Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          4 sidor V   1 2 3 > »   
          Skriv svarNytt inlägg
          > Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp?
          Grå
          Inlägg 16-08-2008, 13:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Det är ju inte utan att man ibland önskar att man var den enda människan på jorden som åt kantareller. Har precis varit ute i skogen och konstaterat att det kan bli ett bra kantarellår i år.
          Jag är ingen vidare "svampmänniska", och är lite skeptisk till exempelvis fårtickor som ser jättegoda ut där de växer, men vansinnigt oaptitiliga när de tillagats.

          Det finns dock en svamp som jag faktiskt tycker bättre om än kantareller och det är rodnande fjällskivling. Den smakar som champinjoner fast lite mer och ser dessutom riktigt god ut där den står. Tyvärr växer det inga sådana i skogarna här runt huset, men om man åker en bit så är det gott om dem.
          Jag älskar att fräsa upp svampen i lite smör och salt och så stuva till dem med en gnutta grädde och lägga på mackan.

          Det växer myckat annan svamp - soppar, skivlingar och kremlor här. Vilken svamp är er favorit och hur smakar den?

          Bifogad fil  20060718_002.jpg ( 897.26k ) Antal nedladdningar: 47

          (Bilden är från sommaren 2006)
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 16-08-2008, 13:57
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          mmm jag gillar kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp, taggsvamp, blomkålssvamp... och nu står det helt still för jag har haft dålig skörd senaste åren sad.gif Vi brukar ta en årlig tur (släkten) och sen åker vi hem och gör trattkantarellsoppa med ädelost bravo.gif men vi kanske borde pröva lite nya ställen för det var ett tag sen nu vi fick en bra skörd


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 16-08-2008, 14:05
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Härligt!!!

          Jag plockar mest kantareller. Vanliga gula, trattisar och gul trumpetsvamp (som jag alltid har trott varit trattkantareller...).

          Även Karl johan, Rynkad tofsskivling, Citrongul slemskivling, Stolt fjällskivling och Smörsopp åker ner i korgen om jag hittar några. Svart trumpetsvamp har jag hittat några ggr också men den har jag givit min mamma, hon älskar den, medan jag tycker att den ser lite läskig ut.

          Jag kan inte så många fler svampar. Jo, Murklor förståss. Länge sedan jag plockade det nu men det är väldigt gott också tycker jag. Kremlor är lite svåra tycker jag så dom tar jag inte ens.

          En svamp som är god att lägga in som sill är Fjällig taggsvamp.

          Får väl passa på att önska Dig en smaklig måltid, Grå!
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 16-08-2008, 14:14
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gånger i tron att det varit en "skitsvamp" som mamma uttrycker det. Ska plocka med mig ett par nästa gång och prova. smile.gif
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 16-08-2008, 14:32
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          ja man kanske borde våga lite... min svåger är en hejare på svamp men det slutar bara med att vi äter gamla vanliga...


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 16-08-2008, 14:34
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Älskar att vara i skogen och leta svamp. Kantareller eller sopp spelar ingen större roll. Hittar jag ingen spelar det inte heller nån roll. Det är underbart att bara vara där ute bravo.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 16-08-2008, 16:57
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          CITAT (Grå @ 16-08-2008, 15:14) *
          Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gånger i tron att det varit en "skitsvamp" som mamma uttrycker det. Ska plocka med mig ett par nästa gång och prova. smile.gif


          OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plockar citrongul slemskivling. Annars har du gråa naglar lååång tid framöver.

          Blodriska är min absoluta favorit

          Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. tummenupp.gif


          Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också.


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Hans i Värmland
          Inlägg 16-08-2008, 18:15
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 112
          Medlem sedan:
          01-11-2007
          Medlem nr: 13 053



          Min absoluta favorit är blodriska med stekt,salt fläsk och potäter. Mycket gott och rustikt.
          Soppar,Karl-Johan,sandsopp,smörsopp,brunsopp som har skurits i skivor och torkat tre timmar i svamptorken är idealiska att göra goda grytor och stuvningar av.
          Man kan torka dem i ugnen också i skivor med öppen ungslucka (träslev emellan) och 45 grader
          men färgen blir inte bra.
          Man också göra svampmjöl av den torra svampen och smaksätta såser med.
          Mal den råa svampen och blanda med kokt potatis och gör biffar,mumsigt.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 16-08-2008, 18:23
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Riskorna tillhör de svampar som är ganska lätt att lära sig som nybörjare (bara några få arter som man bör undvika), även kremlorna men där är ju de flesta oftast angripna av insekter. Annars är sandsopp en favorit, den är sällan inseksangripen, den är vanlig och smakmässigt brukar den (torkad) jämföras med murklor.
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 16-08-2008, 18:46
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          CITAT (Boxer @ 16-08-2008, 17:57) *
          OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plockar citrongul slemskivling. Annars har du gråa naglar lååång tid framöver.

          Blodriska är min absoluta favorit

          Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. tummenupp.gif
          Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också.


          Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse wink.gif

          Soppar har jag rätt svårt för i och med att jag mumsar svamp på mackor. Jag provade några olika soppar för några år sedan, men varken smak eller konsistens var någon höjdare. Som jag föreställer mig att det är att tugga på en snigel ungefär, fast utan smak.

          Finns det några soppar som verkligen smakar något? Förutom KURTsoppen då, som smakade murkla.

          Potatisbullar med svamp i lät mumsigt, så det ska jag prova!
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 16-08-2008, 18:59
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Äter inte svamp alls men gillar att samla till mina föräldrar. När de inte är här fryser jag in. Kantareller, Karl-Johan och soppar, mer vågar vi oss inte på.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          AstLar
          Inlägg 16-08-2008, 19:12
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 880
          Medlem sedan:
          05-06-2008
          Medlem nr: 16 603



          Stolt fjällskivling. Det blir mycket mat av en svamp och god är den. Plockas innan den stått för länge, annars går masken i den.

          Och, kanske bäst av allt: den kommer i gräsmattan utanför köksfönstret varje år tummenupp.gif
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 16-08-2008, 19:37
          Länk hit: #13


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          Taggsvamp är en favorit, och dom går ju knappast att förväxla mot något oätbart heller. Och röksvamp, som har en väldigt speciell och god smak.

          Plockar aldrig kremlor eftersom det finns många som liknar varandra och gör det svårt att plocka rätt. Men när jag studerade svampboken för något år sedan kom jag fram till att så gott som alla oätliga kremlor var gula. Kanske är en tumregel att gå efter?
           
          Citera
          Grå
          Inlägg 16-08-2008, 19:43
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Har ktiskt aldrig hört förut att man kan äta röksvamp, de är ju till för att sparka på... fast nu är ni ju två som säger att de är goda så jag får väl ta mig en allvarlig funderare på om de ska få hamna i fickan eller inte.
          Vad är en "speciell och god smak" ? Vad kan de jämföras med?

          Red. fa

          Redigerat av Grå: 16-08-2008, 19:44
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 16-08-2008, 20:30
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Du ska bara ta röksvamp som är vit och fast inuti. De som ryker kan du fortsätta trampa på tongue.gif


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 16-08-2008, 21:07
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Boxer @ 16-08-2008, 17:57) *
          Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. tummenupp.gif
          Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också.

          Tack för tipset1
          Kan du beskriva smaken?

          ingrid
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 16-08-2008, 21:26
          Länk hit: #17


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          Smaken går nog inte att beskriva, den är helt unik. Den smakar svamp, men inte som andra svampar. Och som sagt, bara röksvampar som är vita och fasta innuti. Börjar de bli gula är de övermogna.

          Så vitt jag vet går de inte heller att missta sig på, det finns inget farligt eller oätligt som påminner om röksvamp. Dessutom brukar dom vara rena och fina, och aldrig angripna av mask eller annat äckligt tummenupp.gif

          Edit: för den som äter svamp på smörgåsen, jag tror jag läste något om det ovan, så passar röksvamp perfekt. Bara skiva upp och steka, eventuellt med lite lök. Salta och peppra lite, och sedan kan inte livet bli bättre!

          Redigerat av Huggorm: 16-08-2008, 21:28
           
          Citera
          vildvittra
          Inlägg 17-08-2008, 00:05
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 346
          Medlem sedan:
          11-08-2007
          Medlem nr: 11 979



          åh min lilla topplista är följande
          1.Karl Johan
          2.stolt fjällskivling
          3.svart trumpetsvamp-
          4.blek taggsvamp
          5.grynsopp/smörsopp
          6.kantarell
          7.trattkantarell
          8.blomkålssvamp
          9.blodriska
          10.strävsoppar

          det är grymt svårt att beskriva hur dessa smakar! det är helt beroende på tillagningssätt,kryddor osv dock är alla (förutom blomkålssvampen) riktigt goda med bara lite salt,peppar och smör smile.gif

          Redigerat av vildvittra: 17-08-2008, 00:08
          Bifogade fil(er)
          Bifogad fil  kj.jpg ( 306.16k ) Antal nedladdningar: 72
           
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 17-08-2008, 03:31
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Grå @ 16-08-2008, 18:46) *
          Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse wink.gif

          Soppar har jag rätt svårt för i och med att jag mumsar svamp på mackor. Jag provade några olika soppar för några år sedan, men varken smak eller konsistens var någon höjdare. Som jag föreställer mig att det är att tugga på en snigel ungefär, fast utan smak.

          Finns det några soppar som verkligen smakar något? Förutom KURTsoppen då, som smakade murkla.

          Potatisbullar med svamp i lät mumsigt, så det ska jag prova!


          De flesta soppar blir mycket bättre i både konsistens och smak om de torkas först. Det är ju ingen slump att det främst är sopparna som uppskattas allra mest (förutom tryffel) i södra Europa.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 17-08-2008, 07:30
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Förutom herr kantarell så är nog mina favoriter
          Stolt fjällskivling, därefter kommer
          Karl Johan och champinjoner,
          trattkantarellerna går inte heller av för hackor.

          I min svampkorg brukar även hamna allsköns svampar som jag
          tycker är godare att använda som blandsvamp såsom
          soppar, kremlor, riskor, taggsvampar, fingersvampar, m.fl ätliga
          läckerheter.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera

          4 sidor V   1 2 3 > » 
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 12-08-2025, 12:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon