Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Vilka kryddor har du i pepparkaksdegen?
          *Ulrica*
          Inlägg 23-11-2008, 12:59
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Jag ska för första gången (vid snart 40 års ålder) göra pepparkakor på egen pepparkaksdeg.

          Till min förvåning finns det en massa olika sätt att krydda degen. Min mamma använder bara ingefära och kanel. I ett recept ingår även kryddnejlikor och i ytterligare ett annat även kardemumma. I färdig pepparkakskryddblandning ingår samtliga kryddorna.

          Någon som vet vad det blir för skillnad? Vilket är godast? Hur gör du?

          Bifogad fil  gingerbreadLaptop.jpg ( 62.09k ) Antal nedladdningar: 53


           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 13:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Alla kryddor tycker jag biggrin.gif Mycket gott yes.gif

          Vilken fin dator du har. Är den ny unsure.gif Sån färg har jag aldrig sett...


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 23-11-2008, 13:43
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Beror ju på om man tycker om kryddstarkt eller inte. Jag tar också alla kryddorna. Och ganska mycket av varje... whist.gif

          CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 13:03) *
          Vilken fin dator du har. Är den ny unsure.gif Sån färg har jag aldrig sett...


          tummenupp.gif bravo.gif


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 23-11-2008, 13:47
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 23-11-2008, 14:18
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47) *
          Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...

          Det låter jättegott! yahoo.gif

          *blir bara såå sugen*


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 23-11-2008, 14:46
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Eller hur? Jag har köpt minipyttelite Gorgonzola och Chevre och ska testa göra dippar av dessa. Det blir nog tillslut en med ädelost och en med naturell färskost.

          Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger... whist.gif

          Imorgon gör jag två satser till... tongue.gif
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 14:50
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 13:47) *
          Ja, det kan ju faktiskt vara en idé. Jag tänkte ju göra någon sorts grissini, pepparkaksstänger och servera med ädelostdip och då är det nog bra om de inte är för mesiga i smaken...

          Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger?

          Nu blev jag också sugen.

          CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 14:46) *
          Sedan vet jag inte vilka kraftuttryck jag ska använda för att beskriva hur god pepparkaksdegen blev... (jag tog alla kryddorna och lite extra av kanel och ingefära) det var bland det godaste jag har smakat i hela mitt liv!!!! Men alldeles för lite! Särskilt som jag bara var tvungen att smaka några gånger... whist.gif

          Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen tongue.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 23-11-2008, 15:23
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Chamomille @ 23-11-2008, 14:50) *
          Hur gör du dessa grissinisar eller pepparkaksstänger?

          Nu blev jag också sugen.


          Man kanske skulle kunna få ett ungefärligt recept på den fantastiska degen tongue.gif


          yes.gif yes.gif yes.gif Detta recept får du mycket gärna dela med dig av!!!


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 23-11-2008, 16:15
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Receptet med mina modifikationer (Obs - blir en ganska liten deg):

          3 dl socker
          1 dl vatten
          3/4 dl mörk sirap
          3/4 msk ingefära
          3/4 msk kanel
          3/4 tsk kryddnejlika
          1 tsk kardemumma
          200 g smör
          2 tsk bikarbonat
          1 l vetemjöl

          Koka upp socker, sirap, vatten och kryddor. Tillsätt smöret och rör. Matberedare funkar jättebra.
          Tillsätt vetemjöl och bikarbonat. Arbeta snabbt ihop och ställ kallt. Använd tidigast nästa dag.

          Jag har läst att man kan göra pepparkaksgrissini genom att kavla ut och skära remsor.
          Men jag ska även pröva att rulla pinnar för det tycker jag skulle bli finare.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 16:35
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Tack för att du delar med dig. smile.gif
          Jag tycker det verkar svårt att rulla pinnar... På nå vis. Fastnar inte degen ganska lätt? Du måste berätta hur du gjorde sen och hur de blev.
          Hur menar du med att bara ta remsor? Hur långa, tjocka och breda. Många frågor här biggrin.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 23-11-2008, 17:19
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? g.gif

          Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 17:26
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (*Ulrica* @ 23-11-2008, 17:19) *
          Remsor... tja jag får väl experimentera lite, jag har bara läst om det. Typ 5 mm tjock deg och 1-1,5 cm breda kanske? g.gif

          Jag lovar att redovisa mina experiment! Det blir nog på tisdag som jag ska provbaka.

          Spännande spännande. Blir det bra ska jag härmas yes.gif
          När du gör såserna vill jag gärna veta hur de blev också....


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 23-11-2008, 22:03
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 22:05
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Myosotis @ 23-11-2008, 22:03) *
          pomeransskal, citronskal, kardemumma, nejlikor, ingefära, kanel, muskot, stjärnanis

          Glömde du inte något nu giggle.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 23-11-2008, 22:30
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          gjorde jag?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-11-2008, 22:49
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          giggle.gif


          Edit: Det var på skoj... Faktiskt. Har aldrig sett så många kryddor i pepparkakor. Somliga har 2 kryddor...

          Redigerat av Chamomille: 23-11-2008, 22:51


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 24-11-2008, 15:41
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Nu har jag provbakat.

          1: Remsor av 2 mm tjock deg, ca 2 cm breda. Flöt ut och blev för breda.
          2: Rullade "korvar" ca. 1 cm i diameter. Blev bra men mycket mer jobb än remsor.
          3: Remsor 2 mm tjock deg, 1 cm breda. Blev bra, så kommer jag att göra.

          Testdippar:

          1: Gorgonzola och creme fraiche. Osten svår att blanda, det klumpar sej. Inte så gott heller...
          2. Chevré och creme fraiche. Supergott!
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 24-11-2008, 15:51
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Som van ädelostdippare skulle jag säga att gorgonzola inte är så bra. Gräddädel (gärna den med konjakssmak) eller annan mildare sort är mycket bättre.
          Usch vad jag blir sugen ...


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 24-11-2008, 16:02
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          ingrids! - kan du rekommendera en mild sort? Tjejen i ostdisken var inte så kunnig tyvärr...
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 25-11-2008, 14:57
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Blåmögelosten Saint-Agur tror jag kan bli bra!


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 20:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon