Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Bröd förknippat med västerbotten?
          Zazu
          Inlägg 12-12-2006, 20:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 453
          Medlem sedan:
          27-06-2004
          Medlem nr: 3 938



          Frågan lyder som ovan, finns det något bröd som förknippas speciellt med västerbotten? har ett litet skolarbete och sökningen på internet gav ingenting, och eftersom det finns massor med kunnigt folk här så... wub.gif

          mvh zazu

          (skulle kanske ha legat under recept, men fler människor kollar här rolleyes.gif )


          --------------------
          Odlar i Uppsala, Zon 2-3
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 12-12-2006, 20:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Du skall kanske titta i denna boken av Torgny Lindgren : Maten hungern och törsten i VÄsterbotten..den finns säkert på bibblan . Annars är "Mjukkakun" ett hett tips, säkert nån Västerbotting här som kan förklara vad det är. wub.gif
          Maten hungern.....



          Letade lite vidare och hittade recept här----håll tillgodo tv4 recept elle nilsson torgny lindgren


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          gammelnalle
          Inlägg 12-12-2006, 20:50
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 5 511
          Medlem sedan:
          13-04-2003
          Medlem nr: 1 130



          "bruttu" dvs HÅRT tunnbröd... förknippar iaf jag med V-botten...

          b
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 12-12-2006, 22:03
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Ljusungsbröd biggrin.gif
          Mvh Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          kerstin z5-6
          Inlägg 12-12-2006, 23:00
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 21 879
          Medlem sedan:
          10-01-2003
          Medlem nr: 559



          Hjoggböle ljusugnsbröd -innehåller hjorthorns salt till skillnad från många andra fusk sorter
          Tunnbröd bakat på korn
          samt mjukkakun laugh.gif
          najat med hönsfjäder


          --------------------
          Kerstin

          Ut sementem feceris, ita metes
          (Cicero)
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 12-12-2006, 23:06
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (kerstin z5-6 @ 12-12-2006, 23:00)
          Tunnbröd bakat på korn

          Rieska wub.gif


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Snöflinga
          Inlägg 13-12-2006, 00:23
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 999
          Medlem sedan:
          01-08-2004
          Medlem nr: 4 203



          Mjukt tunnbröd ... "klådda" wub.gif
           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 13-12-2006, 00:31
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          I min barndoms Västerbotten bakades tre sorters "hårt" bröd i de s.k. bagarstugor som fanns i byarna: tunnbröd (användes bl.a. till dopp i grytan), ljusugnsbröd ( det som nu av någon anledning kallas tunnbröd) och "kakun" en tjockare variant. Det sistnämnda var särskilt gott när det togs in från uthus där det förvarades över vintern och var lite mjukt. Snålvattnet rinner!

          Sedan bakade man också mjukkakor.

          Man gjorde storbak, ofta på hösten, och anlitade ibland speciellt duktiga bagerskor för att skaffa sig ett vinterlager.

          "bruttu", Gammelnalle, består av ljusugnsbröd som "brutits" ner i mjölk (som flingor) och lingonsylt. Alltså hela "röran" kallades "bruttu".

          De här bröden bakas fortfarande på sina håll.
           
          Citera
          kerstin z5-6
          Inlägg 13-12-2006, 09:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 21 879
          Medlem sedan:
          10-01-2003
          Medlem nr: 559



          Ja de där sorterna bakas definitivt här där jag bor , de flesta hus har egen bagarstuga -eller så har grannen, bagerier finns med
          Lingonsylt hör inte till bruttun just här - här kallas den fö bryta "men det är samma grej ,
          däremot ska det vara rökt salt fläsk till smile.gif

          det maskinbakade varianterna är aldrig lika goda


          --------------------
          Kerstin

          Ut sementem feceris, ita metes
          (Cicero)
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 13-12-2006, 12:13
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          De här olika sorternas tunnbröd och mjukkaka bakas ju även i Ångermanland och Norrbotten med. Vet inte vilken sort som är mest typisk för just Västerbotten.
          Angående bruttu/bryta så kan jag tala om att det är samma sak som vi här i Norrbotten kallar för smola/smolanedi. Enligt mina smaklökar ska det helst vara en sked lingonsylt i och nyrökt abborre till. wub.gif
          I värsta nödfall kan jag sträcka mig till att ta ett par tjocka skivor rå falukorv till... rolleyes.gif


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Alba
          Inlägg 13-12-2006, 12:43
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 11 250
          Medlem sedan:
          30-08-2006
          Medlem nr: 8 513



          Ella Nilsson förknippas med Mat Västerbotten.
          I denna länk finns även lite om bröd. Sök på "bröd"
           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 14-12-2006, 22:53
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          CITAT (Alba @ 13-12-2006, 12:43)
          Ella Nilsson förknippas med Mat Västerbotten.
          I denna länk finns även lite om bröd. Sök på "bröd"

          Vilken trevlig länk! wub.gif
           
          Citera
          Zazu
          Inlägg 14-12-2006, 23:05
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 453
          Medlem sedan:
          27-06-2004
          Medlem nr: 3 938



          Tack så mycket för alla trevliga svar wub.gif


          --------------------
          Odlar i Uppsala, Zon 2-3
           
          Citera
          kerstin z5-6
          Inlägg 15-12-2006, 15:45
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 21 879
          Medlem sedan:
          10-01-2003
          Medlem nr: 559



          Kom på en sak till -säkert gäller den , som annat även omgivande nordliga landskap -Under storsvagåren 1867-1869, flera missväxtår i följd var barkbröd vanligt.

          Barkmjöl framställs av tallens ljusa innerbark, som skördas tidigt på våren. Det är den tiden när innerbarken med lätthet lossnar från stammen. Då är barkens vitaminhalt också mycket hög.

          Ljusugnsbröd är ett bröd med gamla anor. Brödet gräddades förr i tiden i s.k. ljusugnar, ugnar där man eldade på sidorna varpå en ljusbåge bildades över brödet som gräddades i mitten.

          Korntunnbröd är ett hårt tunnbröd med stark norrländsk anknytning, eftersom korn var förr det enda sädesslaget som var tåligt nog odlas i Norrland. Brödet är i huvudsak bakat på korn-, (grahams- och rågmjöl. )Brödet har en hög kornhalt (60%), vilket gör det mycket fiberrikt och ger det en extra smak. Korntunnbröd är för övrigt kryddat med anis och fänkål.


          --------------------
          Kerstin

          Ut sementem feceris, ita metes
          (Cicero)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 05:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon