Oim - detta är inte riktat specifikt till dig utan är mer ett allmänt inlägg i ämnet.
Har precis läst boken "sockerbomben" av Bitten Jonnson, som handlar om sockerberoende men även andra slags beroende (ex. rökning, alkoholberoende, koffeinberoende, shoppingberoende osv.). Hon förklarar beroenden med att vissa personer helt enkelt har lättare att bli beroende än andra, och det beror bl.a. på balansen av olika signalsubstanser i hjärnan. Hon menar att alla beroenden fungerar i princip likadant, och att de lätt övergår till andra beroenden. Det förklarar varför ett niktotinberoende så lätt övergår till ett sockerberoende, för många människor.
Och till "socker" (raffinerade kolhydrater) räknas så mycket mer än vitt raffinerat socker (som finns i kakor, godis, glass osv); det är bl.a. alkohol, alla slags sötningsmedel, sirap, vitt vetemjöl, pasta, vitt ris, ljust bröd, juice, smaksatt mjölk och smaksatt youghurt, de flesta färdiglagade frysta rätter, de flesta påläggssorter, ketchup, många såser, de flesta buljongsorter, osv osv.
Visste ni att vi svenskar äter cirka ett kilo vetemjöl och ett kilo socker per vecka? Eller att 85% av sockret vi får i oss finns i dolda tillsatser i mat?
Det är inte klokt vad mycket detta ställer till det för många av oss, och hur det får oss att må. Kan verkligen rekommendera boken, läste själv ut den på tre dagar

MVH/Elin, sockerberoende som nu varit sockerfri snart en vecka

(fast det är inte lätt

)
Redigerat av humla: 06-03-2007, 15:10