Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439
Jag har hört att det ska vara så himla bra med syrade grönsaker och surdegsbröd, men vad är det egentligen som är så bra med det? Jag har hört att näringsupptaget från grönsakerna ökar, räcker det då att bara äta mindre grönsaker om de är syrade?
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34
Bakterierna kommer ju att ändra sammmansättningen av näringsämnen, man få fler aminosyror, annan fördelning av kolhydrater och fetter. Men framförallt är det ju en konserveringsmetod.
Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" har praktiska beskrivningar.
Medlem
Antal inlägg: 1 491
Medlem sedan: 13-05-2004
Medlem nr: 3 603
Man forskar visst en hel del på syrad mat och dess påverkan på allergiska problem, det skulle kunna var en av anledningarna till att allergier är så mycket ovanligare i "öststaterna" än här. Det har gjorts tester med att låta gravida/ammande kvinnor äta mjölksyrebakterier och sedan följa upp barnen vad gäller allergisymptom. Själv har jag testat (är "eksem-människa") men kan inte säga att jag märkt någon markant skillnad. Men just när man är gravid är det ju bra för ens egen del också, eftersom det kan mildra hård-i-magen-effekten man drabbas av pga alla järntabletter....
Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256
Fördelen mer surdegsbröd är att det är godare. Detta under förutsättning att denna smak tilltalar Dig. Men framför allt håller det längre. I vart fall om det är hemmabakat. Och det gör Du väl. Bakar Ditt egna bröd.
Beträffande mjölksyrade grönsaker, ja jag syrar själv, så är det för mig smaken som tilltalar mig. Men syrade grönsaker passar inte till allt så de är en komplement till andra grönsaker.