Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Klådda, hur gör man det?
          Eva-Helene
          Inlägg 11-01-2008, 14:35
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Som sagt var....Har någon ett recept på Klådda?


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 11-01-2008, 15:17
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Jag blev så nyfiken att jag letade på Google


          Klådda, ca 14 st

          Gräddas i stekpanna eller på häll
          ½ l mjölk
          1 pkt jäst
          50 – 75 g margarin
          1 tsk salt
          (krossad anis och fänkål)
          2,5 dl kornmjöl eller rågsikt
          ca 1 l vetemjöl
          Smält margarin och rör i jästen. Tillsätt salt och kryddor. Värm mjölken (fingerljum) och blanda i. Tillsätt korn- och vetemjöl tills du får en jämn fast deg som går att arbeta med på bordet. Låt jäsa övertäckt på varm, dragfri plats i ca 15 minuter. Knåda degen smidig på bakbordet och dela degen i små bitar som du trycker ut med handflatan och kavlar till en rund tunn platta. Låt jäsa i ca 5 minuter. Om du inte använt kruskavel, naggar du kakan före gräddning. Gräddas på bägge sidor i het panna tills de fått fin färg.

          Lycka till!


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 11-01-2008, 16:06
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          Efter att ha sökt igenom min receptsamling bestående av gamla handskrivna och nyare urklipp i en full skokartong utan någon som helst ordning...) så gav jag till slut upp och satte mig ner och googlade rolleyes.gif Det här receptet liknar mitt eget förutom att jag inte provat att göra klådda i vanlig ugn, bara i bagarstuga i riktig bakugn, har inte heller provat att baka på paltspad men har hört från flera att det blir jättegott.
          Här kommer klippet från www.alternativ.nu:

          CITAT
          Denna mjukkaka är ett släktrecept som bakades redan av min mormors mor och kanske ännu längre bakåt i tiden. Godast blir den om man använder sig av paltspad men den går också att baka av vanligt vatten. Lite känslig under jäsningsprocessen och därför behövs en jämn rumtemperatur samt ett mjukt underlag. Eftersom jag bakar mjukkakan i ugnen så har jag utgått från detta men från början bakades denna mjukkaka i bagarstuga. Med skogshuggaren följde ofta denna mjukkaka med som matsäck tillsammans med stekpanna och fett fläsk. Mjukkakan användes som slev när man plockade upp fläskbitar och flott.

          Mjukkaka - släktrecept

          ca 28 st, 23 cm diameter

          2 dl matolja 37 grader
          1 1/2 l paltspad 37 grader (eller vatten)
          3 1/2 dl ljus sirap
          80-90 g jäst för söt deg
          2 kg rågsikt
          1 dl vetemjöl

          Blanda allt till en smidig deg. Degen skall vara ganska lös. Får jäsa ca 40 minuter under bakduk för att sedan bakas ut med vetemjöl. Kavlas till runda kakor, ca 1 cm tjock. Kavla sedan med kruskavel. Kakorna läggs på köks-/bakbord (en mjuk filt på bordet med ett baklakan på). Låt mjukkakan jäsa i god rumsvärme under bakduk i 1-1 1/2 timmar. Borsta bort överflödigt mjöl med en torr brödpensel innan gräddning. Gräddas i 275 grader på plåt så långt ner som möjligt i någon minut. Sedan någon minut på plåt så långt upp som möjligt. När man bakar denna mjukkaka har man därför alltid två kakor i ugnen. Låt svalna under bakdukar.

          Hoppas alla alternativare får god nytta av detta recept.

          MVH/Ann


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 11-01-2008, 16:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          thanks.gif Jag googlade också whist.gif men hade väl för dåligt tålamod! rolleyes.gif


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          inger1
          Inlägg 17-01-2008, 12:49
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 101
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 994



          Klådda, tänk jag trodde det var en maträtt.
          Vad fel jag hade.
          Mums, att få bre riktigt smör på kakan med ett glas kall mjölk. Det är ett guldkorn i livet, eller hur?
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 17-01-2008, 14:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          CITAT (inger1 @ 17-01-2008, 12:49) *
          Klådda, tänk jag trodde det var en maträtt.
          Vad fel jag hade.
          Mums, att få bre riktigt smör på kakan med ett glas kall mjölk. Det är ett guldkorn i livet, eller hur?


          yes.gif Mmm... och helst ska den vara så nybakad så att smöret smälter lite när man brer den, det är livskvalitet det!


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Bee
          Inlägg 18-01-2008, 11:25
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 496
          Medlem sedan:
          27-01-2006
          Medlem nr: 7 002



          Det låter väldigt likt hönökakor så som mina släktingar bakade dom förr. Dom hade en särskild vedeldad bakugn i källaren i dom flesta husen. Farmors kakor vad godast men mosters gick inte heller av för hackor.


          --------------------
          Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 18-01-2008, 11:30
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          CITAT (Bee @ 18-01-2008, 11:25) *
          Det låter väldigt likt hönökakor så som mina släktingar bakade dom förr. Dom hade en särskild vedeldad bakugn i källaren i dom flesta husen. Farmors kakor vad godast men mosters gick inte heller av för hackor.

          Jag har aldrig ätit hembakad hönökaka, den som finns i affären är tätare/mer kompakt än klådda/mjukkaka.
          Klådda/mjukkaka är segare/mer elastisk.


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Berith
          Inlägg 18-01-2008, 12:12
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Och jag tycker att det påminner om Stompa. Det var länge sen jag bakade såna, måste nog göra det nån dag snart.


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Bee
          Inlägg 18-01-2008, 13:38
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 496
          Medlem sedan:
          27-01-2006
          Medlem nr: 7 002



          CITAT (Betty @ 18-01-2008, 11:30) *
          Jag har aldrig ätit hembakad hönökaka, den som finns i affären är tätare/mer kompakt än klådda/mjukkaka.
          Klådda/mjukkaka är segare/mer elastisk.


          Nej, köpekakorna kan inte mäta sig med dom man bakar i egen vedeldad bakugn. Så som jag minns dom var dom segare precis som du säger om klådda. Man kallade dom inte heller för hönökakor, man sa bara bröd eller brödkakor. Den första hönökakan man kunde köpa kom från ett bageri på Hönö i Öckerö kommun utanför Göteborg nån gång på 1930-talet. Bageriet finns numera i Torslanda.


          --------------------
          Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 25-01-2008, 13:44
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Ni menar säkert det som i min barndoms Västerbotten kallades mjukkakun. Det var en delikatess, bakat i s.k. bagarstugor. Något annat har jag inte hört talas om. Var skulle namnet klådda finnas, i vilken del av Sverige? Språk är så spännande!

          De mjukkakor som bakas i min hembygd fortfarande, smakar inte alls som Hönökakor, som är förfärligt torra, tycker jag!

          Såg precis att den som frågade efter Klådda är norrländska ockå. Underligt att jag aldrig hört ordet Klådda, men det kan ju vara ganska lokala namn.
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 25-01-2008, 14:52
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          CITAT (Margaretha @ 25-01-2008, 13:44) *
          Ni menar säkert det som i min barndoms Västerbotten kallades mjukkakun. Det var en delikatess, bakat i s.k. bagarstugor. Något annat har jag inte hört talas om. Var skulle namnet klådda finnas, i vilken del av Sverige? Språk är så spännande!

          De mjukkakor som bakas i min hembygd fortfarande, smakar inte alls som Hönökakor, som är förfärligt torra, tycker jag!

          Såg precis att den som frågade efter Klådda är norrländska ockå. Underligt att jag aldrig hört ordet Klådda, men det kan ju vara ganska lokala namn.


          Javisst menar vi mjukkaka. Den kallas för klådda i Kalix-området så vitt jag vet.


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 26-01-2008, 01:54
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Jo, norrlänning är jag. "Klådda" hörde jag första gången av Lule-bor. I mina hemtrakter (norra Örnsköldsviks kommun) säger vi "siraps-bröd", där min pappa kom ifrån heter det "hällabröd" (några mil inåt landet från Ö-vik).


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 28-01-2008, 13:00
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Så sant som det är sagt: Kärt barn har många namn! yes.gif
           
          Citera
          Lillja
          Inlägg 28-01-2008, 13:19
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 544
          Medlem sedan:
          06-03-2007
          Medlem nr: 9 233



          CITAT (Margaretha @ 25-01-2008, 13:44) *
          Ni menar säkert det som i min barndoms Västerbotten kallades mjukkakun. Det var en delikatess, bakat i s.k. bagarstugor. Något annat har jag inte hört talas om. Var skulle namnet klådda finnas, i vilken del av Sverige? Språk är så spännande!

          De mjukkakor som bakas i min hembygd fortfarande, smakar inte alls som Hönökakor, som är förfärligt torra, tycker jag!

          Såg precis att den som frågade efter Klådda är norrländska ockå. Underligt att jag aldrig hört ordet Klådda, men det kan ju vara ganska lokala namn.

          Oj va gott man tyckte det var, min mamma brukade baka tunnbröd höst o vår
          på slutet brukade de alltid baka mjukkakun,de va så gott, man skulle kanske
          baka.
           
          Citera
          Monica
          Inlägg 24-05-2009, 18:01
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 427



          Hej! Måste bara få kasta mig in i denna gamla fråga - Det ni refrerar till som klådda är inte det min mormor brukade baka i bagarstugan i Jörn. Det ni pratar om är mjukkaka/hönökaka eller vad ni vill. Klådda innehåller potatis och kornmjöl och blir en seg tunn liten kaka - mycket lik en norsk lompe.


          --------------------
          Monica i Oslo - klimasone V
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 24-05-2009, 23:05
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          CITAT (Monica @ 24-05-2009, 19:01) *
          Hej! Måste bara få kasta mig in i denna gamla fråga - Det ni refrerar till som klådda är inte det min mormor brukade baka i bagarstugan i Jörn. Det ni pratar om är mjukkaka/hönökaka eller vad ni vill. Klådda innehåller potatis och kornmjöl och blir en seg tunn liten kaka - mycket lik en norsk lompe.


          Åh! Ja det kan nog stämma - när jag bakade efter Bettys recept (hela baket var en födelsedagspresent) så grymtades det lite...fick sedan veta av en gammal släkting till födelsedagsbarnet att det skulle vara potatis i degen.
          Har du ett recept som du vill dela med dig av? Snääälla! smiley_small_hug.gif


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 03:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon