Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > "grava på" lax, går det
          netaave
          Inlägg 28-12-2006, 13:49
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Tycker laxen vi gravade till jul blev väl lös och smaklös.
          Kan jag göra något åt det?


          --------------------


           
          Citera
          askar
          Inlägg 28-12-2006, 13:52
          Länk hit: #2


          Gäster






          Skiva den och lägg skivorna på ett fat,
          strö över lite salt... täck med plast och låt stå nån timma.

          Du kan också salta hel bit, knyt den i plastpåse och låt stå
          i kylskåp över natten.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 29-12-2006, 10:35
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Gravar man fryst lax så bör man minska något lite på sockermäöngden för att inte få så löst kött.
           
          Citera
          askar
          Inlägg 29-12-2006, 21:26
          Länk hit: #4


          Gäster






          Hur fixade du till laxen Neta... och blev den bra?

          Vid gravning ska man, om man vill ha bästa resultat...
          ta 3 delar vanligt salt, 2 delar havssalt och 2 delar socker.

          Laxen ska alltid frysas i ett par dygn, antingen före eller efter gravning.
           
          Citera
          petero1973
          Inlägg 30-12-2006, 12:47
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4
          Medlem sedan:
          18-04-2006
          Medlem nr: 7 444



          Verkar bli ganska salt lax, kanske kan kallas rimmad, men gravad....nja.
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 30-12-2006, 13:43
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Skrev du inte fel nu Askar??
          Hade du skrivit 3 delar vanligt salt VARAV 2 delar havssalt, hade jag varit med, men 5 delar salt mot 2 delar socker unsure.gif
          Tror inte att jag vill kalla det rimmat ens, låter mer som saltat i mina öron unsure.gif

          Och kom ihåg: laxen MÅSTE frysas ett par dygn före eller efter gravningen och vill ni byta ut saltet så byt INTE mot mineralsalt!!


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 30-12-2006, 16:08
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Nej den blev alldeles för salt, skulle nog ha gravat på med den vanliga blandningen, jag följde receptet i kokboken när jag gjorde den, men tänkte inte på att biten var större än 1 kg. Därför blev den som den blev, och den hade varit fryst ett par veckor.
          Har dock hälften i frysen, men det andra fick jag slänga efter att bara ha saltat på den efter Agnetas råd, och då saltade jag ändå inte speciellt mycket..
          Gör inte det alltså!


          --------------------


           
          Citera
          askar
          Inlägg 30-12-2006, 16:32
          Länk hit: #8


          Gäster






          CITAT (Margith @ 30-12-2006, 13:43)
          Skrev du inte fel nu Askar??
          Hade du skrivit 3 delar vanligt salt VARAV 2 delar havssalt, hade jag varit med, men 5 delar salt mot 2 delar socker unsure.gif
          Tror inte att jag vill kalla det rimmat ens, låter mer som saltat i mina öron unsure.gif

          Och kom ihåg: laxen MÅSTE frysas ett par dygn före eller efter gravningen och vill ni byta ut saltet så byt INTE mot mineralsalt!!

          Nej jag skrev precis som fiskhandlaren sagt. Han gravade senast igår en 5-kilos lax
          åt oss.
          Han gör en blandning av 3 kg vanligt salt, 2 kg havssalt och 2 kg socker
          plus att han har i lite peppar.
          Vi har alltid när vi själv gravat, haft i hälften så mycket socker som salt t.ex 3 dl salt + 1,5 dl socker och då får laxen vara i påse i kylen ca 32 tim = perfekt saltad.
           
          Citera
          askar
          Inlägg 30-12-2006, 16:35
          Länk hit: #9


          Gäster






          CITAT (netaave @ 30-12-2006, 16:08)
          Nej den blev alldeles för salt, skulle nog ha gravat på med den vanliga blandningen, jag följde receptet i kokboken när jag gjorde den, men tänkte inte på att biten var större än 1 kg. Därför blev den som den blev, och den hade varit fryst ett par veckor.
          Har dock hälften i frysen, men det andra fick jag slänga efter att bara ha saltat på den efter Agnetas råd, och då saltade jag ändå inte speciellt mycket..
          Gör inte det alltså!

          Det var ju synd att du saltade på för mycket.
          Man får ta på ytterst lite, eller lite mer- mycket...
          helt beroende på hur osaltig den var innan.
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 30-12-2006, 18:18
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          OK, fördelningen 5 salt mot 2 socker kanske blir alldeles utmärkt om du gravar en 5 kg:s bit... men hur många av oss gravar 5 kg lax? unsure.gif

          Kokböckerna ger recept utifrån drygt 1 kg lax (mellanbit), 4 msk salt och 3-4 msk socker. Själv använder jag den mindre sockermängden.
          Efter 2 dygn brukar jag smaka en liten bit från "svansen" Är det hiskeligt salt, då vet jag att den är klar, annars får den ligga ett dygn till.

          Netaave, den bit du har kvar i frysen: gillar ni laxlåda? Jag har gjort det för första gången nu efter jul, själv älskar jag laxlåda, men det var alltså "oprövat" på min familj biggrin.gif
          Alla tyckte att det var gott smile.gif
          Tror det hette laxpudding när jag slog upp det i kokboken unsure.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 30-12-2006, 18:43
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Margith @ 30-12-2006, 18:18)
          OK, fördelningen 5 salt mot 2 socker kanske blir alldeles utmärkt om du gravar en 5 kg:s bit... men hur många av oss gravar 5 kg lax? unsure.gif

          Kokböckerna ger recept utifrån drygt 1 kg lax (mellanbit), 4 msk salt och 3-4 msk socker. Själv använder jag den mindre sockermängden.
          Efter 2 dygn brukar jag smaka en liten bit från "svansen" Är det hiskeligt salt, då vet jag att den är klar, annars får den ligga ett dygn till.

          Netaave, den bit du har kvar i frysen: gillar ni laxlåda? Jag har gjort det för första gången nu efter jul, själv älskar jag laxlåda, men det var alltså "oprövat" på min familj biggrin.gif
          Alla tyckte att det var gott smile.gif
          Tror det hette laxpudding när jag slog upp det i kokboken unsure.gif

          Försöker nog grava på den till trettonhelgen.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 09:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon