Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > hur mkt näring försvinner, när man kokar morötter
          Rapchic
          Inlägg 12-10-2006, 12:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          jag undrar om nån vet hur mkt näring som försvinner när
          man kokarmorötter om man jämför med råa


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 12-10-2006, 14:35
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Exakt hur mycket vet jag inte, det beror nog på hur länge och hårt du kokar morötterna. Men helt klart försvinner en del näring, det är jag övertygad om.

          Rosta grönsaker i ugnen, istället för att koka dem. Blanda lite hur som helst, gärna efter säsong och vad som är prisvärt för tillfället. Skär potatisar, blomkål, morötter, rotselleri, paprikor eller andra grönsaker (färska, inte djupfrysta) och rotfrukter i bitar, ta lite olja, örtkryddor och salt och in i ugnen i 200 grader i 30 - 40 minuter.

          Då försvinner inte så mycket av näringsämnena, och det är både gott och nyttigt! Lite energi men mycket näring, perfekt om man vill gå ner i vikt lite eller bara vill vara snäll mot hjärtat wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          katjoh
          Inlägg 12-10-2006, 17:28
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 63
          Medlem sedan:
          08-05-2004
          Medlem nr: 3 547



          Det beror ju också på hur mycket vatten man använder till kokningen. Ångkokning t ex då går ju inte något bort i vatten som man häller ut. Vissa näringsämnen blir ju faktiskt också mera lättillgängliga för kroppen när man kokar födoämnena.
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 12-10-2006, 18:16
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          tack för tipsen...
          jag tål inte råa morötter men älskar dom
          + jag får gratis från mormor så


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          Pjater
          Inlägg 12-10-2006, 18:21
          Länk hit: #5


          Gäster






          Riv morötterna, älskar jag och passar till det mesta wink.gif
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 12-10-2006, 18:26
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          rivda=råa=tål inte..
          tyvärr förut älskade jag det men det är irriterande när det kliar helatin


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 13-10-2006, 10:57
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          tack för alla recept skulle upskatta mer


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 13-10-2006, 11:07
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          Morotslåda
          1½ dl risgryn
          ½ tsk salt
          3 dl vatten
          7 dl mjölk
          6-7 ganska stora morötter
          ½ dl ströbröd
          1 dl grädde (valfri fetthalt) eller mjölk
          knappt 1 tsk salt
          ½ tsk riven muskot
          2 ägg
          1 msk margarin (kan uteslutas)

          Gör så här:
          Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.
          Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter.
          Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.
          Obs, Var försiktig med saltet!
          Blanda gröten, morotspurén och ströbrödsblandningen.
          Häll i smord form, klicka eventuellt på margarin och strö på lite ströbröd.
          Grädda i 175 grader i en timme.


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Betty
          Inlägg 13-10-2006, 11:11
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          Hittade ett annat recept på morotslåda (på SR's sida)
          Morotslåda -Porkkanalaatikko
          1½ deciliter ris
          1 deciliter vatten
          ½ liter mjölk
          1 matsked margarin eller smör
          ½ kilo morötter
          (1 matsked mandel)
          1 tesked salt
          1 tsk socker
          1 msk sirap
          2 ägg
          2 matskedar ströbröd
          1 matsked margarin eller smör

          Riset kokas i vatten.
          Mjölken tillsätts i små mängder.
          Riset kokas till en lös gröt.
          Låt gröten kallna.
          Riv morötterna och blanda dem i gröten
          tillsammans med den skållade och hackade mandeln samt kryddor och de uppvispade äggen.
          Häll smeten i en ugnsfast form. Strö över ströbröd och klicka till sist över små margarinbitar.
          Grädda lådan i 175 grader i cirka 1,5 timme.


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 13-10-2006, 15:52
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          Morotsbiffar smile.gif

          Finriv morötter och gul lök, pressa ur en del vätska ur massan, blanda i ett par ägg. Forma platta biffar och stek dem.

          Jag ääälskar att äta kalla sådana här som pålägg.. mums!


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Pjater
          Inlägg 13-10-2006, 15:53
          Länk hit: #11


          Gäster






          Eller morots kaka, mums vad man blir sugen på morötter biggrin.gif
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 13-10-2006, 16:32
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Blanda rivna morötter i köttfärsen medan du steker den. Supergott till lasagne, köttfärssås etc.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Carin Fredlund
          Inlägg 16-10-2006, 19:25
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 28
          Medlem sedan:
          12-08-2006
          Medlem nr: 8 388



          Riv morötter + lite andra rotsaker, välj dem du gillar. Selleri, palsternacka, potatis exempelvis. Strila purjolök. Hacka lite vitlök.
          blanda eventuellt i lite tomatpuré. Kanske lite soja.
          Låt allt koka under lock i en grönsaksbuljong, tills det mjuknar. Kör sedan stavmixern i soppan, så allt blir passerat.
          Krydda med det du gillar. Örter kanske. Eller spiskummin och chili för en lite mer exotisk smak. Lägg eventuellt i lite creme fraiche om du vill.
          På det sättet gör du goda soppor av morötterna och näringsämnena finns kvar i buljongen.

          Alternativ som tillbehör till kött:
          Skär morötterna i stavar.
          Hacka lite vitlök.
          Bryn dem lätt i lite olja eller Smör/rapsolja.
          Häll på en aning buljong, och koka mjukt - men inte för mjukt!
          Strö över grovt hackad persilja.
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 17-10-2006, 15:02
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          håller på med soppa på rotsakerna...
          visst ska man koka det ganska lungt


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 04:46
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon