|
Odla lök, Dummaste frågan i hela forumet..? |
|
|
|
09-02-2008, 11:26
|
Medlem
Antal inlägg: 107
Medlem sedan: 06-04-2007
Medlem nr: 9 657

|
Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara...  Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök?
--------------------
Enjoy the silence
|
|
|
|
|
09-02-2008, 11:31
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Av gul och röd vanlig lök blir det bara 1stor lök av en liten sättlök man kan säga att sättlökarna är icke färdigväxta lökar som man plockat upp ur marken och sedan säljer man dem till folk som får fortsätta odlingen. Ju mindre sättlökar desto större lökar brukar man få i slutändan. Sättlöken får utsättas för kyla varken innan man planterar eller efter plantering då kan de lätt gå upp i stock, på många håll kan man idag köpa värmebehandlad sättlök för att risken för stocklöpning ska bli liten.
Av charlottenlök blir det dock flera lökar av en sättlök.
Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 09-02-2008, 11:32
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
Stella-Polaris
|
09-02-2008, 11:32
|
Gäster

|
liten lök blir större lök. dessutom måste man knipsa av ev blomstänglar
|
|
|
|
|
09-02-2008, 11:45
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Om man är ute i god tid och förodlar, så kan man ju också så lök från frön.
|
|
|
|
|
09-02-2008, 21:31
|

Medlem
Antal inlägg: 1 257
Medlem sedan: 17-03-2004
Medlem nr: 3 013

|
CITAT (Discogiraffen @ 09-02-2008, 11:26)  Funderar på en sak: jag vill ha lök i mitt köksland (röd och gul). Har sett att man kan köpa sättlök - fungerar de på samma sätt som potatis, alltså att det blir fler lökar av en lök? Annars känns det som en ganska dålig affär - köpa små lökar, peta ner dem i jorden och plocka upp dem när de blir större... När ni slutat skratta åt min dumma fråga, kanske ni kan ta er tid att svara...  Och medan jag har er uppmärksamhet: har någon testat att odla charlottenlök? Jag skrattar!  Men, bara för att jag precis satt och funderade på samma sak och inte var riktigt säker på om jag vågade fråga här.  för att du frågade det jag inte vågade. Och tack till er som svarat. Hm, kanske skulle testa schalotten i år.
--------------------
Odlar på taket i zon II
|
|
|
|
|
09-02-2008, 22:38
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
Kanske det kan tyckas vara en olönsam affär men ändå inte - det man själv odlat är ju så mycket godare än det som finns i affären och när den egna löken kan skördas brukar just lök vara ganska dyrt så min åsikt är att det lönar sig
|
|
|
|
|
10-02-2008, 20:38
|

Medlem
Antal inlägg: 1 550
Medlem sedan: 18-01-2005
Medlem nr: 4 889

|
Det finns ännu en ätlig lök: piplök, en perenn lök med runda vita typiska alliumblommor, älskad av humlor och bin. Lökstänglarna är som gräslök, men mycket tjockare, saftigare och starkare i smaken. En fördel är att piplöken kan skördas tidigt på våren, långt före gräslöken. Hos oss i zon 2-3 är piplöken nu drygt 10 cm. En uppiggande (stark  ) inledning av grönsakssäsongen den 10 februari!
--------------------
Zon 2-3, en gammal trädgård med höjdskillnader på över 4 m. Gillar förvandlingar - med berg, sten och växter som material
|
|
|
|
|
11-02-2008, 09:06
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Jag tycker färsk rödlök är så god, så jag brukar alltis sätta lite (ids inte så, jag har varken utrymme eller ork för det). Sedan sparar jag några till julens inlagd sill, bara för känslan. Längre än så brukar de just inte hålla sig.
Sedan sätter jag schalottenlök och vitlök. Schalottenlök håller sig mycket bättre än gul/röd lök. Schalottenlöken håller gott och väl att lagra över vintern. Jag har ätit fjolårets schalotter i juli året efter. Goda är dom också. Jag har haft både lila och gula (fråga inte om sorter). De gula håller sig bäst, och det är dom man brukar hitta som sättlök. Kom ihåg att spara egen sättlök, du behöver nog inte köpa mer. Vitlöken sätter jag på hösten. Det är lite lurigt hur den klarar vintern i lagring. Ibland går det jättebra, ibland får jag kasta resterna i april. Men jag har vitlök som har historia tillbaka till 2:a världskriget, så den är något att vara rädd om.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
|
11-02-2008, 18:33
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök.
|
|
|
|
|
12-02-2008, 06:39
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Christa @ 11-02-2008, 19:33)  Löken man skördar är ju väldigt mycket större än sättlöken så visst lönar det sig. Beträffande scharlottenlök så kan det ju vara ett komplement men de bli ju förhållandevis små så det är ganska träligt att stå och skala en massa lökar när man skall laga till något med mycket lök. Om det lönar sig eller ej beror ju på vad man jämför med. Priset på sättlök, resp. priset på lök i handeln på hösten.
|
|
|
|
|
12-02-2008, 09:05
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Kurt - inte odlar jag lök för priset, då skulle det nog inte gå ihop. Men smaken av färsk nyskördad lök på sensommaren slår allt man kan köpa.
Christa - Schalottenlöken är liten, och den är svårskalad. Hållbarheten kommer väl av att skalet är supersegt och tjockt. Men jag brukar fylla en skål med varmvatten och lägga i lökarna några minuter. Sen går det jättelätt att skala. Med kokande vatten är det som att "pluppa" mandlar, faktiskt. Smaken är jättefin, hållbarheten suverän och man får egen sättlök. Jag tycker att det uppväger.
På min tidigare, stora tomt hade jag årsbehovet av lök. Gul och röd lök fram till jul och schalottenlök sen. Nu har jag lite rödlök som sagt, men schalottenlöken vill jag inte avstå ifrån. Den gula löken har jag köpt i vinter.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
|
12-02-2008, 15:32
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
Jag brukar odla shalottenlök och rödlök. Rödlök för att det är gott när det är färskt och shalottenlök för at jag tycker att det är kul när man ser resultatet så konkret - när en liten lök blir sju små lökar :-)
--------------------
|
|
|
|
|
12-02-2008, 15:35
|

Medlem
Antal inlägg: 301
Medlem sedan: 29-09-2005
Medlem nr: 6 614

|
Prova också egyptisk luftlök. De får smålökar i toppen som man kan plantera och få fler. Fast det går långsamt om man vill ha många. De här lökarna är små som krusbär ungefär och jag tycker de passar att slänga ner i en maträtt utan att pilla med skalet. Råa är topplökarna lite beska men i maträtter: goda.
|
|
|
|
|
13-02-2008, 09:58
|

Medlem
Antal inlägg: 857
Medlem sedan: 17-03-2004
Medlem nr: 3 016

|
Jag har odlat både charlotten, gul och röd lök. Och smaken överträffar absolut den man köper i affären... Dessutom är den starkare än köpelöken så man behöver inte använda lika mycket...
--------------------
Bygger upp en ny trädgård i zon 3 ( Näshulta, Eskilstuna )
(Bytt sign från 16kvm stor balkong)
|
|
|
|
|
13-02-2008, 17:17
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Tack Eva för tipset om skalningen!
|
|
|
|
|
13-02-2008, 17:25
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Min piplök har inte vissnar ner ännu sen förra säsongen............. Jag ska iår så ryska jättelökar runt 3-4 kg per styck! Återkommer med bilder  :
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
13-02-2008, 17:48
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Christa @ 13-02-2008, 18:17)  Tack Eva för tipset om skalningen! All lök skalas lättast under varmt vatten, precis som man bäst diskar baktillbehören i kallt vatten för att enklast bli av med degrester.
|
|
|
|
|
13-02-2008, 17:54
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Skala inte bort för mycket! Låt de skal som är fräscha koka med i ett buljongkok. Mycket av nyttigheterna i löken sitter i det yttre "skalet". Bra tips med varmvattnet! Förkortar kanske tårflödet...............
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
13-02-2008, 21:57
|

Medlem
Antal inlägg: 1 257
Medlem sedan: 17-03-2004
Medlem nr: 3 013

|
Man kan använda lökskalen till att färga garn och till att göra fina marmorerade ägg till påsk också.
--------------------
Odlar på taket i zon II
|
|
|
|
|
14-02-2008, 12:46
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Apropå tårar - En nackdel med schalottenlök är just att man gråter så fort man kommer nära den. De skarpa ångorna är tydligen mycket mer koncentrerade i scahlottenlök.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|