|
|
  |
Bjudning - tips på småplock (mat) |
|
|
|
12-12-2006, 10:21
|
Medlem
Antal inlägg: 7 909
Medlem sedan: 09-01-2005
Medlem nr: 4 848

|
Jag ska ha bjudning härhemma på tisdag (orsaken till bjudningen kan vi tala lite tystare om...  nåväl  ) och behöver era tips på plockmat (inte julmat) som är enkelt att fixa, gärna något som ska serveras varmt och inte bara kallskuret. Tanken är att det ska vara "mingelmat" dvs, man behöver inte sitta vid dukat bord.
|
|
|
|
|
12-12-2006, 10:23
|

Medlem
Antal inlägg: 21 879
Medlem sedan: 10-01-2003
Medlem nr: 559

|
tapas! inte så juligt och kan förberedas innan -i alla fall de flesta  Grattis i förskott:)
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|
|
|
|
|
12-12-2006, 10:25
|
Medlem
Antal inlägg: 7 909
Medlem sedan: 09-01-2005
Medlem nr: 4 848

|
CITAT (kerstin z5-6 @ 12-12-2006, 10:23) tapas! inte så juligt och kan förberedas innan -i alla fall de flesta Ja, min man var inne på det. Har du några tips på tapas?
|
|
|
|
|
12-12-2006, 10:50
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Krustader, minipajer, tunnbrödrullar som skärs i "nypbitar" tandpetare med brieostkuber och physallishalvor, oliv och korvbitar. ostbollar Tacochips som serveras ljumma med ostdip på.
--------------------
|
|
|
|
|
12-12-2006, 10:50
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Stavar och plockbitar av goda grönsaker som morot, gurka eller blomkål att doppa i dipsås. Inte så fasligt onyttigt heller  Dipsås kan man ju göra av t ex lätt creme fraiche för att få ett magrare alternativ. Fast det blir ju då kall plockmat och inte varm iofs.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
12-12-2006, 11:39
|

Medlem
Antal inlägg: 662
Medlem sedan: 08-09-2004
Medlem nr: 4 441

|
Dela kyckling filéer i 3delar på längden, trä på på grillpinnar, pensla med grillolja och kör i ugnen på långpanna. Blanda köttfärs med ägg, spiskummin, mynta, vitlök och salt och peppar. Forma till järpar och trä på spett. Tillaga i ugnen.
Gör några kalla såser tex blanda gräddfil med tacosås och nån vitlökssås. Servera sallad/pastasallad och bröd till.
--------------------
|
|
|
|
|
12-12-2006, 12:04
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
små minisandwischar med rom och räkor
--------------------
|
|
|
|
|
13-12-2006, 13:20
|
Medlem
Antal inlägg: 7 909
Medlem sedan: 09-01-2005
Medlem nr: 4 848

|
Tack för alla tips hittills... Några fler tips?
|
|
|
|
|
13-12-2006, 13:25
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Krustader med krämig äggröra och lax
Ingridienser till 2 portioner 2 ägg 1 msk matlagningsgrädde 1/2 msk smör salt och vitpeppar 1 skiva rökt lax 2 gröna sparrisar
1. Knäck äggen och vispa ihop dem med grädde, salt och peppar. 2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Häll i äggsmeten och rör med en träsked tills äggen stelnar i en krämig röra. 3. Servera äggröran i krustaderna med strimlor av rökt lax och en halverad grön sparris.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
13-12-2006, 13:54
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
I Buffétidningen som kom idag fanns mycket bra tips, dom torde väl även finnas på Icas hemsida.
--------------------
|
|
|
|
|
13-12-2006, 18:41
|

Medlem
Antal inlägg: 21 879
Medlem sedan: 10-01-2003
Medlem nr: 559

|
färska fikon med fyllning av skinka mm fikon färska rökt skinka olivolja getost efter behag Halvera fikonen , skär en skåra och tryck in skinka och en smal bit getost ringa över olivolja
saffransdoftande ostbollar 300 g mandelpotatis, ca 4 st 2 äggulor 100 g Herrgårdsost eller annan favoritost lite saffran 1/2 dl Kesella 4 skivor färskt formbröd vetemjöl 1 ägg olja till fritering 12 skivor Seranoskinka salt och peppar
Gör så här Skala och koka potatisen. Pressa potatisen medan den fortfarande är varm och blanda med äggulorna. Salta och peppra.
Riv herrgårdsosten grovt. Blanda osten med Kesella och basilika. Smaka av med salt och peppar.tillsätt saffran efter smak,ger fin färg o doft . Rulla ostblandningen till 12 kulor. Frys dem lätt. Ta ut ostkulorna ur frysen och täck dem med potatis. Tryck till ordentligt och frys lätt igen.
Mixa brödet till ströbröd. Rulla bollarna i mjöl, uppvispat ägg och sist brödsmulorna. Fritera dem i en neutral olja, exempelvis raps-, solros- eller majsolja, i 180° tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter. Linda en skiva Seranoskinka runt varje boll och servera.
Djävulspaprika- röda paprikor 1. Sätt igång ugnen på 250 grader.
2. Kärna ur paprikorna och lägg dem med skalsidan upp i ugnen.
3. Låt dem bli svarta och bubbliga. Skala och skär i strimlor.
4. Dressera med olivolja, citron, timjan och lite salt
Común hombres (Vanliga människor) potatis Ingredienser Potatis Gul lök Olivolja Basilika Ansjovis Yoghurt / färskost Persilja Salt / Peppar
Tvätta potatisen väl men skala den inte, skiva potatisen i 2 cm tjocka skivor, finhackad gullök,olivolja, basilika, peppar och salt strös över potatisskivorna. Lägg dem sedan på ett galler och låt dom stekas ca. 20 min. i 200 graders ugnsvärme.Lägg upp skivorna på tapas tallriken och lägg en ansjovis i ring på varje potatis servera gärna med enväl avrunnen yoghurt eller färskost, garnera med persilja.
Ensaladilla rusa (Rysk sallad) Ingredienser Potatis Brytbönor Ärtor Morötter Svamp Majonnäs Vitlök Salt / Peppar
Koka potatis, brytbönor, ärtor och morötter. När det har kallnat skär potatisen i tärningar och skär ner grönsakerna i 1 cm stora bitar, låt allting rinna av häll det sedan i en stor salladsskål salta och peppra,skiva i vitlök samt champinjoner eller annan välsmakande svamp. Blanda om med majonnäs, serveras på ett blad av isbergssallad.
Endivias al Roquefort 1 -2 endiver. 125 gram blåmögelost, t ex Roquefort, Stilton eller dansk blåmögelost. (Själv använder jag gärna den spanska osten Cabrales, rekommenderas!) 1 dl majonnäs, naturell yoghurt eller Crème Fraiche, gärna häften av varje. en liten skvätt grädde (kan uteslutas) 1-2 tsk paprikapulver
Tvätta endiverna, dela på bladen och lägg salladen runt en tallrik. Mosa mögelosten och blanda ihop med majonäsen/yoghurten och lite grädde så att det blir en jämn, krämig smet. Fyll endivebladen med ostblandningen eller häll upp ostkrämen i en skål och sätt i mitten på endivefatet så att matgästerna kan doppa endiverna direkt i dressingen. (se bilden ovan) Pudra lite paprikapulver över anrättningen
till tapasbordet hör också -flera små skålar med tex getost ,starka korvar i skivor , oliver i vitlök , räkor i vitlök och olja ,rostade mandlar , stekta champnjoner , osv som göras iordning innan -eller kan köpas färdigt om man vill Oliv och tomatbröd är gott till
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|
|
|
|
|
13-12-2006, 19:16
|

Medlem
Antal inlägg: 817
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 33

|
Plocka ut kärnorna ur färska dadlar och fyll med grönmögelost eller getost, eller linda in dadlarna i bacon eller parmaskinka och grilla en stund i ugnen. Ta skivor av rökt lax och skär i strimlor, rulla varje strimla som en lakritsrulle och lägg en klutt wasabi i mitten. Skiva en baguette i tunna skivor som rostas i ugnen. Lägg på en röra av mozzarella, hackad rödlök, basilika, olivolja, salt och svartpeppar. Lägg inte på röran förrän precis före servering annars mjuknar brödet. Eller kör kärnfria svarta oliver, vitlök, olivolja, sardeller i mixern till en tjock röra att lägga på brödet. Rensteksrulle med mesost, rensteksskivor läggs omlott på plastfolie, täck med en gojja av mesost, creme fr, vitpeppar och persilja. Rulla i hop som en rulltårta och lägg kallt. Skiva i tunna skivor och lägg på kavring eller annat mörkt bröd. Det var allt för nu...
--------------------
Vänliga hälsningar Helen i Skåne
|
|
|
|
|
13-12-2006, 21:47
|
Medlem
Antal inlägg: 7 909
Medlem sedan: 09-01-2005
Medlem nr: 4 848

|
Mums! Det här var mycket och många matnyttiga tips! Tack så mycket allihopa!
|
|
|
|
|
13-12-2006, 22:26
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
Gå in på Arla.se, de har massor med tips på bjudmat. Jag gick in där när jag skulle ha buffé Alla recept jag lagat från den sidan har varit goda så den rekommenderar jag verkligen
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
|
20-12-2006, 22:40
|
Medlem
Antal inlägg: 7 909
Medlem sedan: 09-01-2005
Medlem nr: 4 848

|
Tack för alla tips. Det blev en lyckad-lyckad kväll igår med mycket god plockmat....varmrätt samt efterrätt. Även om det dracks sparsamt med öl och vin...så var det några trötta filurer som återsågs idag vid 11-tiden för personalkonferens.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|