Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fastlagsbullar, luftiga och goda
          Eva i Skåne
          Inlägg 04-02-2008, 16:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Vetebullar till fastlagsbullar

          100g smör eller margarin
          3dl mjölk
          75g jäst (1½pkt)
          ½ tsk salt
          1dl socker
          1 ägg
          ½ tsk hjorthornssalt
          ½-1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
          9-10dl vetemjöl

          Smält smöret. Häll i mjölken. Värm till fingervärme, 37grader. Smula ned jästen i vätskan och rör om så att jästen löser sig. Rör i salt, socker och ägg. Blanda hjorthornsaltet med mjölet. Tillsätt mjölblandningen. Avvakta med en deciliter mjöl och använd den bara om degen känns för lös. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Den ska släppa bunkens kanter.
          Låt degen jäsa i 10 minuter under duk.
          Ta upp degen ur bunken och arbeta den jämn. Dela i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i 45 min.
          Grädda i ugnens mitt i 250 grader. 5-10 min.
          Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

          Det är extra viktigt att följa jästiderna i detta recept med hjorthornsalt, annars kan bullarna få en oönskad bismak.


          Detta recept har jag tagit från tidningen Land för ca 15-20 år sedan. Där var det i repris i flera år, alltså populära.
          Själv skulle jag inte ge mig på att baka just fastlagsbullar efter något annat recept. Det är kanonbra. Prova själv!
           
          Citera
          bear
          Inlägg 04-02-2008, 18:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 142
          Medlem sedan:
          14-05-2007
          Medlem nr: 10 406



          Stort tack för receptet!

          Har pratat med och delegerat till henne jag har möblerna ihop med skall prövas snarast.


          --------------------
          "Vill du alltid ha sista ordet, talar du snart med dig själv."
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 04-02-2008, 18:46
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Hör du du nono.gif Får man uttrycka sig så? rtfm.gif naughty.gif





          Efter ett sådant uttalande tycker jag åtminstone att du ska diska flirting.gif
          Och kanske kan du vispa grädden också rolleyes.gif
          I alla fall hjälpa till att äta upp giggle.gif







          Hoppas ni blir nöjda och att du förstår att jag skojar med dig

          Redigerat av Eva i Skåne: 04-02-2008, 18:47
           
          Citera
          bear
          Inlägg 04-02-2008, 18:59
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 142
          Medlem sedan:
          14-05-2007
          Medlem nr: 10 406



          CITAT (Eva i Skåne @ 04-02-2008, 18:46) *
          Hör du du nono.gif Får man uttrycka sig så? rtfm.gif naughty.gif
          Efter ett sådant uttalande tycker jag åtminstone att du ska diska flirting.gif
          Och kanske kan du vispa grädden också rolleyes.gif
          I alla fall hjälpa till att äta upp giggle.gif
          Hoppas ni blir nöjda och att du förstår att jag skojar med dig



          Ingen fara som tur är, stor skillnad på mitt talspråk och mitt skrivspråk..............vi har 2 skift i köket.......vi gör det vi är bäst på!


          --------------------
          "Vill du alltid ha sista ordet, talar du snart med dig själv."
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 04-02-2008, 20:58
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Här kommer som lovat mitt favoritrecept på fastlagsbullar. På köpta dito lägger de ibland bara en tunn skiva mandelmassa den uppskurna bullen, det är väl därför de brukar kännas så torra. Gör så här med fyllningen, de blir garanterat saftiga!

          Fastlagsbullar

          100g smör
          2½dl mjölk
          ½ paket jäst
          ¾dl socker
          1 ägg
          8–9dl mjöl
          1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

          Fyllning:
          200 g mandelmassa
          inkråmet från bullarna +
          1-2 dl mjölk

          1 dl grädde
          florsocker

          Smula ner jästen i en skål och strö lite socker över.
          Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till fingervärme. Lös upp jästen i detta. Blanda med ägg och mjöl samt evt. kardemumma. Arbeta degen kraftigt, ca. 10 min. för hand, och låt sen jäsa i ca. 40 min.
          Värm ugnen till 225° C.
          Knåda degen lite, bara tills luftbubblorna försvunnit. Dela i 12 – 20 delar och forma till runda släta bullar. Jäs dem på plåten i 20-30 min. Pensla med äggula som vispats ihop med lite mjölk.
          Grädda mitt i ugnen i 8-11 min.

          När de kallnat: Skär av ett litet lock i varje bulle. Gröp ur inkråmet i bullarna, lättast med en liten gaffel, blanda med riven mandelmassa och ca. 1 dl mjölk (ta lite i taget!). Fyll blandningen i bullarna. Garnera med vispad grädde, sätt tillbaks locken och sikta över florsocker.

          Tips: Jag brukar göra 30-32 pyttesmå istället, folk blir lika förtjusta över minivarianten varje gång. Det är helt okej att äta 2 eller 3 av dessa... Gräddas i 5-7 min. i 250°.
          Ett tips till: man kan förbereda och frysa in. Skär av locken, fyll, lägg tillbaks locken och frys in. Sen är det bara att ta fram och garnera med grädde och florsocker! Tinar snabbare om de är små!



          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 11:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon