Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Recept sökes!, Glutenfria kakor
          Stussi
          Inlägg 19-08-2006, 18:04
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 626
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 383



          Har en kompis som är glutenallergiker och nästan varje gång han kommer och hälsar på så får stackarn nöja sig med bara kaffe när vi fikar! sad.gif

          Finns det någon här som har bra recept på goda glutenfria kakor (utan vetemjöl och havregryn)? Vore jättesnällt om ni ville dela mer er av dem! Jag vill inte köpa glutenfritt mjöl så jag vill ha recept som inte innehåller vetemjöl alls (potatismjöl går bra dock).
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 19-08-2006, 18:26
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Skäm bort honom lite annars och gör glutenfria pannkakor?

          Annars är jag dålig på sånt, men det måste ju finnas kakor utan gluten tycker man.

          Här kanske det finns något?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 19-08-2006, 18:35
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Kokosbollar
          20 st

          4 ½ dl sötningsmedel
          3/4 dl florsocker
          1 äggvita
          1½ dl kallt vatten
          1½ msk gelantinpulver
          1½ dl kokhett vatten
          4-5 dl kokosflingor
          1 msk kakao
          Blanda sötningsmedlet, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinpulvret i det heta vattnet. Häll vätskan i socker-äggblandningen.
          Vispa ca 30 min med hushållsassistent eller elvisp.
          Blanda kokos och kakao och häll lite av det i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Häll smeten i långpannan och strö över ett lager med strössel.
          Ställ formen i kylskåpet tills den stelnat, ca 1 ½-2 timmar. Skär den sedan i bitar, ca 4 x 4 cm och doppa sidorna i resten av strösslet. Förvara dem kallt.


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 19-08-2006, 18:37
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Biskvier
          10-15 st

          Bottnar

          200 g sötmandel
          4 bittermandlar
          3 1/4 dl sötningsmedel
          3 äggvitor

          Smörkräm

          3/4 dl strösocker
          3/4 dl vatten
          3 äggulor
          150 g flytande margarin
          1 msk kakao

          Garnering

          75 g blockchoklad
          1 msk matolja

          Skålla, skala och mal mandeln och blanda den med sötningsmedlet.
          Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned det i mandelblandningen.
          Klicka ut smeten på bakpapper, släta till smeten och grädda kakorna i 175-200 grader i 12-15 minuter.
          Koka vatten och socker till en simmig lag som trådar sig.
          Vispa äggulorna och häll över den heta lagen i en tunn stråle under vispning.
          Låt blandningen svalna och klicka ned smöret, som bör vara rumstempererat, under kraftig vispning.
          Tillsätt kakao.
          Bred krämen på kakornas undersida och ställ dem kallt en stund.
          Smält blockchoklad med olja över vattenbad, doppa krämsidan på biskvierna i chokladen, vrid biskvierna så chokladen rinner av och lägg dem på papper att kallna.


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 19-08-2006, 18:39
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Kokostoppar brukar bara bestå av kokos, ägg, smör och socker.


          Maränger är det heller inget mjöl i.

          +Såna där fluffiga mums mums kan man ju göra själv kommer ihåg att man gjorde det förr men jag har tappat receptet (men kanske någon på forumet har ett recept) och det brukar ju också bara vara äggvita, socker och gelatin och sedan kunde man doppa dem i kokos och kakao eller doppa dem i smält choklad.

          Allra enklast är kanske att göra en tårta med marängbottnar, vanlijvisp(el. grädde) och färska frukter inget av detta bör innehålla gluten för det finns ju inget mjöl i marängen och vanlijvispen bör inte heller innehålla något mjölliknande.

          I äppeltider borde man ju också kunna skiva äpplen pudra med kanel och sedan riva över mandelmassa och grädda i ugn och servera med grädde, det borde heller inte innehålla mjöl.

          Kom på att biskvier brukar ju inte innehålla något mjöl, botten består ju av mandelmassa och äggvitor och sedan är det ju en slags smörkräm och sist är de ju doppade i choklad, pilliga att göra men så goda när de är hemgjorda.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Stussi
          Inlägg 20-08-2006, 10:28
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 626
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 383



          Tack för alla smarriga recept! Tårta med marängbotten, vaniljvisp och färska frukter passar ju perfekt nu i bärtider! Borde ju gå bra att frysa in också.

          Boxer --- I dina recept står det att det ska vara sötningsmedel i. Vad är det för sorts sötningsmedel? Vart får man tag på det, i vanliga livsmedelsaffärer?
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 20-08-2006, 14:25
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          CITAT (Stussi @ 20-08-2006, 11:28)
          Boxer --- I dina recept står det att det ska vara sötningsmedel i. Vad är det för sorts sötningsmedel? Vart får man tag på det, i vanliga livsmedelsaffärer?

          Det finns flera olika sorter i vanlig affär.


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          scorpan
          Inlägg 21-08-2006, 16:02
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 310
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 387



          Chokladmaränger

          12 st

          4 st äggvitor
          3 dl strösocker
          2 tsk vaniljsocker
          100 gr blockchoklad

          Sätt på ugnen i 125 grader.
          Häll vatten i en kastrull och låt det koka upp. Blanda äggvitor, socker och vaniljsocker i en stor rostfri skål. Sätt skålen med blandningen i det varma vattnet. Vispa i 10 minuter med en elvisp tills smeten blivit blank och toppig. Ha skålen hela tiden medans du vispar i det varma vattnet. Hacka blockchokladen och blanda ner den i marängsmeten. Klicka marängerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen, i ca 45 minuter.


          --------------------
          Kram Scorpan
           
          Citera
          Stussi
          Inlägg 21-08-2006, 19:56
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 626
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 383



          Åh, chokaldmaränger!! Gud vad gott! wub.gif
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 22-08-2006, 14:29
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          Jag bakar en del glutenfritt eftersom min svåger är allergisk.
          Brukar testa mig fram och göra halva satser för man vet ju aldrig.
          Ibland kan det bli förädiskt resultat att baka med glutenfritt mjöl.

          Denna tårtliknande mandel och nougatkaka är det inget mjöl i och den tillhör den senaste favoriten. Brukar dela den i fyra delar och frysa in.

          4 ägg, delade
          400 g grovriven mandelmassa
          100 g smält smör
          1 tsk bakpulver
          125 g nougatmassa (typ Odense el liknande)
          Mandelspån

          Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund teflonform med avtagbar kant.
          Vispa/mixa ihop äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver.
          Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten.
          Häll smeten i formen och grädda 40 minuter. Täck med folie efter 25 minuter så den inte blir för mörk. Låt svalna en stund.
          Smält nougatmassan i en skål över vattenbad och bred ut över hela kakan.
          Dekorera med rostade mandelspån.


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          katah
          Inlägg 02-09-2006, 15:53
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          en vanlig drömtårta eller rulltårta bakas till potismjöl, nemas problemas!

          Smörfyllning till en drömtårta är rena mums!
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 02-09-2006, 17:17
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Så gott som alla kakor kan göras glutenfria. Själv utgår jag från vanliga recept och byter ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl (finns att köpa i alla affärer) Tårtbottnar gör jag likadant med fast då har jag hälten potatismjöl och hälften glutenfritt mjöl.
           
          Citera
          scorpan
          Inlägg 02-09-2006, 17:25
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 310
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 387



          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 02-09-2006, 18:17)
          Så gott som alla kakor kan göras glutenfria. Själv utgår jag från vanliga recept och byter ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl (finns att köpa i alla affärer) Tårtbottnar gör jag likadant med fast då har jag hälten potatismjöl och hälften glutenfritt mjöl.

          är det inte gluten i potatismjöl? eller tänkte jag på annat nu?


          --------------------
          Kram Scorpan
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 02-09-2006, 17:28
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          CITAT (scorpan @ 02-09-2006, 18:25)
          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 02-09-2006, 18:17)
          Så gott som alla kakor kan göras glutenfria. Själv utgår jag från vanliga recept och byter ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl (finns att köpa i alla affärer) Tårtbottnar gör jag likadant med fast då har jag hälten potatismjöl och hälften glutenfritt mjöl.

          är det inte gluten i potatismjöl? eller tänkte jag på annat nu?

          Nej det är det inte. Det är bara gluten i de fyra sädesslagen...inte i potatis. Majsmjöl är också glutenfritt.
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 02-09-2006, 19:20
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          De här kokostopparna är bara GRYMT goda!

          Ammas kokostoppar - 12 jättetoppar eller flera om du gör dem mindre

          100 g smör
          200 g riven kokos , gärna färskriven om du har tillgång till
          3 dl hackad blandning av torkad frukt och nötter-mandlar
          2 dl råsocker
          2 tsk pepparkakskrydda
          skalet av en stor sitron
          3 ägg som förvispas i separat bunke

          Smält smöret, häll över kokosen.
          Gör ett potpurri torkad frukt o nötter/ mandlar vad du har eller tycker om;
          hasselnötter, saltade jordnötter, mandlar, katrinplommon, fikon, aprikoser, russin etc. Finhackas.
          Tillsätt i smör-kokosblandningen.
          Tillsätt råsocker, pepparkakskrydda, citronrasp och de förvispade äggen.
          Jag tycker att det är bra om smeten får stå och dra en stund så blir den fastare o lättare att göra toppar av.
          Klicka ( eller forma med fingrarna) till toppar och grädda i mitten av ugnen
          runt 10 minuter. Temp 225 grader.


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          Siv i Bollnäs
          Inlägg 02-10-2006, 16:25
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 365
          Medlem sedan:
          02-07-2003
          Medlem nr: 1 821



          Celiaki=glutenintolerans: gluten är ett protein som finns i de fyra sädesslagen men framförallt i vete, korn och råg. Ris, hirs och majs går bra. Dessutom finns det glutenfritt mjöl att köpa och baka av. Däremot kan en som inte tål gluten äta socker, Boxer! (Såvida han inte dessutom råkar vara diabetiker!)
          Eftersom vi går mot juletider så kan det kanske passa med ett recept på en saffranskaka som är så god att den kan ätas av vem som helst (vilket naturligtvis gäller andra glutenfria recept också!) Kakan är snabbakad.

          6,5 dl glutenfritt mjöl
          2 tsk bakpulver
          2 dl strösocker
          1 g saffran
          1 dl russin
          120 g smör eller margarin
          2 dl gräddmjölk
          Garnering: pärlsocker och eventuellt också hackade nötter.

          Sätt ugnen på 200 grader och smörj en form som rymmer ca 1,5 l.
          Blanda mjöl, bakpulver, socker och saffran i en bunke.
          Finfördela fettet i blandningen, rör ned russinen och gräddmjölken och blanda samman till en deg.
          Lägg degen i formen o strö över pärlsockret. Grädda på första falsen i ugn ca 45 min. Låt kakan stå o svalna innan den stjälps upp.

          Man kan givetvis också byta ut vetemjöl mot Maizenamjöl (majsmjöl), men det ger ett säkrare resultat att använda glutenfritt mjöl som finns i särskilda paket.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 18:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon