Apelsinbiskvier
15 st. ugnstemperatur 175-200°C
Bottnar 300 g mandelmassa 1 äggvita
Fyllning rivet skal av 1 apelsin 100 g smör eller delikatessmargarin 1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker eller vanillinsocker
Glasyr 100-125 g mörk blockchoklad 1 msk margarin eller smör
Värm ugnen.
Bottnarna: Riv mandelmassan. Blanda den med äggvitan till en smidig smet. Använd gärna matberedare. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut klickarna lite med mjölad hand så att de blir ca 5 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 10ú12 min. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
Fyllningen: Borsta apelsinen i hett vatten och riv av det gulröda på skalet. Rör ihop rumsvarmt fett, florsocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna.
Låt dem stå i kylskåp minst 1 tim.
Glasyren: Smält blockchokladen. Blanda ev. ner fett. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt. Biskvier går bra att frysa.
--------------------
Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
|