Dinkelbröd (1 stort)
Ingredienser: 1 stort bröd 5 dl vatten 1/2 pkt färsk jäst 1 msk olivolja 2 tsk havssalt 12–13 dl dinkelmjöl (spelt)
1.Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och mjöl. 2.Arbeta degen smidig. Deg på dinkel kan vara lite kladdigare än vanlig vetedeg. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller en stor form och häll över degen. Plasta in formen ordentligt och sätt in i kylen.
3.Nästa morgon: Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen ur kylskåpet, låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms. 4.Grädda i cirka 30–40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna under en handduk. Brödet blir ganska platt.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|