Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Aroniarecept
          Dagmar
          Inlägg 17-08-2007, 09:49
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          01-07-2007
          Medlem nr: 11 300



          Har i år fått många fina stora bär på mina Aroniabuskar (svarta). Har ingen aning om vad man kan göra med dessa bär.
          Kan någon hjälpa mig med tips? Är de vitaminrika?
          Tacksam för svar.
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 17-08-2007, 09:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Blir bra som både sylt och saft, använd blåbärsrecept.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          AstroTurf
          Inlägg 22-08-2007, 09:37
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10
          Medlem sedan:
          06-04-2007
          Medlem nr: 9 655



          DN hade en artikel om aronia
          http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=462430
          Mvh
          /AstroTurf
           
          Citera
          e_sedell
          Inlägg 28-08-2007, 21:18
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 001
          Medlem sedan:
          01-02-2003
          Medlem nr: 662



          Jag tänkte fylla på, och samtidigt fråga er om vad ni tror blir bäst? Jag har 8kg som jag tänkte prova något eller några recept på.

          Aroniarecept har diskuterats endel tidigara här på forumet, så jag samlar in de recepten och tillför ett par nya.

          _________________________________

          prova att sätta lite aroniavin?
          man tar 1 liter aroniabär,
          2 1/2 liter vatteni en kruka
          vispa ner 2 dl socker
          täck krukan med duk
          låt jäsa i rumstemperatur i 14 dagar
          Vispa ner 2 dl socker till och rör runt i i krukan
          Låt stå i 14 dager
          täck med duk
          Vispa ner 2 dl socker till rör runt i krukan
          Låt stå 14 dagar
          Sila ifrån bären och häll upp i rengjorda flaskor.
          Täck flaskorna med smörgåspappaer som man pickat små hål i med knappnål.
          Låt stå i 3 månader

          Annars är det gott att göra gele också
          Saften från 5 dl aroniabär 1 citron och ca 5 dl syltsocker

          http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...4&hl=aronia
          ____________________________________________

          3 kg svarta aroniabär
          4 l vatten
          3/4 tsk citroncyra
          ca 1,8 kg socker

          rensa och kör bären i matbererare. Koka vattnet och låt det svalna. Använd ca 1,2 l vatten per kg bär. Häll det rumstempererade vatten över de mosade bären. Blanda i citronsyran (1/4 tsk per liter bär).
          Låt blandningen stå kallt 2 dygn. Sila saften, genom duk eller gasbinda. Låt rinna utan att röra om, då blir saften klar.
          Mät saften och tillsätt sockret. Rör om tills allt socker smält. Använd 300 g socker per liter saft. Häll i rengjorda flaskor, förvara kallt/fryst.

          http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...6&hl=aronia
          _________________________________________________

          Hittade de här recepten på Trädgårdsmästaren.


          Plocka bären när de är frostbitna eller också lägg dem i frysen tills de har hårdnat. Bären blir mer aromrika och saften mer hållbar.

          Till 1 liter saft behövs:

          1 ½ liter (ca 1 kg) aroniabär
          1 liter vatten
          ca 6 dl socker per liter avrunnen saft.

          Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke.
          Koka upp vattnet och häll det hett över bären.
          Låt dem stå svalt till följande dag.
          Häll av saften. Koka upp den på nytt och häll över bären igen.
          Gör detta sammanlagt fyra gånger, med ett dygn emellan, för att laka ur bären.
          Om bären kokas med vatten blir saften kärv i smaken. Sila saften och mät upp den. Tillsätt sockret, koka upp och skumma.



          --------------------------------------------------------------------------------


          Aronia-parfait

          1-2 dl Aronia-saft
          4 äggulor
          1 dl florsocker
          1 dl vatten
          3-4 dl grädde
          lite citronsaft

          Blanda äggulor, socker, vatten och sjud under kraftig vispning, till en tjock kräm.
          Låt kallna.
          Tillsätt aronia-saften och lite citronsaft.
          Vispa grädden hårt och blanda ihop med de övriga ingredienserna.
          Frys blandningen några timmar i en bakform.
          Garnera gärna med bär eller citronmeliss vid servering.

          http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...7&hl=aronia
          ______________________________________________________

          jordgubb & aronia
          I vår smoothie Jordgubb & Aronia hittar du…just det: Jordgubbar och Aroniabär. En smakfull kombination av två näringsrika bär. En härlig uppfriskande smak med en perfekt balans mellan sommarens solmogna jordgubbar och den lätta syrligheten från aroniabäret.

          Innehåller:
          7 krossade jordgubbar
          Juice från 175 krossade aroniabär
          1 mosad banan
          Juice från 6 vindruvor
          Juice från 1/2 pressad apelsin
          Juice från 1/3 pressat äpple
          ______________________________________________

          Aroniamos
          • 1 kg bär från aronia
          • 1/2 kg äpplen
          • cirka 2 dl vatten
          • 1 dl Canderel

          Ansa bären och koka dem i lite vatten. Mosa dem sedan med purépress. Ansa och skär äpplena i skivor. Låt dem mjuka upp i en skvätt kokande vatten och mosa. Blanda ihop de aronia- och äppelmoset med Canderel. Låt stå och svalna. Lägg sedan moset i frysburkar. Använd moset till exempel i bakverk eller kvarkdesserter, på plättar eller till gröt.
          _______________________________


          3 kilo aroniabær fra fryseren.
          2 kg. eplemos fra fryseren (ren mos uten tilsetninger av noe slag)
          = 5 kg. bær/frukt.
          Dette lot jeg tine en god stund.
          Deretter kokte jeg aroniabærene med 4 dl. vann i noen minutter.
          Så moste jeg bærene. I receptet over her bruker de en purépresse; den fungerer vel som en forvokst hvitløkspresse. Bærene kan vel også moses gjennom en sikt. Poenget er å fjerne de harde stoffene i bærene og sitte igjen med ren innmat + all saften. Jeg har en moseforsats til kjøkkenmaskinen min som jeg bruker til å lage eplemos og nå også til å lage aroniamos.
          Mye fargestoff i disse bærene, men det går greit bort i oppvaskmaskinen.

          Jeg tok vare på all saften; det blir veldig mye saft av dette her. Og hadde mos + saft tilbake i kjelen. Blandet med eplemosen og kokte opp igjen. Jeg måtte røre hele tiden så det ikke brant seg.
          jeg sjekket smaken og hadde i "en sprut" med sitronsaft.

          Deretter blandet jeg tørrstoffene til disse 5 kiloene:
          500 gram fructose
          2,5 pose. certo syltepulver (Syltepulver der hver pose er til 2 kg bær/frukt)
          1,25 ts. c-vitaminpulver (ascorbinsyre - fås på apotek)
          2,5 ts. atamonpulver. (atamon selges i Sverige som i Norge)
          Jeg tok kjelen av platen, hadde i tørrstoffene og rørte til alt ble oppløst.

          Jeg syntes dette fortsatt var veldig vått, så jeg hadde også oppi:
          1 flaske certo flytende pektin. (regner med det finnes noe lignende i Sverige)
          ______________________________________


          Från DN;

          1. Likör;
          Tid: 15 min + dragningstid och lagring

          Ingredienser:
          1 liter aroniabär, sköljda och avrunna
          5 dl vodka eller brännvin
          3–3½ dl vit sirap

          http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462445

          2. Gele
          Tid: 45 min + avrinning

          Ingredienser:
          2 liter bär, sköljda och avrunna
          3 dl vatten
          saft från 1 citron
          Till varje liter avrunnen saft: 9 dl socker
          ½ flaska Certo
          http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462442

          3.Sylt
          Tid: 60 minuter

          Ingredienser:
          1 liter bär, sköljda och avrunna
          2 dl vatten
          3 dl socker
          1 tsk vaniljsocker
          2 stjärnanis
          1 liten bit torkad ingefära
          saft från ½ citron

          http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462439

          4. Saft
          Tid: 35 min + avrinning

          Ingredienser:
          2 liter bär, sköljda och avrunna
          5 dl vatten
          Till varje liter avrunnen saft: 5–6 dl socker
          1 krm bensoat

          http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462435

          ___________________________


          Aroniamarmelad

          *

          1,5 liter bär
          *

          3 dl vatten
          *

          6 dl socker
          *

          3 tsk vaniljsocker
          *

          3 stjärnanis
          *

          2 kanelstänger
          *

          saft från en citron

          Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 min. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min. Häll upp på ren burk. Låt marmeladen stå minst en vecka innan sylten avnjutes.

          ___________________________________

          Jag hittade inte så mycket mer än så, men det går garanterat att hitta på mycket mer med dessa bär. Dela gärna med dig av dina erfarenheter, det vore jätte kul att höra vad ni tycker och tänkter om dessa bär. Hur brukar du göra?


          --------------------
          Erik, zon II
           
          Citera
          stina1
          Inlägg 16-09-2007, 19:53
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 21
          Medlem sedan:
          09-09-2007
          Medlem nr: 12 414



          Det här syltreceptet använde jag mig av nyligen - det blev jättegott! (Man kan ändra på proportionerna mellan aroniabären och vinbären beroende på tillgång.)

          5 dl aroniabär
          5 dl röda vinbär
          1,5 dl vatten
          3,5 dl vatten

          Koka först bär och vatten i 15 minuter. Tillsätt sedan sockret och koka ytterligare 15 minuter. Tillsätte ev. natriumbensoat för ökad hållbarhet.

          Lycka till!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 06:39
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon