grattis till ett friskt och härligt päronträd!
Om du vill veta mer, här är från NGBs pomologi:
GÖTEBORGS DIAMANT
Synonymer: Diamantpäron, Åkerspäron, Östadspäron, Onsjöpäron, Nygårdspäron, Franska gråpäron, Kinnekulle saftpäron m fl.
Ursprung: Osäkert ursprung. Troligen har sorten ursprungligen kommit från utlandet, möjligen från Tyskland till Bohuslän på 1850-talet i form av ympkvistar under obekant namn. Enligt andra uppgifter har den odlats ännu tidigare vid Åker nära Trollhättan av överste Ericsson. På sin tid odlades den mycket i Västergötland under olika namn, som framgår av synonymerna. Under namnet Diamantpäron var sorten förr vanlig på utställningar och torg i Västsverige. Ännu idag är den ganska ofta planterad i hemträdgårdar. Sorten började planteras i Norge omkring år 1900.
Träd: Starkväxande, bildar stor bred pyramidal till rundad krona. Börjar bära sent, ger sedan goda, regelbundna skördar. Trivs inte på kvitten. Angrips sällan av skorv.
Härdighet: Zon I - IV. Trädet är härdigt.
Blomning: Medeltidig. Gott pollen. Diploid.
Pollensorter: André Desportes, Lybeckerbergamott, Williams, Esperens herre, Précose de Trévoux, Doyenné de Juillet, Colorée de Juillet, Lindhultspäron, Bonne Louise, Hardy, Experimentalfältets augustipäron, Clara Frijs, Conference, Höstbergamott.
Frukt: Medelstor till stor, brett kägellik, nedåt avrundad mot den den plattade undersidan, uppåt avsmalnande, ofta med någon insvängning på ena sidan samt insänkningar här och där. Halvöppet foder, ibland intryckt från sidan. Korta, köttiga eller hornartade foderblad, uppåt eller snett inåtriktade. Grund till medeldjup, ofta oregelbunden foderhåla. Kort, tjockt, rakt skaft, ofta sittande ved sidan av fruktens spets, intryckt i en trång håla, som är omgiven av brun rost. Länge grön grundfärg med starkt framträdande gröna punkter, gulnar ibland vid mognaden. Ofta mörkt rödbrun täckfärg, ibland med antydan till strimmighet. Fast skal. Vitt, ganska kornigt, saftigt, halvsmältande kött, något gulaktig och stenigt vid kärnhuset med söt smak. Angrips sällan av skorv.
Skörd: Mitten av september.
Mognad: Slutet av september. Hållbar 2 - 3 veckor.
Användning: Bords-, hushållsfrukt.
Klonarkiv: Finns i NGB:s klonarkiv.
NGB:s databas:
Original beskrivning: J.A. Åhlén: Bland Pomonas skatter, Norrtelje 1903 (Kinnekulle saftpäron).
Nordiska pomologier: C.G. Dahl 1943: Pomologi II ; A. Nilsson 1989: Våra päron-, plommon- och körsbärssorter ; E. Kvaale og O.Skard 1958: Norsk Pomologi II.
Övrig litteratur: G. Bergfeldt 1996: Brunstorps klonarkiv, sortbeskrivninger ; G. Lind 1912: Våra frukter och bär ; SPF:s årsskrift 1913 (Ananaspäron), 1915 ; G. Lind: Svensk frukt, Stockholm 1920 - 1925 ; B. Billbäck: Frukt och bär, vägledning i fruktodling, Stockholm 1941:
--------------------
|