Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Frysa basilika?
          jennypenny
          Inlägg 26-08-2003, 08:59
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 56
          Medlem sedan:
          29-06-2003
          Medlem nr: 1 799



          Jag hade tänkt att jag skulle hacka basilika och sedan frysa in hacket i fryspåsar. Är det någon som vet om det är en bra förvaringsmetod.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 26-08-2003, 10:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Varför kan du inte ha krukan vid köksfönstret?


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 26-08-2003, 10:56
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Absolut! Men du behöver inte hacka bladen heller, frysta ät de lätta att smula sönder. Det är klokt att skörda av basilikan då och då så att den får ny, fräsch utväxt. Jag skär av den rätt långt ner, fryser in de nedersta bladen på varje stjälk, sätter stjälken i vatten tills den får rötter, och får på så sätt nya plantor hela tiden. Basilika kan ju vara lite grinig på vintern.
           
          Citera
          jennypenny
          Inlägg 26-08-2003, 11:48
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 56
          Medlem sedan:
          29-06-2003
          Medlem nr: 1 799



          Har fått för mig att basilika inte kan övervintra, men jag kanske har fel. Jag bor i zon 1. Annars kanske man kan plantera över plantan i kruka och låta den övervintra inomhus, då kan jag kanske ha den i köket. smile.gif
           
          Citera
          Annki
          Inlägg 26-08-2003, 17:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 978
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 40



          Frysa basilika är ingen bra idé. Den svartnar, vill jag minnas. Njut av den så länge den lever, släng ut den och köp en ny i grönsaksdisken. Det är nog bättre. Tror inte på övervintring heller, eftersom den vill ha mycket ljus.


          --------------------
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd
           
          Citera
          MadeleineB
          Inlägg 26-08-2003, 23:28
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 134
          Medlem sedan:
          16-07-2003
          Medlem nr: 1 908



          Hej!
          Det går utmärkt att frysa basilika. Bäst är att inte hacka bladen. Lägg i stället lagom mycket hela blad i "gladpack". Du kan lägga många sådana småpaket i en större påse eller burk.

          När du sedan ska använda basilikan, tar du ett av småpaketen och klämmer försiktigt på det. Sedan öppnar du det och lägger den ännu frysta basilikan direkt i maten du lagar.

          Varför är det bättre att göra så, än att hacka den först?

          Jo, den behåller smaken mycket bättre, om man fryser in den hel.

          Lycka till med din goda basilika. Jag ser nu att någon annan har skrivit nästan samma sak.

          När det gäller övervintring: basilikan klarar absolut ingen frost! Så ta in den i köksfönstret (eller i växthus, men det får inte bli under noll!).

          Däremot trivs den alldeles utmärkt i köksfönstret, OM det inte är alltför torrt. Tyvärr (för växternas del) har vi ju ofta ett element under fönstret. Det gör att växten utsätts för torr värme, som särskilt basilikan har svårt att klara.

          Jag brukar dra ner på värmen litet, se till att vattna basilikan varje dag och gärna ha ett större fat under, där det står litet vatten (men observera att basilikan inte klarar att stå i vatten, du måste höja upp den med stenar eller liknande, så att vattennivån är under krukan). Då får den ett litet fuktigare mikroklimat, som den trivs mycket bättre med.

          Lycka till med basilikan
          MadeleineB


          --------------------

          Hyllegården - din kryddbod på nätet!
          Örter, kryddor, olivtvål och mer...
          www.hyllegarden.com
          Gå ner i vikt - vår metod är enkel och
          effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
           
          Citera
          kryddan
          Inlägg 27-08-2003, 08:28
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 566
          Medlem sedan:
          16-06-2003
          Medlem nr: 1 716



          Jag brukar frysa in min i iskubslådor - lägger ett gäng blad i varje kub och så lite vatten på så att den inte får frostskador - perfekt att peta ut och stoppa i maten sedan wub.gif


          --------------------
          zon 1
          Ett steg i taget så är man på väg
           
          Citera
          jennypenny
          Inlägg 27-08-2003, 08:43
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 56
          Medlem sedan:
          29-06-2003
          Medlem nr: 1 799



