Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Hur behandlar Ni er svamp
          ingrid fuxwall
          Inlägg 20-08-2007, 21:07
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Konstig rubrik men jag undrar hur Ni tar tillvara den svamp Ni plockar - hur Ni förvarar den.
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 20-08-2007, 21:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Nu plockar inte jag svamp, men jag kan berätta hur min mor gör med kantareller.
          Hon förväller dem och fryser dem i ziplock-påsar i sitt eget spad. När man tar fram dem så steker man dem tills de blir kruttorra och sedan i med smör och stek tills det knäpper. Lika gott som färska.


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 20-08-2007, 21:14
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Plockar bara kantareller och dem förväller jag tills allt spad är borta. Sedan fryser jag dem i plastburkar .


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Tesa
          Inlägg 20-08-2007, 21:24
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 397
          Medlem sedan:
          29-10-2003
          Medlem nr: 2 483



          Jag gör som mamamaggan...fast jag fryser in dom i plastpåsar som jag klämmer luften ur..tar minst plats då..
          Trattkantareller torkar jag en del också..bara rätt och slätt på tidningspapper på torr plats och förvarar i glasburkar sen..


          --------------------
          Tesa
          zon 3-4
          Här finns min blogg: Uti vår hage...
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 20-08-2007, 21:25
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Jag förväller dem tills spadet torkat in, sedan fyller jag på med vatten och kokar upp. Sedan fryser jag dem med det nya spadet. Tycker de håller sig lite bättre i spad. Trattkantareller torkar jag ibland, men tycker de smakar mycket bättre från frysen. Trattkantareller syltar jag också in, håller sig mycket bra så också.

          Wilma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 20-08-2007, 21:29
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Det där att frysa dem i spadet - minns jag att min mormor gjorde.
          De håller alltså längre då?

          Wilmer, förklara gärna lite mer ingående - varför kokar du dem torra och sedan tillsätter mer? Måste finnas någon baktanke.

          Kryddar Ni svampen innan frysningen?
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 20-08-2007, 21:31
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Jag har använt Lamisil. Det tar bort svampen ganska fort

          tongue.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 20-08-2007, 21:32
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Inga kryddor här... kryddar när jag lagar till dem


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 21-08-2007, 05:23
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det finns ingen anledning att koka kantarellerna torra. Lägg dem bara i gryta och värm så att vätska kommer ut, koka någon minut, kyl och frys in i spadet.

          All annan svamp än kantareller är det bättre att torka.
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 21-08-2007, 06:20
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Jag gör som Tosans mamma och Kurt säger. Förväller Kantareller och Blek taggsvamt lite gran och fryser in tillsammans med spadet. Spadet händer det att jag låter sila av separat när jag ska använda svampen. Då späder jag tex stuvningen eller såsen med detta. Ska jag bara steka svampen får det koka torrt innan jag har i smör. Salt och peppar använder man inte förrän svampen ska tillredas.

          Trattisar och soppar torkar jag för det mesta och använder som krydda.

          Ps. Kantarellerna och taggsvampen blandar jag gärna eftersom jag tycker det förhöjer smaken. Men det är naturligtvis en smaksak.ds



          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          gunvor
          Inlägg 21-08-2007, 06:33
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 758
          Medlem sedan:
          09-09-2004
          Medlem nr: 4 450



          Jag rensar och kokar ur i stekpanna - dvs den vätska som finns i svampen får koka bort - inget spad i frysburkarna.
          Visst är det gott med smörstekta men jag föredrag en kaloririk stuvning.
          steka långsamt i mycket smör / salt o peppar / sedan på med lite vitt vin och när det har puttrat bort långsamt o på svag värme så är det dgas för grädden - mycket grädde - vispgrädde - inget fusk med miniprodukter o s v.
          Det blir en god svampstuvning.
          Ev rester sparas i kylskåpet och kan under ett par dagar skäras i skivor o ätas på smörgås.
          Viktigast av allt när man gör svampstuvning - man måste ha gott om tid och svag värme!
          Så brukar jag göra - hur gör ni??
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 21-08-2007, 08:40
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Vi torkar trattisar på de där ramarna med myggnät som vi sätter i fönstren på sommaren (har de nåt namn?). Tror inte vi ska plocka fler i år (om vi kan hålla oss) för skafferiet är fullt från förra och förrförra året... torkade behövs bara en näve som man smular ner i en sås för att få en underbar svampsmak.
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 21-08-2007, 09:27
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          När jag gör " stuvning " till svamppaj gör jag som Gunvor förutom vinet.


          Mamamaggans svamppaj


          Använder färdiga smördegsplattor till pajskalet. Kavlar ut dem och lägger i botten på formen.

          Kantarellerna får steka i smör på medelvärme under omrörning , i med grädde och låter det puttra ihop.

          Häller stuvningen över pajbotten , täcker med smördeg som lock , penslar med ägg och in i ugnen .

          Låter stå i 150 grader tills locket fått fin färg.

          Ät och njut !!!!!!!!!


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 21-08-2007, 09:33
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag förväller genom att bara ha på någon matsked vatten på flera liter kantareller så förvällningen startar sedan låter jag vattnet koka in i svampen innan de fryses, jag använder aldrig något fett, fett härsknar i frysen så svampen får inte så lång hållbarhet då. Jag brukar frysa i vanliga fryspåsar, jag plattar ut paketen till tunna plattor då går det att bryta bort mindre mängder ifall man inte vill ha så mycket svamp i matlagningen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 21-08-2007, 13:52
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Smart med platta paket Åsa ! Tack för det tipset!


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Tesa
          Inlägg 21-08-2007, 22:38
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 397
          Medlem sedan:
          29-10-2003
          Medlem nr: 2 483



          CITAT (Blomstertanten @ 20-08-2007, 22:31) *
          Jag har använt Lamisil. Det tar bort svampen ganska fort

          tongue.gif


          giggle.gif ..du är rolig du..


          --------------------
          Tesa
          zon 3-4
          Här finns min blogg: Uti vår hage...
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 22-08-2007, 20:16
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Tesa @ 21-08-2007, 23:38) *
          giggle.gif ..du är rolig du..

          Fast det är väl ingen som vill bli av med svampen i skogen
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 09:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon