Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Cilla!, Apelsintimjan
          Susanna
          Inlägg 08-09-2003, 20:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Hej Cilla!

          Såg i ett annat inlägg att du köpt apelsintimjan. Det låter spännande m en hur använder man den?

          I går när jag skulle köpa ett valnötsträd och ett päronträd kom jag istället hem med skånsk ingefärsmynta (från Åbergs trädgård naturligtvis). Den har jag inte heller listat ut hur man använder! tongue.gif ¨

          Hälsningar Susanna


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 09-09-2003, 09:18
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Å, var du på Åbergs! Lyckans ost. Jag hade lyckan att få ta en massa myntasticklingar där, bl a ingefärsmyntan som nu tagit sig jättefint i kruka nedgrävd i rabatten. I vår ska alla myntor få komma ned fritt i ängen.

          Jo, apelsintimjan - används till allting. Lägg på kokta ägget, i omeletten, på pastan, på köttet, fisken, till sillen, i salladen eller dressingen... Man kan inte få nog av den. Får man nog blandar man upp med något med skarpare smak, t ex kryddtagetesblommor eller deras små blad.

          Myntan - blanda i klippta små bladbitar i gräslöken när du äter sill. Har du isop också är det helsmarrigt till. Klipp inte isopen, låt bladen vara långa så att man känner smaken.

          Jag har numera ca 50 örtkryddsorter och jag blandar friskt. Ju fler sorter i en sallad, i en soppa eller ungsbakad fisk - desto godare. När jag började krydda var jag mer försiktig - det blev en liten nypa här och liten nypa där. Men nu blir det en rejäl skål med krydd när det ska kokas och lagas. Många sorter, välrensat och inte koka för länge om de ska behålla smaken. Vissa sorter ska man inte finklippa, då förlorar de smaken, medan andra (särskilt storbladiga) bör klippas så att de inte upplevs som sega.

          Det finns endast några få man ska vara lite sparsam med; salvia tycker jag är en sådan sort, och mynta ska det inte vara alltför mycket av heller. Men ananassalvian kan man använda som klipp i soppa helt obegränsat, och om man ungsbakar fisk går det bra att lägga stora kvistar av vanlig salvia i också. Jag tycker att den brokbladiga salvian har lite friskare smak än den grågröna - men den grågröna har mycket vackra blommor!

          Igår lagade jag en enkel soppa:
          1 burk kokosmjölk, 1 burk fiskbullar i buljong (gillar man inte fiskbullar skippar man dem)
          2 buljongtärningar grönsak
          1/2 finstrimlad squash
          klippt mangold med de röda stjälkarna
          1 skål blandade örtkryddor, ca 20 olika

          Låt vätskan sjuda med buljongtärningen, lägg i squashen två minuter och mangolden en minut. Stäng av plattan och lägg i örtkryddorna. Låt stå 10 minuter.


          --------------------
           
          Citera
          Alexandra
          Inlägg 16-09-2003, 20:11
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 280
          Medlem sedan:
          04-12-2002
          Medlem nr: 461



          Apelsintimjan och ingefärsmynta - gud vad det låter spannande! Luktar de bara frukt eller smakar de också ingefära och apelsin? Var kan man köpa de - har ni nån adress (internet eller 08-området)?
          Hälsningar
          Alexandra
           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 16-09-2003, 21:00
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          Hej,
          Läste med bestörtning Cillas örtkryddblandning. I mitt sinne kan inte detta vara så gott om det inte blev curry. wink.gif

          Visserligen blandar jag ihop olika kryddor vid matlagning, men 20stycken olika?

          Ok Cilla, vi har diskuterat smakupplevelser en gång tidigare. tongue.gif


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 05:59
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon