Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Örtolja, hur gör man?, Jag är glad om nån vet hur man gör.
          Storkis
          Inlägg 25-07-2006, 12:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          27-03-2005
          Medlem nr: 5 237



          har en flaska underbar örtolja som är inköpt utomlands. Jättegod att smaksätta olika slags mat med. Det är chili, vitlök, och en ört som jag tror är rosmarin. Alla kryddorna ligger hela och snygga, vitlöken i klyftor, örten en fin kvists och chilin är små frukter.

          Tänkte göra egen olja nu, men undrar om nån vet hur man gör? Fyller man bara på olja tillsammans med kryddorna i en flaska och låter det stå? Eller ska det hela hettas upp för att oljan ska ta smak?

          Glad för svar!

          /Storkis
           
          Citera
          noora
          Inlägg 25-07-2006, 12:40
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Man fyller på olja och kryddor i en flaska och låter det stå i en vecka eller två i rumstemperatur eller till och med lite varmare (soligt fönster t.ex).

          Däremot måste man se till att inte örter m.m. hamnar på ytan, för då kan de börja mögla. Använder man färska örter, vitlöksklyftor osv finns det även en risk att de börjar jäsa.

          Det bästa är egentligen att sila bort örterna när oljan har tillräckligt med smak. Då minskar man risken att det börjar mögla eller jäsa. Jag brukar hälla allt i en vanlig glasburk medan det ska dra och hälla oljan i snygg glasflaska först när den är silad. Då kan man även passa på och använda lite extra mycket örter, så att man får mycket smak på oljan.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Storkis
          Inlägg 26-07-2006, 14:03
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          27-03-2005
          Medlem nr: 5 237



          Tack för det Noora!

          Jag ska prova att göra det där när min egen chili har mognat.

          Rosmarin har jag köpt i en kruka i butiken. Den har nog inte maximalt med smak, är kanske för mycket driven? Men med din metod kan jag ju bara ta desto mer av örten, tänker jag. Så bra! smile.gif

          Fransk dragon har jag egen, så jag får väl prova nån blandning där också.
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 26-07-2006, 14:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Har du gott om dragon så tycker jag du ska prova att göra en dragonvinäger. En riktig klassiker.

          Tips på dragonvinäger och användning.

          Googla på dragonvinäger så hittar du massor av recept där den rekomenderas.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Merlin
          Inlägg 26-07-2006, 21:36
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 046
          Medlem sedan:
          23-01-2006
          Medlem nr: 6 984



          Jag brukar alltid göra min egen örtolja + vinäger. Just nu står en flaska vinager med dragon och en med luftlök och dill i köksfönstret. (de ska stå där i 2-3 veckor). Jag brukar också göra örtolja med ringblomma som bas i salvor och krämer men då tar jag kallpressad linfröolja men det gårlika bra med kallpressad olivolja. Till vinäger tar jag en billig sort som säljs på Willys för 7, 90 som heter äppelvinäger. Den ger en bra och frisk bas för alla sorters kryddor. sleep.gif
          Du kan göra olja och vinäger på nästan vad som helst; hallon, blåbär, olika kryddor, lök, bara fantasin sätter gränser smile.gif
          Jag brukar vända på flaskorna med olja 1 gång/dag så möglar de inte!


          --------------------
          Vänta inte på mirakel. Du är själv ett mirakel.
          Henry Miller (1891-1980)
           
          Citera
          noora
          Inlägg 27-07-2006, 08:59
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Dragonvinäger är ett bra sätt att få ut maximalt med smak ur dragonen smile.gif Min dragon växer så långsamt att jag sällan får någon stor skörd, men det räcker gott och väl till en flaska dragonvinäger.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 27-07-2006, 11:37
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag tackar mig själv, noora och Merlin för tipsen och ska köpa en flaska äppelcidervinäger på vägen hem från jobbet idag !! laugh.gif Dragon har jag gott om.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Storkis
          Inlägg 29-07-2006, 11:05
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          27-03-2005
          Medlem nr: 5 237



          Jag tyckte att dragonen inte hade nån vidare fin arom. Kanske för att den redan börjat sätta knopp, att jag är lite sent ute? Det är bara en minre del av plantan som överlevde vintern dessutom. Så den får nog växa vidare.

          Jag valde bland det som doftade gott i trädården. Och det blev citrontimjan och libsticka. Så dem plus några klyftor vitlök har jag lagt in i en burk med ekologisk, vacker gul rapsolja.

          Jag valde en högsmal burk som jag fyllde upp till randen sedan bubblorna har fått stiga upp över natten. Så jag lyckades få bort nästan all luft ur burken, men en liten bubbla blev ändå kvar.

          Tack för tipsen att vända burken! Får se om jag går tillväga på det viset. eller i alla fall att flytta runt bubblan. För örterna flyter ju upp och det är svårt att undvika att nåt hamnar i luften.

          Vad använder ni dragonvinägern till förresten?
           
          Citera
          Storkis
          Inlägg 29-07-2006, 12:05
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          27-03-2005
          Medlem nr: 5 237



          Burken med oljan blev riktigt varm där en stod i solen på balkongen!

          Undrar hur mycket som är FÖR varmt?

          Jag vände burken så att det svarta locken kommer neråt och ställde burken i halvskuggan. För att svalna lite.
           
          Citera
          Merlin
          Inlägg 29-07-2006, 22:26
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 046
          Medlem sedan:
          23-01-2006
          Medlem nr: 6 984



          Det finns ingen för varmt! Mina står i gassande sol (nåja inte idag - det har mest regnat rolleyes.gif ) i ett söderfönster och oljan blir jättebra varje år...
          Du har gjort helt rätt att du har vänt på burken, någon enstaka luftbubbla gör inte så mycket bara oljan täcker örterna! Provar gärna ringblommor i din olja den får en jättefin färg och arom!


          --------------------
          Vänta inte på mirakel. Du är själv ett mirakel.
          Henry Miller (1891-1980)
           
          Citera
          noora
          Inlägg 31-07-2006, 09:00
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          CITAT (Storkis @ 29-07-2006, 12:05)
          Jag tyckte att dragonen inte hade nån vidare fin arom. Kanske för att den redan börjat sätta knopp, att jag är lite sent ute? Det är bara en minre del av plantan som överlevde vintern dessutom. Så den får nog växa vidare.

          Färsk dragon har en lite annan karaktär på smaken än torkad dragon och dragonvinäger. I dragonvinägern framträder de bästa bitarna av aromen, den som man hittar i t.ex. bearnaisesås. Färsk dragon använder jag nästan aldrig.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Storkis
          Inlägg 01-08-2006, 16:01
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          27-03-2005
          Medlem nr: 5 237



          Är spänd på att se vad resultatet ska bli.

          Faktiskt blir oljan grumlig när burken står i solen och blir varm. Så kanske passar det ändå inte att det blir så här varmt, för just de här örterna??

          Tack för era svar!
           
          Citera
          Merlin
          Inlägg 05-08-2006, 19:38
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 046
          Medlem sedan:
          23-01-2006
          Medlem nr: 6 984



          Bottensatsen kan bli grumlogdet är inget att bry sig om. Du kan ju skaka flaskan om det stör dig men det är normalt smile.gif


          --------------------
          Vänta inte på mirakel. Du är själv ett mirakel.
          Henry Miller (1891-1980)
           
          Citera
          Österläge
          Inlägg 06-08-2006, 11:21
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 073
          Medlem sedan:
          17-07-2006
          Medlem nr: 8 205



          Jag har en relaterad fråga... Visst är det väl viktigt att flaskan/burken är tät, även när oljan är klar? Jag har sett flaskor i butiken utan kork, då borde väl oljan bli dålig? Eller? blink.gif


          --------------------
          Liten trädgård i nordöstra Göteborg, zon 2.

          Kika gärna in på min blogg! www.timjanoakleja.wordpress.com
           
          Citera
          noora
          Inlägg 08-08-2006, 14:41
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Ja, oljan ska förvaras i tät flaska eller burk. Om du hittar fina glasflaskor som saknar kork kan du köpa korkar separat. Det brukar finnas vid vinsatserna i större mataffärer.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 08-08-2006, 15:54
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (uteplatsen @ 06-08-2006, 12:21)
          Jag har en relaterad fråga... Visst är det väl viktigt att flaskan/burken är tät, även när oljan är klar? Jag har sett flaskor i butiken utan kork, då borde väl oljan bli dålig? Eller? blink.gif

          Jobbigt att bära hem också ... det blir klafsigt i matkassarna om man inte håller tungan i rätt mun. laugh.gif

          Skämt åsido ...

          Koniska korkar brukar man kunna hitta på varuhusens hembryggningsavdelning eller i butiker som säljer tillbehör för hembryggning. Panduro och liknande hobbyaffärer brukar också ha sånt.

          Ju mer kontakt oljan får med luftens syre desto fortare härsknar den, även om inte olivolja är så känslig så blir den dålig ju mer luft/luftcirkulation det finns i flaskan. Ska man lagra sin färdiga olja länge är det full flaska + lufttätt, mörkt och svalt som gäller.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          frugb
          Inlägg 09-08-2006, 09:21
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 171
          Medlem sedan:
          28-03-2005
          Medlem nr: 5 241



          En fråga - när man är klar med sin olja/vinäger, hur länge kan man spara den om man använder den regelbundet? Några veckor eller några månader? Den blir inte dålig?

          Ska man skölja sina hemodlade örter innan man stoppar in dem i oljan - då måste de väl torka innan de åker in i oljan?


          --------------------
          Välkomna att läsa om min gamla trädgård på ön! http://frugb.tradgardsblogg.se
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 09-08-2006, 09:50
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (frugb @ 09-08-2006, 10:21)
          En fråga - när man är klar med sin olja/vinäger, hur länge kan man spara den om man använder den regelbundet? Några veckor eller några månader? Den blir inte dålig?

          Ska man skölja sina hemodlade örter innan man stoppar in dem i oljan - då måste de väl torka innan de åker in i oljan?

          Ja man bör skölja så att det inte kommer med några jordrester. Man bör inte heller stoppa i alltför mycket örter och man bör gärna tillsätta någon form av syra (vinäger eller citron) och förvara kallt. Se mera på:


          http://www.colostate.edu/Orgs/safefood/NEW...TR/v2n4s08.html
          http://www.foodscience.afisc.csiro.au/oilvine.htm
          http://www.everything2.com/index.pl?node_id=1542272
           
          Citera
          Österläge
          Inlägg 09-08-2006, 12:28
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 073
          Medlem sedan:
          17-07-2006
          Medlem nr: 8 205



          CITAT (Gurkan @ 08-08-2006, 16:54)
          Jobbigt att bära hem också ... det blir klafsigt i matkassarna om man inte håller tungan i rätt mun. laugh.gif

          Skämt åsido ...

          Koniska korkar brukar man kunna hitta på varuhusens hembryggningsavdelning eller i butiker som säljer tillbehör för hembryggning. Panduro och liknande hobbyaffärer brukar också ha sånt.

          Ju mer kontakt oljan får med luftens syre desto fortare härsknar den, även om inte olivolja är så känslig så blir den dålig ju mer luft/luftcirkulation det finns i flaskan. Ska man lagra sin färdiga olja länge är det full flaska + lufttätt, mörkt och svalt som gäller.

          Precis vad jag trodde... De flaskor jag sett är alltså för att förvara olja/vinäger i, inte redan fyllda, men de sa i affären att man inte behövde ha kork på, det var en sån där hällpip utan skydd... Bullsh*t alltså...


          --------------------
          Liten trädgård i nordöstra Göteborg, zon 2.

          Kika gärna in på min blogg! www.timjanoakleja.wordpress.com
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 09-08-2006, 12:47
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Ska du förvara oljan nån längre tid så skulle jag absolut inte rekomendera att du bara har en öppen hällpip eftersom luften då kan cirkulera och skadar oljan (+ att småkryp kommer in, bananflugor o annat smått o gott).

          Men, hittar du snygga flaskor så kan du ju som sagt köpa korkar separat för några få kronor.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 05:10
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon