Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          3 sidor V   1 2 3 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Vad göra med Cayenne-pepperfrukter?
          Gaia
          Inlägg 06-09-2006, 20:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 69
          Medlem sedan:
          26-05-2006
          Medlem nr: 7 796



          Vi flyttade i december i fjol och blev med växthus vare sig vi ville eller inte. En av försöksplantorna i växthuset är en Cayenne-pepparfrukt, och nu börjar det dyka upp röda frukter varje dag. Det jag undrar över är vad man gör med dom? Något så starkt kan man ju inte konsumera bara så där...så vad gör man? Det enda jag har kommit på är att lägga skurna bitar i olivolja i en glasburk. Det borde ju vara konserverande?


          --------------------
          Påtar i växtzon 4
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 06-09-2006, 20:39
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Du kan frysa dem eller torka dem.


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 06-09-2006, 20:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Gaia !! Det är väl ändå ett kärt besvär att ha för mycket chili !! smile.gif

          Kolla i denna tråd för lite ideér.

          Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också.

          Ang. att lägga dem i olja så tror jag inte att dom kommer att hålla så värst länge, iaf. inte om man lägger in färska frukter på det sättet. Förvara hur som helst burken kallt och tänk på att det kan växa till både bakterier och mögel i dem.

          Att frysa dem är det allra enklaste. Torka brukar också funka bra.

          Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 07-09-2006, 05:00
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          CITAT (Gurkan @ 06-09-2006, 21:54)
          Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också.



          Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott.

          Vad du ligger i Gurkan! Jag hejar gärna på! laugh.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Gaia
          Inlägg 07-09-2006, 10:10
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 69
          Medlem sedan:
          26-05-2006
          Medlem nr: 7 796



          Stort tack, Gurkan och Rosita! Nu vet jag vad jag ska göra!

          Gurkan - javisst är det ett kärt besvär, ja rena lyxen, att ha massor av cayennepepparfrukter. Och så vackra de är dessutom biggrin.gif


          --------------------
          Påtar i växtzon 4
           
          Citera
          tavvas
          Inlägg 08-09-2006, 21:30
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 75
          Medlem sedan:
          19-10-2005
          Medlem nr: 6 698



          Hej Gurkan!
          Jag önskar Du ville ge recept på Dina olika inläggningar med chili. Mina frukter är starka. Gjorde en paj med en hel chilifrukt i. Den blev oätandes. Vore roligt att göra något mer än att bara torka frukterna.


          --------------------
          Brita
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 09-09-2006, 07:14
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Torkade frukter är en väldigt vacker dekoration! Förra året odlade jag chili från frön från en köpechili. Det gör jag inte om, eftersom de inte fick nån stark smak, men de torkades och lades på ett träfat och har varit en fin röd dekoration från jul till i våras! wub.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          myrtille
          Inlägg 09-09-2006, 09:09
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 324
          Medlem sedan:
          04-04-2005
          Medlem nr: 5 306



          Jag är också intresserad av bra tips. Mina cayenneplantor bara fortsätter att sätta frukt. Jag kommer snart att skörda dem för tredje gången i år. Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.

          Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås:
          Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn.

          Jag gillar cayenne som jag tycker har lagom styrka. Jag har också odlat red habanero men har svårt att hitta någon bra användning för den. Jag vet att den är mångas favorit men förutom att jag tycker den är för het så är jag inte så förtjust i smaken. Jag har läst att man kan ta udden av styrkan genom att lägga in dem utan frö (dvs man skivar dem) och sedan byter ut inläggningsvätskan ett par gånger.
           
          Citera
          sudden
          Inlägg 09-09-2006, 10:27
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 488
          Medlem sedan:
          03-09-2006
          Medlem nr: 8 535



          jag köpte igår en av chiliplantorna på jobbet men jag är inte säker p vad det är för sort och tänkte att någon här inne kanske kan komma med ett namn smile.gif

          på den lilla lappen står det capsicum annuum men det gör det även på de andra fem sorterna som vi fick in från leverantören (de är lite dåliga på det där med märkningen)

          bladen är mörkgröna och frukterna blir gröna, sen mörklila och därefter röda. det jag vet är att när frukterna är lila är de hiskligt starka men att de blir mildare när de blir röda.

          någon som vet vad plantan heter?
           
          Citera
          myrtille
          Inlägg 09-09-2006, 12:45
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 324
          Medlem sedan:
          04-04-2005
          Medlem nr: 5 306



          Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head
           
          Citera
          sudden
          Inlägg 09-09-2006, 14:51
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 488
          Medlem sedan:
          03-09-2006
          Medlem nr: 8 535



          CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 13:45)
          Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head

          tack för länken!! hittade direkt!!

          den jag har heter då Centennial Rainbow biggrin.gif
           
          Citera
          kellysblues
          Inlägg 09-09-2006, 23:46
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 68
          Medlem sedan:
          25-05-2005
          Medlem nr: 5 869



          Vad jag blir avundsjuk. smile.gif Vet inte varför men tycker det är himla kul att odla just chili. Kanske för att det blir så vackra och goda frukter. Bara en av tre plantor överlevde vintern och den stackaren lyckades bara producera en enda frukt. Men jag har ett rum fullt av småplantor, så man får väl hoppas på bättre skörd nästa år. smile.gif
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 10-09-2006, 01:47
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 10:09)
          .....

          Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.

          Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås:
          Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn.
          ....

          Jag provade att göra en sås liknande denna du tipsar om och det blev jättebra.

          0,7kg (ca 100 frukter) Cayelle Long Slim, 70 cl äppelcidervinäger, två msk salt, 2 msk honung. Hackade chilin (inkl kärnor o allt) och kokade allt ca 1 timme, körde i mixern och passerade genom en sil. Kokade upp med ännu mer vinäger och buteljerade i små söta flaskor.

          Såsen blev väldigt röd och vacker och lagom het. Konsistens som Tabasco ungefär. Kunde haft i lite mer salt, annars mycket bra.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 10-09-2006, 01:56
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Före :



          Efter :



          biggrin.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 10-09-2006, 01:59
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Inlagd Chili, Jalapeno i botten sen röd och gul Cayenne.



          Jag har kokat dem några minuter i en blandning av äppelcidervinäger, honung och lite salt sen förslutit dem i steriliserade burkar.

          Fasansfullt mycket chili här i huset just nu ... munnen helt bortdomnad ... laugh.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 10-09-2006, 02:06
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Mer chili !!!! ohmy.gif

          Hot Lemon (till vänster) och Lemon Drop (till höger). Inte så lätt att se skillnad kanske ... wink.gif



          Dessa tillredde jag genom att hacka dem och koka dem i en blandning av rivet citronskal, vitlök, vinäger, honung och salt. Mixade och hermetiserade i små burkar.



          Vände några torskfilér i denna chiliblandning idag och stekte lite snabbt ... mums !!!


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 10-09-2006, 02:46
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          WHAO - en syn för gudarna, Gurkan/Anders. Vad jag längtar till nästa säsong, min första "riktiga" chili-odlar säsong! smile.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          myrtille
          Inlägg 10-09-2006, 17:46
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 324
          Medlem sedan:
          04-04-2005
          Medlem nr: 5 306



          Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra.

          Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade huh.gif, mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram.
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 10-09-2006, 19:09
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Fin bild, Myrtille smile.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 10-09-2006, 22:37
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (myrtille @ 10-09-2006, 18:46)
          Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra.

          Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade huh.gif, mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram.

          Håller med, de ser inte alls ut som bilden på fröpåsen heller (det gör däremot dina). Nån luras med mig ...

          Jag har en gul variant som ser ut precis som dina i form & storlek, Golden Cayenne heter den, men dom är gula då ... dom har jag gjort en liknande sås på idag, tillsammans med några läckert orangea Aji Crystal, som också blev god. Och STARK !! blink.gif

          Citon-chiliblandningen hade jag i en fiskgratäng idag och det blev mycket gott, som en Janssons ungefär fast med citronchili+torksfilé istf. ansjovis. Hade ingen mjölk hemma så det blev ren vispgrädde ist. ... laugh.gif ... inte svårt att få det gott då !

          PS. Jag vägde ju mina med stjälk och kärnor ... lite fusk. DS


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-10-2025, 01:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon