Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Olika oljor att steka i?
          Christoffer
          Inlägg 14-11-2007, 15:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Vilka oljor kan man steka i, och hur högt gradantal klarar de av? Vilka kan man woka i?
          Vilka ska man tex inte steka i? Hur högt kan man värma upp dessa utan att de härsknar?

          Tänker på tex olivolja, rapsolja, linfröolja, solrosolja, hampfröolja, druvkärnsolja, valnötsolja, pumpakärnsolja och
          annan matolja man kan köpa i handeln.
           
          Citera
          MariaS
          Inlägg 14-11-2007, 16:33
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 12 573
          Medlem sedan:
          05-03-2004
          Medlem nr: 2 930



          Linfröolja vet jag är inte lämplig för uppvärmning. Den är mer för att göra dressingar och liknande.
          Olivolja (virgin) rapsolja och solrosolja använder jag i stekning utan problem. De andra oljorna får någon med erfarenhet svara på.
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 14-11-2007, 17:15
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Olivolja är den säkraste oljan att steka i, vad jag kommit fram till, efter att ha studerat ämnet. Rapsolja innehåller omega 3 och blir härdad om den blir för varm, likaså fleromättade oljor som t ex solrosolja. Till sånt som ska steka länge använder jag alltid smör, det är ett stabilt fett.


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 14-11-2007, 19:26
          Länk hit: #4


          Gäster






          Fast jag har läst att rapsoljan tål högre temperaturer utan att förstöras än olivoljan...
          Vad som är sant vet jag inte, jag googlade lite (på frasen (steka i rapsolja")och hittade en del artiklar som stöder denna idé, men det kan ju finnas andra rön som jag inte läst. Var har du fått din info ifrån Rosita, det vore intressant att få ta del av. Många "sanningar" förändras ju över tid.
          Men tills vidare använder jag kallpessad rapsolja till stekning och olivolja till dressing och sånt.
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 14-11-2007, 20:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Det finns så många olika meningar om bra - dåligt med matoljor, så man blir snurrig! Jag minns inte var jag läste om omega 3 i rapsolja, bara att jag litade på det. Själv använder jag mest smör och olivolja, fetter som har använts under flera hundra år och därför tror jag på dem!


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Värsjö
          Inlägg 14-11-2007, 20:34
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          06-12-2006
          Medlem nr: 8 874



          Stek inte i oljor med hög halt fleromättade fettsyror (linolsyra och linolensyra). De reagerar med luften syre. Oljor med hög halt mättade fettsyror (palmitinsyra, stearinsyra) och oljesyra är OK att steka i. Rapsolja är nära gränsen men OK att steka i. Godast blir det dock med smör. Inom parentes sagt så består mjölkfett av många märkliga fettsyror (trans och grenade) som man inte hiitar i andra naturprodukter.
           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 14-11-2007, 20:50
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          denna tråd hör väl ändå hemma under rubriken recept?
          recept


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 15-11-2007, 07:08
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Stämmer nog väl. Under recept vore nog mer korrekt.
           
          Citera
          grycken
          Inlägg 15-11-2007, 10:53
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 300
          Medlem sedan:
          10-05-2005
          Medlem nr: 5 741



          Jag har hört att man ska steka i kokosolja när man steker i hög temperatur. Det näst bästa är smör!
           
          Citera
          Tobb
          Inlägg 16-11-2007, 01:10
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 197
          Medlem sedan:
          02-01-2005
          Medlem nr: 4 816



          CITAT (MariaS @ 14-11-2007, 16:33) *
          Linfröolja vet jag är inte lämplig för uppvärmning. Den är mer för att göra dressingar och liknande.
          Olivolja (virgin) rapsolja och solrosolja använder jag i stekning utan problem. De andra oljorna får någon med erfarenhet svara på.


          Vad är det som gör linoljan olämplig när man värmer upp den?
          Jag har för mig att jag fört på någon som berättade om tillverkningen på gjutjärnspannor, att man använde linolja att bränna in dem med.
          För att få en hinna på pannan som skyddade mot fastbränning.

          EDIT: Tog och hittade det på google shy.gif

          Redigerat av Tobb: 16-11-2007, 01:12


          --------------------
          [reklam] Hej [/reklam]
           
          Citera
          Inka
          Inlägg 22-11-2007, 19:46
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 163
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 134



          Hej!
          I programmet "Kropp och själ" på P1 pratade de om matfetter och man kan hitta det på SR:s hemsida från den 10/2-07. Om man vill kan man ladda hem det till sin mp3 men jag tror det ska gå att lyssna direkt på datorn också.
          De sa bla att man ska steka i olja med lite smör i, eftersom man då kan se när det börjar bli för varmt. Dessutom var det ur hälsosynpunkt också bra med lite smör, rönen har tydligen ändrats.
          Rapsoljan var bäst på salladen.
          Mvh Inka
           
          Citera
          kompostjord
          Inlägg 22-11-2007, 21:29
          Länk hit: #12


          Gäster






          Linolja äts som olivolja, en tallrik med några matskedar olja, doppa med gott bröd och salt.
          Den linolja som äts är dyr men smakar ändå precis som den vi smörjer på utemöblerna eller båten, annorlunda.
          Eller några skalkokte potatisar och hård kvarg, ringla linoljan över.

          Steker helst inte i olivolja, dyrt och obehagliga bismaker i många rätter.
          kokosolja används inte profesionellt, har aldrig stött på det fettet i samband med stekning.
          Det används mest för sin neutrala smak vid fritering av en del bakverk och i ischoklad.

          För den som vill överleva i fettdjungeln gäller..............
          Fixera er inte vid en metod, det kanske visar sig vara den mest dödliga metoden :-)
          Variation är honörsord nr 1.
          Köp hem smör, packa i små paket och förvara i frysen, ta fram till det som just smör passar till.
          Ha minst 3 olika oljor i skafferiet.

          Redigerat av kompostjord: 22-11-2007, 21:37
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 26-11-2007, 21:11
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Ju hårdare fettet stelnar i kylen destå högre temperatur tål det.
          Det är vad jag lärt mig.
          Solros-, druvkärn-, safflor-, nötoljor osv använder jag alltså bara till dressing och ev i matbröd, där det inte blir varmare än 100 grader.
          Oliv- och rapsolja steker jag i när det inte är för hett, grönsaker osv.
          Smör använder jag till bak, till stekning där smaken framträder, och för att steka i hög temperatur, pannkakor, bryna kött.
          Margarin är konstgjort, och det använder jag aldrig. Inte heller flytande margarin. Tycker hela den proceduren verkar skum...


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          kompostjord
          Inlägg 29-11-2007, 23:02
          Länk hit: #14


          Gäster






          Margarin är matolja uppvispat med vatten och annat fett, inget konstigt med det.
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 30-11-2007, 08:40
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Nja, svenskt margarin görs oftast av raps- eller rybsolja som normalt är flytande vid rumstemperatur. Den är sedan behandlad, härdad, för att vara stelnad i denna temp. Denna behandling kräver massor av kemikalier, uppvärmning osv och är inte alls hälsosam. (Kollar man så står det "härdat vegetabiliskt fett".
          Sedan har man till bland annat transfetter som emulgeringsmedel för att få kunna blanda i vatten till samma fetthalt (80%) som smör.

          För att inte tala om de blandningar som krävs för att tillverka lättmargariner, där man ska få till smörkonsistens med ännu mindre fett och mer vatten.

          Jag känner mig väldigt misstänksam mot den process som ger olja smörkonsistens, och generellt tycker jag illa om allt som heter "light". Innehållsdeklarationen är alltid mycket längre på sån mat.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          kompostjord
          Inlägg 01-12-2007, 19:32
          Länk hit: #16


          Gäster






          Jag har tillverkat margarin igenom att vispa ihop vatten, olja och nåt hårt animaliskt fett.
          Detta gjorde vi i grundskolan, men OK industrin har ju blandat i en hel del hokus pokus.

          Jag köpte föresten den där nya boken om industrimat.
          Tänk att bröd kan misshandlas så som det beskrivs där.
           
          Citera
          buffy
          Inlägg 08-12-2007, 07:23
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 380
          Medlem sedan:
          04-08-2006
          Medlem nr: 8 323



          Jordnötsolja tål mycket hög temperatur och änvänds därför mkt till wokning i asiatisk matlagning. Just nu tycks kokosolja vara mest på modet: Den tål mycket hög värme, stimulerar ämnesomsättningen och lagras inte som kroppsfett. Kokosolja har dock en smältpunkt på 21-25 grader.
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 08-12-2007, 15:47
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          CITAT (Inka @ 22-11-2007, 19:46) *
          Hej!
          I programmet "Kropp och själ" på P1 pratade de om matfetter och man kan hitta det på SR:s hemsida från den 10/2-07. Om man vill kan man ladda hem det till sin mp3 men jag tror det ska gå att lyssna direkt på datorn också.
          De sa bla att man ska steka i olja med lite smör i, eftersom man då kan se när det börjar bli för varmt. Dessutom var det ur hälsosynpunkt också bra med lite smör, rönen har tydligen ändrats.
          Rapsoljan var bäst på salladen.
          Mvh Inka


          Är uppvuxen med principen att till stekning används olja och att smör el margarin bara användes till bak. På den tiden kände man varken till olivolja eller rapsolja, utan då var det majsolja som gällde. Nu har jag förstått att det finns folk som är minst lika bestämda på att det är fasta fetter som ska användas till stekning. Smör/margarin förespråkarna hävdar att fett "ger en signal" om att man ska lägga i maten i pannan. Jag har aldrig begripit vad det är för signal. Har prövat värma smör i pannan för att kolla om det skulle pipa eller nåt....... Du skriver att man "ska se" när det blir varmt. Hur syns det? Jag brukar alltid testa med en droppe vatten för att se om det fräser. Fräser det så är pannan varm.
          Det jag inte gillar med smör i pannan är att det blir brunt. Maten ser smutsig ut när man har stekt.


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 11-12-2007, 08:19
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Signalen att det är varmt nog för att bryna kött t.ex. är just att smöret tystnat och bottensatsen börjar bli brun.
          Betydligt varmare än att vattnet fräser alltså.

          För att steka fisk och grönsaker räcker det med att det fräser, men just för att bryna kött behövs mycket högre värme.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 12-12-2007, 11:46
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          CITAT (Sommartorparn @ 08-12-2007, 15:47) *
          Är uppvuxen med principen att till stekning används olja och att smör el margarin bara användes till bak. På den tiden kände man varken till olivolja eller rapsolja, utan då var det majsolja som gällde. Nu har jag förstått att det finns folk som är minst lika bestämda på att det är fasta fetter som ska användas till stekning. Smör/margarin förespråkarna hävdar att fett "ger en signal" om att man ska lägga i maten i pannan. Jag har aldrig begripit vad det är för signal. Har prövat värma smör i pannan för att kolla om det skulle pipa eller nåt....... Du skriver att man "ska se" när det blir varmt. Hur syns det? Jag brukar alltid testa med en droppe vatten för att se om det fräser. Fräser det så är pannan varm.
          Det jag inte gillar med smör i pannan är att det blir brunt. Maten ser smutsig ut när man har stekt.


          Tack för att du hjälpte mig lösa det mysteriet, den mystiska 'signalen' var alltså egentligen en 'tystnad'. giggle.gif
          Vad händer om inte pannan är jättevarm när man steker kött o fisk?


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 02:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon