Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > syltade nypon, recept
          lilla mamma
          Inlägg 13-08-2008, 15:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 401
          Medlem sedan:
          29-01-2003
          Medlem nr: 648



          Är det nån som har bra recept på syltade nypon, nyponchutney ja vad som helst som går att göra av stoora röda nypon.
          Även rönnbär skulle vara kul att göra nåt av.
          Anita som läste Allers trädgård och inte hittade nåt bra recept..


          --------------------
          Det är skönt när allt är grönt
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 13-08-2008, 15:37
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Rönnbär blir supergott som gelé/sylt, men man bör frysa bären först om man plockar dem innan frosten kommit.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 13-08-2008, 16:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          När jag var barn brukade mor *så det låter!* koka nypon, med lite vatten misstänker jag, och sedan fick frivilliga köra koket i passervagga. Av dett blev det nyponpuré som kunde frysas och bli nyponsoppa i uppvärmt och utspätt skick. Med en skvätt syltsocker och kanske lite citron borde det kunna bli nyponmarmelad också.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Inga från Närke
          Inlägg 17-08-2008, 08:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 807
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 29



          Här kommer lite blandning som jag hittade på nätet av nypon, kanske inte det du eftersökte men la in det än då :

          NYPONDRICKA

          4-6 l nypon
          2 l vatten
          4 tsk citronsyra
          12 dl socker
          2 citroner (saften)
          2 krm natriumbensoat

          Skölj och snoppa nyponen. Lägg nyponen i det kokande vattnet tillsatt med citronsyran. Koka i 15 minuter.
          Sila saften och tillsätt genast citronsaften, socker och konserveringsmedlet. Rör tills sockret löst sig.
          Fyll på rena flaskor ända upp och förslut genast.

          NYPON-ÄPPEL-RUSSINMARMELAD

          1 l nypon
          1/2 kg äppel
          125 g russin
          1/2 l kokande vatten
          3 dl socker
          1 krm natriumbensoat

          Ta bort blomfnas och stjälk från nyponen. Klyv nyponen och ta bort kärnorna och de små håren. Koka dem mjuka i vatten,
          ca 15 minuter, varpå de passeras. Skålla russinen. Skölj, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
          Mal eller mixa russinen och äpplen. Blanda nyponmoset med äppel-russinmoset och koka under lock i 20 minuter.
          Tillsätt socker och koka ytterligare 10 minuter. Skumma. Tillsätt konserveringsmedlet utrört i lite vatten och fyll på
          burkar.

          NYPONMOS

          2 l nypon
          4-5 dl vatten
          5 dl socker / 1 l passerad mos

          Skölj, snoppa och kärna ur nyponen. Lägg dem i en gryta och häll vattnet över dem. Koka under lock tills de mosat sig.
          Rör regelbundet i grytan. Mät upp den passerade massan och tillsätt socker. Koka under ständig omrörning.
          Då moset ser glansigt ut och får fastare konsistens är det färdigt. Skumma väl och häll upp på rena, torra och varma burkar.

          NYPONBULLAR

          1/2 l ljummet utspätt nyponmos
          50 g jäst
          1 ägg
          1 dl olja
          1 dl vetekli
          1/2 tsk salt
          12 dl vetemjöl

          Lös upp jästen i det ljumma nyponmoset och tillsätt ägg, olja, vetekli, salt och mjöl. Arbeta degen och låt den jäsa till
          dubbel storlek. Slå upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Baka ut degen till små bullar och pensla
          dem med uppvispat ägg. Låt dem jäsa till dubbel storlek och grädda dem ca 8 minuter i 250'C.

          Nypon till nyponpulver.

          Plocka dem på sensommaren, innan de bli för mjuka. Snoppa dem, och skala dem med en liten kniv. Skalet går lätt av, dela dem och ta ut kärnorna. Tvätta i rinnade vatten, så eventuella "hår" från kärnorna kommer bort. Rosta på svag värme i ugn, på smörpapper. De får inte bli svarta i kanterna. Märker du att det är för varmt, sänk temperaturen och öppna ungsluckan en liten stund för att få ner värmen (ev. svarta kanter kan du skrapa av efter). Runt 30-40 min. brukar jag ha mina i ugn. De är klara når de är hårda, men med en viss spenst (kläm på dem, dom skall svikta). Man kan sedan mala dem i vanlig madelkvarn, eller stöta dem i en mortel.

          Färskt nyponkött är annars gott i en sallad, gärna med rostade pumpafrön, rivet äpple, selleri och sötat med lite honung.

          SYLTADE NYPON

          1 kg nypon
          6 dl vatten
          1 1/2 dl ättiksprit, 12%
          6 dl strösocker
          8 hela kryddnejlikor
          2 kanelstänger

          Skölj och kärna ur nyponen
          Koka upp vatten, ättiksprit, socker, nejlikor och kanel.
          Lägg i nyponen och koka sakta i 15-20 min tills de blir glansiga och nästan genomskinliga.

          Ta upp nyponen i varma, väl rengjorda burkar.
          Koka upp lagen igen och häll den över nyponen så att de täcks ordentligt.Förslut genast.
          Servera till gryta, stek, kött .........


          Nyponkompott ca 300 gram

          3½ dl kallt vatten
          300 g socker
          2 uppskurna vaniljstänger
          1 dl äppelcidervinäger
          500 g rensade grovhackade nyponskal

          Gör så här
          1. Koka upp vatten, socker, vaniljstänger och äppelcidervinäger i en kastrull. Tillsätt nyponskalen och låt blandningen sjuda i 20 minuter eller tills frukten är mjuk.
          2. Låt kallna och förvara i kylskåp. Servera som tillbehör till en god chokladkaka, glass eller ekologisk yoghurt.

          Nypongodis med choklad ca 30 st

          300 g nyponkompott (se recept ovan)
          50 g hackade mandlar
          500 g mörk finhackad choklad
          riven eller finhackad vit choklad till dekoration
          knäckformar

          Gör så här
          1. Blanda kompott och mandlar till en tjock massa. Häll massan i en sprits och spritsa ut den i knäckformar eller på bakplåtspapper.
          2. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och häll den över nypongodiset. Dekorera med riven eller finhackad vit choklad.
          3. Låt chokladen stelna och förvara i burk med tättslutande lock vid 14-18 grader.


          Nyponsoppa 4 personer

          1 kg hela fina nypon
          vatten
          ca 250 g socker

          Gör så här
          1. Ta bort stjälk och blomma från frukterna. Lägg nyponen i en kastrull och fyll på så mycket vatten att det täcker nyponen helt. Låt blandningen koka upp, sänk därefter värmen och låt det sjuda i 20 minuter.
          2. Kyl ner blandningen, passera eller sila och smaka av med socker. Serveras varm eller rumstempererad med små skorpor, kammarjunkare eller mandelbiskvier.

          PS! Glöm inte att ta ur kärnhus och fröhåret innan. DS

          Nyponsherry

          2 liter hela osköljda frostnypna nypon
          3 3/4 liter vatten
          1,7kg socker

          Koka vatten och socker och låt det kallna. Blanda sedan allt i en hink med passande lock. Rör regelbundet de 3 första dagarna, därefter en gång i veckan. Låt stå 6 månader. Sila drick och njut.

          (passar mycket bra att slå i en mindre mängd nyponsherry i svampsoppa och svampstuvning som smaksättning)

          Inlagda nypon

          300 g nypon
          2 dl vatten
          2 dl socker
          1/2 dl ättikssprit
          1 kanelstång
          10 vitpepparkorn

          Snoppa nyponen. Dela dem på längden och ta bort kärnorna med en tesked. Blanda vatten, socker och ättikssprit i en kastrull. Tillsätt nypon, kanelstång och vitpeppar. Koka upp och låt koka 3-4 minuter. Häll på en ren burk.

          Snabb nyponmarmelad
          2 dl osötat nyponskalsmjöl
          2 dl socker
          3 dl vatten
          1 apelsin med saft och skal
          1/2 citron med saft och skal
          Gör så här:
          1. Tvätta citrusfrukterna väl, pressa ur saften och strimla skalet.
          2. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, koka i ca 15 minuter.
          3. Häll upp i väl rengjorda burkar.


          --------------------
          skriver Inga från Närke i zon 3-4
           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 18-08-2008, 18:03
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          Om du vill vara riktigt energisnål och därmed miljövänlig kan du göra så här

          Plocka nyponen skär av blomma och skaft
          dela nyponen skrapa urstjärorna
          torka nyponen i ugnen på lägsta möjliga värme över natten
          nu har du "torra skal"
          dom ähär "skalen" kan du mala på en mandelkvarn
          mjölet du för spara längen och när du vill göra något så är det bara att sätta till vatten och socker
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 21-08-2008, 22:10
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Inlagda nypon såväl som havtornsgelé, rönnbärsgelé och syltade gröna tomater är suveräna tillbehör till älg- och rådjurskött. Det åsidosätter naturligtvis inte vinbärsgelér och klassiskt lingonsylt. Har funderat lite på cumberlainsås på lingon eller havtorn. Jag tror att rönnbär blir lite strävt på tungan som cumberliansås.
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 24-08-2008, 17:34
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Tackar speciellt Inga för en massa nyponinspiration!
          Vad använder man för nypon?
          Vresrosornas nypon är ju frestande, så stora som de är. Men jag har svarta nypon på en pimpinellros också. Kan man ta dem? eller blir det för mörkt då?
          Eller är det bara nyponrosens nypon som gäller?

          Jag tänker definitivt göra nyponsoppa och jämföra med köpevarianterna. Är mer eller mindre uppfödd på Ekströms pulvervariant så det är inte säkert att jag tycker "riktig" är bättre giggle.gif


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Inga från Närke
          Inlägg 24-08-2008, 21:21
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 807
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 29



          CITAT (Ingrid Zon3 @ 24-08-2008, 18:34) *
          Tackar speciellt Inga för en massa nyponinspiration!
          Vad använder man för nypon?
          Vresrosornas nypon är ju frestande, så stora som de är. Men jag har svarta nypon på en pimpinellros också. Kan man ta dem? eller blir det för mörkt då?
          Eller är det bara nyponrosens nypon som gäller?

          Jag tänker definitivt göra nyponsoppa och jämföra med köpevarianterna. Är mer eller mindre uppfödd på Ekströms pulvervariant så det är inte säkert att jag tycker "riktig" är bättre giggle.gif


          Hittade denna på nätet bra länk:
          http://hd.se/mat/2005/08/25/nyttan_med_nypon/


          --------------------
          skriver Inga från Närke i zon 3-4
           
          Citera
          Lisbeth zon2
          Inlägg 25-08-2008, 19:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 149
          Medlem sedan:
          01-02-2007
          Medlem nr: 9 032



          Vi gjorde rönnbärsgelé, la rönnbären först i frysen. Vi använde några sura vildäpplen, som innehåller pektin, så det blev som gelé, finns säkert recept på internet. Gamla bra kokböcker finns på loppis.

          Redigerat av Lisbeth zon2: 25-08-2008, 19:56
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 25-08-2008, 20:04
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Måste bara lite diskret varna för det där med att "klyv och kärna ur nyponen". Jag provade detta för ett par år sen - jesus och amalia vilket pillgöra att skrapa ur kärnorna. Det kändes verkligen som något slags straffarbete - fast jag kunde inte komma på att jag gjort något så till den milda grad otillbörligt.

          Satsa på recept där man slipper skrapa ur, om ni inte är självplågare...
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 26-08-2008, 06:51
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (Inga från Närke @ 24-08-2008, 22:21) *
          Hittade denna på nätet bra länk:
          http://hd.se/mat/2005/08/25/nyttan_med_nypon/

          Tack igen. Ochh så bra, det blir till att brottas med vresrosorna då.

          Men om man inte kärnar ur dem hur blir det då med "kli-pulvret", alltså fröna inuti? Får man bort dem vid passering?
          (Helt rudis på nypon som ni märker!)


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 17-10-2008, 09:52
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          jag har oxå frågor. smile.gif
          Hur viktigt är det att man får bort alla håren däri? De verkar sitta fast så ordentligt , är rädd att jag skrapar bort allt fruktkött. sleep.gif . Sen undrar jag , man kan "göra" olika bär frostnypna genom att lägga dem i frysen. Men hur länge ska/ kan de ligga där?
          1 timma, 1 dygn? eller kan jag ha dem längre, säg 1 vecka om jag inte hinnher ta hand om dem?
          hoppas någon har svar. confused.gif


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 02:46
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon