Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Svarta vinbär, recept önskas!
          Olivia
          Inlägg 31-07-2007, 10:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 92
          Medlem sedan:
          26-05-2003
          Medlem nr: 1 522



          Har massor av svarta vinbär, men vet inte vad jag ska göra med dem... Gele äter vi inte, och saft har jag gjort så jag tror det räcker mer eller mindre hela vintern. Någon som har några bra tips?
           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 31-07-2007, 11:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Om jag hade massor så skulle jag frysa in dem och använda i desserter under resten av året, t ex marängtårta med vinbär, det blir en fin brytning av den supersöta marängen och bären...eller ta fram och använda, kanske tillsammans med andra bär i nån god ljummen kompott till kall glass?

          //Mollis

          man kan nog använda dem till att göra sorbèt också...brukar jag göra med lingon...


          //Mollis
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 31-07-2007, 11:14
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Testa att torka lite vinbär! Använd dem sen i hemgjorda musliblandningar, i gröt och i matbröd.


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 31-07-2007, 17:09
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          Hej
          Hirams svarta vinbärssylt är inte dum. Jag gör dubbel sats varje år och det går åt. Inte så populär bland barn förstås. Bäst till havregrynsgröt tycker jag.

          Till ca 3 liter:
          2 liter Svarta vinbär
          1 liter vatten
          2 kg socker

          Skölj ev bären och repa dem. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet. Koka bären i 15 min. Ta grytan från värmen och rör i sockret.
          Rör länge......länge....tills det börjar svalna. Häll sylten på rena varma burkar. Det är viktigt att röra länge så att bären fyller sig och inte flyter upp i sylten.

          Inget konserveringsmedel behövs eftersom sockermängden är så stor.

          Hälsningar
          Peggy
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 31-07-2007, 18:37
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Vinbärsmuffins
          ca 20 stycken

          2 st ägg
          2,5 dl mjölk
          1 krm salt
          3,75 dl vetemjöl
          2 tsk bakpulver
          2,5 dl Brun Farin
          1 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
          50 g smör

          Fyllning:
          2,5 dl röda vinbär, alt. Svarta

          Tillagning:

          1. Vispa ägg, mjölk och salt. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggblandningen.

          2. Smält matfettet och rör ned i smeten. Vänd i vinbären.

          3. Fördela smeten i muffinsformar. Fyll inte formarna mer än till 1/2. Grädda i ugnen i 200° i ca 20 minuter.


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 01-08-2007, 07:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Svartvinbärsmarmelad (mindre mängd vatten än syltrecept), gärna blandat med andra bär som har mindre med pektin. T ex körsbär eller hallon.
           
          Citera
          Ann-Marie
          Inlägg 01-08-2007, 14:16
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          02-05-2004
          Medlem nr: 3 476



          Svartvinbärssylt

          1 kg vinbär
          1/4 l vatten
          2 msk citronsaft
          750 g strösocker.

          koka upp vinbär och vatten långsamt under lock. Låt koka 5 min och tillsätt citronsaften. Rör i sockret och koka upp, koka 1 min. Skumma.
          Används frysta bär behövs inget vatten.
          God till både gröt och filmjölk.
           
          Citera
          Charlotta
          Inlägg 11-08-2007, 22:37
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          13-04-2004
          Medlem nr: 3 245



          Har inte provat den här själv, men har receptet i boken "Två systrars söta", som jag för övrigt kan rekommendera för massor av andra supersmarriga recept.


          Svartvinbärstryffelpaj

          Chokladpajdeg
          3 dl vetemjöl
          150 g rumsvarmt smör/margarin
          2 msk florsocker
          3 msk kakao
          1 äggula
          2 tsk iskallt vatten

          Tryffelkräm
          1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
          2 dl vispgrädde
          300 g hackad mjölkchoklad
          75 g rumsvarmt smör

          vinbär och vinbärsblad till dekoration

          Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp. Degen går även att göra i matberedare. Kör då först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg.

          Sätt ugnen på 200 grader.

          Smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm, och klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.

          Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalet. Låt svalna och sedan stelna i kylskåpet över natten.

          Dekorera gärna med vinbär och vinbärsblad inför servering.


          --------------------
          "Knowledge is knowing that a tomato is a fruit...
          Wisdom is knowing not to put it in a fruit salad"
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 12-08-2007, 13:48
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Syltkaka
          ugn 175 grader gräddningstid 30+10 minuter Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker.
          2ägg Blanda försiktigt ner smör och sist mjöl.
          3dl strösocker Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar botten och
          2 tsk vaniljsocker grädda i 30 minuter.
          75g smält smör el margarin
          2,5dl vetemjöl Rör under tiden ihop smör, socker och havregryn till havrefräset.

          1-1,5dl sylt, t.ex. körsbär, sv.vinbär, lingon Ta ut kakan, bred sylten ovanpå den och strö sedan över havre-
          fräset. Grädda ytterligare 10 minuter.
          Havrefräs: Lossa kakan från kanterna och låt svalna.
          50g smält smör
          2dl havregryn Kan serveras som efterrätt med glass eller grädde.
          1msk strösocker


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Bee
          Inlägg 15-08-2007, 10:42
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 496
          Medlem sedan:
          27-01-2006
          Medlem nr: 7 002



          CITAT (Dito Verde @ 31-07-2007, 18:09) *
          Hej
          Hirams svarta vinbärssylt är inte dum. Jag gör dubbel sats varje år och det går åt. Inte så populär bland barn förstås. Bäst till havregrynsgröt tycker jag.

          Till ca 3 liter:
          2 liter Svarta vinbär
          1 liter vatten
          2 kg socker

          Skölj ev bären och repa dem. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet. Koka bären i 15 min. Ta grytan från värmen och rör i sockret.
          Rör länge......länge....tills det börjar svalna. Häll sylten på rena varma burkar. Det är viktigt att röra länge så att bären fyller sig och inte flyter upp i sylten.

          Inget konserveringsmedel behövs eftersom sockermängden är så stor.

          Hälsningar
          Peggy


          Tack Peggy! Hirams svartavinbärssylt brukade vara min favvissylt förr. Nu har jag återigen svartavinbär men hade tappat bort mitt recept. Det här var roligt. Nu kan jag göra min sylt igen smile.gif

          Det är ingen barnsylt, nej, men den är väldigt god i alla andra sammanhang. På mackan med philadelphiaost under (i stället för margarin), en tesked i en brunsås förhöjer smaken. Med mera, med mera. Det blir en ganska fast sylt som håller hur länge som helst.


          --------------------
          Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 22:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon