Både hägg och häggmispel ger en förnämlig likör. Här är mitt busenkla recept som jag tillämpar med en massa olika bär, frukt och t.o.m gullvivsblommor:
Rengör en flaska som har en bra, lufttät skruvkork. Plocka flaskan full med bär, häll på minst 60% stark sprit och låt stå i minst ett par veckor. (Jag brukar glömma bort mina flaskor i månader, likören blir inte sämre av det, snarare tvärtom). Sila blandningen. Bären kan köras i en saftcentrifug för att få ut all sprit, i så fall ska den saften också silas. Häll tillbaka saften i flaskan och lägg i socker - jag som aldrig går efter exakta mått brukar hälla i socker på känn och det blir väl ungefär en dl. (Exakt sockermått kan man säkert hitta i någon bok). Låt stå igen men vänd på flaskan ofta så att sockret smälter. Späd ut med vatten vid behov, d.v.s. om spriten var rysligt stark.
Genom att experimentera kan man få riktigt roliga blandningar ibland!
Mulle
|