Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Odla lök, Dummaste frågan i hela forumet..?
          Discogiraffen
          Inlägg 09-02-2008, 11:26
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          06-04-2007
          Medlem nr: 9 657



          Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara... shy.gif Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök?


          --------------------
          Enjoy the silence
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 09-02-2008, 11:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Av gul och röd vanlig lök blir det bara 1stor lök av en liten sättlök man kan säga att sättlökarna är icke färdigväxta lökar som man plockat upp ur marken och sedan säljer man dem till folk som får fortsätta odlingen. Ju mindre sättlökar desto större lökar brukar man få i slutändan. Sättlöken får utsättas för kyla varken innan man planterar eller efter plantering då kan de lätt gå upp i stock, på många håll kan man idag köpa värmebehandlad sättlök för att risken för stocklöpning ska bli liten.

          Av charlottenlök blir det dock flera lökar av en sättlök.

          Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 09-02-2008, 11:32


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Stella-Polaris
          Inlägg 09-02-2008, 11:32
          Länk hit: #3


          Gäster






          liten lök blir större lök. dessutom måste man knipsa av ev blomstänglar
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 09-02-2008, 11:45
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Om man är ute i god tid och förodlar, så kan man ju också så lök från frön.
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 09-02-2008, 21:31
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          CITAT (Discogiraffen @ 09-02-2008, 11:26) *
          Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara... shy.gif Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök?


          Jag skrattar! a0a.gif Men, bara för att jag precis satt och funderade på samma sak och inte var riktigt säker på om jag vågade fråga här. blush.gif
          thanks.gif för att du frågade det jag inte vågade.

          Och tack till er som svarat. Hm, kanske skulle testa schalotten i år. g.gif


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 09-02-2008, 22:38
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Kanske det kan tyckas vara en olönsam affär men ändå inte - det man själv odlat är ju så mycket godare än det som finns i affären och när den egna löken kan skördas brukar just lök vara ganska dyrt så min åsikt är att det lönar sig
           
          Citera
          Fågelvägen
          Inlägg 10-02-2008, 20:38
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 550
          Medlem sedan:
          18-01-2005
          Medlem nr: 4 889



          Det finns ännu en ätlig lök: piplök, en perenn lök med runda vita typiska alliumblommor, älskad av humlor och bin. Lökstänglarna är som gräslök, men mycket tjockare, saftigare och starkare i smaken. En fördel är att piplöken kan skördas tidigt på våren, långt före gräslöken.

          Hos oss i zon 2-3 är piplöken nu drygt 10 cm. En uppiggande (stark giggle.gif) inledning av grönsakssäsongen den 10 februari!


          --------------------
          Zon 2-3, en gammal trädgård med höjdskillnader på över 4 m. Gillar förvandlingar - med berg, sten och växter som material

           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 11-02-2008, 09:06
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Jag tycker färsk rödlök är så god, så jag brukar alltis sätta lite (ids inte så, jag har varken utrymme eller ork för det). Sedan sparar jag några till julens inlagd sill, bara för känslan. Längre än så brukar de just inte hålla sig.


          Sedan sätter jag schalottenlök och vitlök. Schalottenlök håller sig mycket bättre än gul/röd lök. Schalottenlöken håller gott och väl att lagra över vintern. Jag har ätit fjolårets schalotter i juli året efter. Goda är dom också. Jag har haft både lila och gula (fråga inte om sorter). De gula håller sig bäst, och det är dom man brukar hitta som sättlök. Kom ihåg att spara egen sättlök, du behöver nog inte köpa mer.
          Vitlöken sätter jag på hösten. Det är lite lurigt hur den klarar vintern i lagring. Ibland går det jättebra, ibland får jag kasta resterna i april. Men jag har vitlök som har historia tillbaka till 2:a världskriget, så den är något att vara rädd om.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 11-02-2008, 18:33
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 12-02-2008, 06:39
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Christa @ 11-02-2008, 19:33) *
          Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök.



          Om det lönar sig eller ej beror ju på vad man jämför med. Priset på sättlök, resp. priset på lök i handeln på hösten.
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 12-02-2008, 09:05
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Kurt - inte odlar jag lök för priset, då skulle det nog inte gå ihop.
          Men smaken av färsk nyskördad lök på sensommaren slår allt man kan köpa.

          Christa - Schalottenlöken är liten, och den är svårskalad. Hållbarheten kommer väl av att skalet är supersegt och tjockt. Men jag brukar fylla en skål med varmvatten och lägga i lökarna några minuter. Sen går det jättelätt att skala. Med kokande vatten är det som att "pluppa" mandlar, faktiskt.
          Smaken är jättefin, hållbarheten suverän och man får egen sättlök. Jag tycker att det uppväger.

          På min tidigare, stora tomt hade jag årsbehovet av lök. Gul och röd lök fram till jul och schalottenlök sen.
          Nu har jag lite rödlök som sagt, men schalottenlöken vill jag inte avstå ifrån. Den gula löken har jag köpt i vinter.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          noora
          Inlägg 12-02-2008, 15:32
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Jag brukar odla shalottenlök och rödlök. Rödlök för att det är gott när det är färskt och shalottenlök för at jag tycker att det är kul när man ser resultatet så konkret - när en liten lök blir sju små lökar :-)


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          eugenia
          Inlägg 12-02-2008, 15:35
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 301
          Medlem sedan:
          29-09-2005
          Medlem nr: 6 614



          Prova också egyptisk luftlök. De får smålökar i toppen som man kan plantera och få fler. Fast det går långsamt om man vill ha många. De här lökarna är små som krusbär ungefär och jag tycker de passar att slänga ner i en maträtt utan att pilla med skalet. Råa är topplökarna lite beska men i maträtter: goda.
           
          Citera
          160kvm stort hus
          Inlägg 13-02-2008, 09:58
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 857
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 016



          Jag har odlat både charlotten, gul och röd lök. Och smaken överträffar absolut den man köper i affären... Dessutom är den starkare än köpelöken så man behöver inte använda lika mycket...


          --------------------
          Bygger upp en ny trädgård i zon 3 ( Näshulta, Eskilstuna )


          (Bytt sign från 16kvm stor balkong)
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 13-02-2008, 17:17
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Tack Eva för tipset om skalningen!
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 13-02-2008, 17:25
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Min piplök har inte vissnar ner ännu sen förra säsongen............. tummenupp.gif
          Jag ska iår så ryska jättelökar runt 3-4 kg per styck! Återkommer med bilder blink.gif : crazy.gif


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 13-02-2008, 17:48
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Christa @ 13-02-2008, 18:17) *
          Tack Eva för tipset om skalningen!



          All lök skalas lättast under varmt vatten, precis som man bäst diskar baktillbehören i kallt vatten för att enklast bli av med degrester.
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 13-02-2008, 17:54
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Skala inte bort för mycket! Låt de skal som är fräscha koka med i ett buljongkok.
          Mycket av nyttigheterna i löken sitter i det yttre "skalet".
          Bra tips med varmvattnet! Förkortar kanske tårflödet...............


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 13-02-2008, 21:57
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          Man kan använda lökskalen till att färga garn och till att göra fina marmorerade ägg till påsk också. biggrin.gif


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 14-02-2008, 12:46
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Apropå tårar - En nackdel med schalottenlök är just att man gråter så fort man kommer nära den. De skarpa ångorna är tydligen mycket mer koncentrerade i scahlottenlök.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 09:46
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon