|
Vad göra med Cayenne-pepperfrukter? |
|
|
|
06-09-2006, 20:20
|

Medlem
Antal inlägg: 69
Medlem sedan: 26-05-2006
Medlem nr: 7 796

|
Vi flyttade i december i fjol och blev med växthus vare sig vi ville eller inte. En av försöksplantorna i växthuset är en Cayenne-pepparfrukt, och nu börjar det dyka upp röda frukter varje dag. Det jag undrar över är vad man gör med dom? Något så starkt kan man ju inte konsumera bara så där...så vad gör man? Det enda jag har kommit på är att lägga skurna bitar i olivolja i en glasburk. Det borde ju vara konserverande?
--------------------
Påtar i växtzon 4
|
|
|
|
|
06-09-2006, 20:39
|

Medlem
Antal inlägg: 2 781
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 587

|
Du kan frysa dem eller torka dem.
--------------------
Rosita zon 1
www.ankispassion.blogg.se
www.dromtolkning.blogg.se
|
|
|
|
|
06-09-2006, 20:54
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Gaia !! Det är väl ändå ett kärt besvär att ha för mycket chili !! Kolla i denna tråd för lite ideér. Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också. Ang. att lägga dem i olja så tror jag inte att dom kommer att hålla så värst länge, iaf. inte om man lägger in färska frukter på det sättet. Förvara hur som helst burken kallt och tänk på att det kan växa till både bakterier och mögel i dem. Att frysa dem är det allra enklaste. Torka brukar också funka bra. Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
07-09-2006, 05:00
|

Medlem
Antal inlägg: 2 781
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 587

|
CITAT (Gurkan @ 06-09-2006, 21:54) Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också.
Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott. Vad du ligger i Gurkan! Jag hejar gärna på!
--------------------
Rosita zon 1
www.ankispassion.blogg.se
www.dromtolkning.blogg.se
|
|
|
|
|
07-09-2006, 10:10
|

Medlem
Antal inlägg: 69
Medlem sedan: 26-05-2006
Medlem nr: 7 796

|
Stort tack, Gurkan och Rosita! Nu vet jag vad jag ska göra! Gurkan - javisst är det ett kärt besvär, ja rena lyxen, att ha massor av cayennepepparfrukter. Och så vackra de är dessutom
--------------------
Påtar i växtzon 4
|
|
|
|
|
08-09-2006, 21:30
|
Medlem
Antal inlägg: 75
Medlem sedan: 19-10-2005
Medlem nr: 6 698

|
Hej Gurkan! Jag önskar Du ville ge recept på Dina olika inläggningar med chili. Mina frukter är starka. Gjorde en paj med en hel chilifrukt i. Den blev oätandes. Vore roligt att göra något mer än att bara torka frukterna.
--------------------
Brita
|
|
|
|
|
09-09-2006, 07:14
|

Medlem
Antal inlägg: 2 781
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 587

|
Torkade frukter är en väldigt vacker dekoration! Förra året odlade jag chili från frön från en köpechili. Det gör jag inte om, eftersom de inte fick nån stark smak, men de torkades och lades på ett träfat och har varit en fin röd dekoration från jul till i våras!
--------------------
Rosita zon 1
www.ankispassion.blogg.se
www.dromtolkning.blogg.se
|
|
|
|
|
09-09-2006, 09:09
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
Jag är också intresserad av bra tips. Mina cayenneplantor bara fortsätter att sätta frukt. Jag kommer snart att skörda dem för tredje gången i år. Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.
Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås: Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn.
Jag gillar cayenne som jag tycker har lagom styrka. Jag har också odlat red habanero men har svårt att hitta någon bra användning för den. Jag vet att den är mångas favorit men förutom att jag tycker den är för het så är jag inte så förtjust i smaken. Jag har läst att man kan ta udden av styrkan genom att lägga in dem utan frö (dvs man skivar dem) och sedan byter ut inläggningsvätskan ett par gånger.
|
|
|
|
|
09-09-2006, 10:27
|

Medlem
Antal inlägg: 488
Medlem sedan: 03-09-2006
Medlem nr: 8 535

|
jag köpte igår en av chiliplantorna på jobbet men jag är inte säker p vad det är för sort och tänkte att någon här inne kanske kan komma med ett namn  på den lilla lappen står det capsicum annuum men det gör det även på de andra fem sorterna som vi fick in från leverantören (de är lite dåliga på det där med märkningen) bladen är mörkgröna och frukterna blir gröna, sen mörklila och därefter röda. det jag vet är att när frukterna är lila är de hiskligt starka men att de blir mildare när de blir röda. någon som vet vad plantan heter?
|
|
|
|
|
09-09-2006, 12:45
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head
|
|
|
|
|
09-09-2006, 14:51
|

Medlem
Antal inlägg: 488
Medlem sedan: 03-09-2006
Medlem nr: 8 535

|
CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 13:45) Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head tack för länken!! hittade direkt!! den jag har heter då Centennial Rainbow
|
|
|
|
|
10-09-2006, 01:47
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 10:09) .....
Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.
Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås: Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn. .... Jag provade att göra en sås liknande denna du tipsar om och det blev jättebra. 0,7kg (ca 100 frukter) Cayelle Long Slim, 70 cl äppelcidervinäger, två msk salt, 2 msk honung. Hackade chilin (inkl kärnor o allt) och kokade allt ca 1 timme, körde i mixern och passerade genom en sil. Kokade upp med ännu mer vinäger och buteljerade i små söta flaskor. Såsen blev väldigt röd och vacker och lagom het. Konsistens som Tabasco ungefär. Kunde haft i lite mer salt, annars mycket bra.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
10-09-2006, 01:56
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
10-09-2006, 01:59
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Inlagd Chili, Jalapeno i botten sen röd och gul Cayenne.  Jag har kokat dem några minuter i en blandning av äppelcidervinäger, honung och lite salt sen förslutit dem i steriliserade burkar. Fasansfullt mycket chili här i huset just nu ... munnen helt bortdomnad ...
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
10-09-2006, 02:06
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Mer chili !!!! Hot Lemon (till vänster) och Lemon Drop (till höger). Inte så lätt att se skillnad kanske ...  Dessa tillredde jag genom att hacka dem och koka dem i en blandning av rivet citronskal, vitlök, vinäger, honung och salt. Mixade och hermetiserade i små burkar.  Vände några torskfilér i denna chiliblandning idag och stekte lite snabbt ... mums !!!
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
10-09-2006, 02:46
|

Medlem
Antal inlägg: 2 142
Medlem sedan: 09-01-2004
Medlem nr: 2 667

|
WHAO - en syn för gudarna, Gurkan/Anders. Vad jag längtar till nästa säsong, min första "riktiga" chili-odlar säsong!
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|
|
|
|
|
10-09-2006, 17:46
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra. Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade  , mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram.
|
|
|
|
|
10-09-2006, 19:09
|

Medlem
Antal inlägg: 2 142
Medlem sedan: 09-01-2004
Medlem nr: 2 667

|
Fin bild, Myrtille
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|
|
|
|
|
10-09-2006, 22:37
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
CITAT (myrtille @ 10-09-2006, 18:46) Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra. Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade  , mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram. Håller med, de ser inte alls ut som bilden på fröpåsen heller (det gör däremot dina). Nån luras med mig ... Jag har en gul variant som ser ut precis som dina i form & storlek, Golden Cayenne heter den, men dom är gula då ... dom har jag gjort en liknande sås på idag, tillsammans med några läckert orangea Aji Crystal, som också blev god. Och STARK !! Citon-chiliblandningen hade jag i en fiskgratäng idag och det blev mycket gott, som en Janssons ungefär fast med citronchili+torksfilé istf. ansjovis. Hade ingen mjölk hemma så det blev ren vispgrädde ist. ...  ... inte svårt att få det gott då ! PS. Jag vägde ju mina med stjälk och kärnor ... lite fusk. DS
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|