          Tack så mycket för alla eminenta svar. wub.gif
          Om man i stället vill torka basilikan, hur går man då till väga?
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 27-08-2003, 08:49
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Torka inte, då blir den svart och trist och tämligen smaklös. Basilika fryser redan vid +10 grader så ta in den över natten i tid.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 28-08-2003, 07:47
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          I Gröna Rum i går gjorde dom glass av basilika...

          http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2326


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          MadeleineB
          Inlägg 28-08-2003, 09:57
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 134
          Medlem sedan:
          16-07-2003
          Medlem nr: 1 908



          Basilika är faktiskt en av de få örter som inte blir så bra när man torkar den. Smaken förändras mycket kraftigt och bara om du har enorma mängder basilika, skulle jag rekommendera dig att torka en del.
          Fryst basilika är mycket godare och smakar mycket mer som färsk!
          Iskubslådan var ett bra förslag tycker jag och det ska jag testa.
          Du kan också hacka basilika, packa den hårt i en glasburk och slå över olivolja så att det täcker.
          Men du måste passa den noga, för ibland börjar oljan se grumlig ut. Det beror på att delar av basilikan börjat ruttna och då måste du kasta alltihop. Därför brukar jag köpa basilika i olja i stället för att göra själv. Men om du är beredd på att kolla och i värsta fall slänga det som blivit dåligt, kan det kanske vara kul att prova den metoden...
          Hälsningar
          MadeleineB


          --------------------

          Hyllegården - din kryddbod på nätet!
          Örter, kryddor, olivtvål och mer...
          www.hyllegarden.com
          Gå ner i vikt - vår metod är enkel och
          effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 28-08-2003, 17:43
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Hej MadeleineB!

          Jag testade att göra basilika-olja enligt följande recept: Jag krossade bladen lätt i mortel, hällde olja över, lät det stå i rumstemperatur i en vecka, skakade om varje dag och silade sedan bort bladen. Är det rätt hanterat? Kan man möjligen låta det stå längre?
          En del av bladen antog en brunbeige färg, men det luktade inte eller smakade konstigt...nu har jag oljan i kylen och använder den till dressing eller häller i en "slatt" när jag ska smakförhöja något.

          Hur brukar du göra?!?!? Alla erfarenheter om jag får be!
          Hur länge håller sig basilika-oljan?
          PLEASE, tell me!!!

          smile.gif smile.gif smile.gif

          Hälsningar Sanna


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          MadeleineB
          Inlägg 28-08-2003, 18:03
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 134
          Medlem sedan:
          16-07-2003
          Medlem nr: 1 908



          Hej Sanna!
          Jag tror du gjorde rätt, det är mycket bättre att sila bort bladen. Annars kan de som sagt börja ruttna i oljan.
          Smakar din olja basilika, tycker du? Om den har en god basilikasmak, verkar det dumt att låta den stå längre, tycker jag. Då riskerar man att den blir dålig.
          Men så länge oljan inte blir grumlig, du ser tydligt när den börjar bli det (det blir liksom litet slemmigt omkring bladen, stor skillnad mot hur oljan ser ut när den är OK).
          Om du inte är riktigt nöjd med basilikasmaken, kan du prova försiktigt att låta den stå litet längre, men inte alltför länge. Men titta noga på den, innan du silar, så att du inte använder oljan om den blivit dålig.

          När du väl har silat bort basilikabladen, håller sig oljan rätt länge. Ungefär som okryddad olja, skulle jag tro.

          Jättegott i sallader, pesto, till tomater.....just nu tryter fantasin, men du har säkert redan själv märkt hur god den blir.

          Själv är jag som jag sagt litet feg. Jag har också haft tillgång till färdig basilikaolja tidigare, och då har jag inte brytt mig om att försöka själv, eftersom jag kände till att det kan bli problem.

          Men nu har jag inte någon "proffsgjord" längre, så jag tänker försöka själv. Återkommer med fler utlåtanden, när jag har skaffat mer erfarenhet.
          Hälsningar
          MadeleineB


          --------------------

          Hyllegården - din kryddbod på nätet!
          Örter, kryddor, olivtvål och mer...
          www.hyllegarden.com
          Gå ner i vikt - vår metod är enkel och
          effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-06-2025, 08:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon