Här kommer som lovat mitt favoritrecept på fastlagsbullar. På köpta dito lägger de ibland bara en tunn skiva mandelmassa på den uppskurna bullen, det är väl därför de brukar kännas så torra. Gör så här med fyllningen, de blir garanterat saftiga!
Fastlagsbullar
100g smör 2½dl mjölk ½ paket jäst ¾dl socker 1 ägg 8–9dl mjöl 1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
Fyllning: 200 g mandelmassa inkråmet från bullarna + 1-2 dl mjölk
1 dl grädde florsocker
Smula ner jästen i en skål och strö lite socker över. Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till fingervärme. Lös upp jästen i detta. Blanda med ägg och mjöl samt evt. kardemumma. Arbeta degen kraftigt, ca. 10 min. för hand, och låt sen jäsa i ca. 40 min. Värm ugnen till 225° C. Knåda degen lite, bara tills luftbubblorna försvunnit. Dela i 12 – 20 delar och forma till runda släta bullar. Jäs dem på plåten i 20-30 min. Pensla med äggula som vispats ihop med lite mjölk. Grädda mitt i ugnen i 8-11 min.
När de kallnat: Skär av ett litet lock i varje bulle. Gröp ur inkråmet i bullarna, lättast med en liten gaffel, blanda med riven mandelmassa och ca. 1 dl mjölk (ta lite i taget!). Fyll blandningen i bullarna. Garnera med vispad grädde, sätt tillbaks locken och sikta över florsocker.
Tips: Jag brukar göra 30-32 pyttesmå istället, folk blir lika förtjusta över minivarianten varje gång. Det är helt okej att äta 2 eller 3 av dessa... Gräddas i 5-7 min. i 250°. Ett tips till: man kan förbereda och frysa in. Skär av locken, fyll, lägg tillbaks locken och frys in. Sen är det bara att ta fram och garnera med grädde och florsocker! Tinar snabbare om de är små!
--------------------
Det ska gå.
|