|
Gröna grönsaker, Vad äter ni på vintern? |
|
|
|
22-12-2008, 09:28
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Hej!
Gröna grönsaker är ju bra för hälsan på många vis men nu på vintern har jag lite svårt att äta så mycket som jag borde.
Vill helst inte köpa besprutat men då är ju utbudet litet. Kanske man kan odla något på fönsterbänken? Inte utan extraljus just nu kanske. Köpte en kruka sallat och den blev alldeles blek trots att den stod i fönstret.
Vad äter ni för gröna grönsaker? Har ni några favisar? Hur mycket blir det på en dag? Vad odlar ni själva? Ja kort sagt hur tillgodoser ni kroppens behov av gröna grönsaker? Jag vet ju att det är viktigt att äta dem men ändå känner jag att det blir för lite.
Jag odlade malabarspenat i somras och de står nu i köksfönstret. Tyckte dock inte de var speciellt goda men har bara smakat en gång.
Alfalfagroddar blir det också och de blir snabbt gröna om man ställer dem i fönstret.
Vi äter ganska mycekt kokt broccoli men man bör ju variera sig. Rå vitkål blir det också en del.
Tacksam för alla tips!
|
|
|
|
|
22-12-2008, 10:15
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
Grönkål är det sässong för nu. Grönkålssoppa och grönkålspaj passar på julbordet. Fryst spenat och broccoli finns ju med. Annars tycker jag att de färska grönsakerna ser bra trista ut nu vid denna årstiden.
--------------------
|
|
|
|
|
22-12-2008, 10:21
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Jag köper bara KRAV-odlade grönsaker - äter dock för lite tror jag. Varje morgon äter jag ett blad vitkål - den är ju liiiite grön iaf o en morot - inte särskilt grön. Jag äter ibland fryst broccoli. KRAV-odlad gurka äter jag en bit av nästan dagligen, ibland har jag grön squash istället. That´s it - för det mesta.
Redigerat av MimmiH: 22-12-2008, 10:22
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
22-12-2008, 10:42
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
Här äter vi massor av grönsaker varje dag. Just nu blir det mycket kål, vit, grön och röd, samt brysselkål. Och rotfrukter som palsternacka, morötter, selleri mm. Endiver är också en grönsak som âr fin så här års och som jag tycker om att göra sallad av, man kan lägga i lite hackad lök, om man har valnötter så blir det en god kombination samt ett syrligt finskuret äpple eller ett päron i.
Det viktigaste är inte färgen på grönsakerna utan att man äter varierat.
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
22-12-2008, 11:24
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
Hej! Jag har för länge sedan löst mitt problem med grönsaker. Jag äter aldrig grönsaker. Säd och potatis för att få kolhydrater. Frukt och bär för att få ytterligare fibrer och vissa vitaminer. Kött för att få proteiner, järn och övriga mineraler. Ät det som är gott och strunta i vad som just nu påstås vara nyttigt. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
22-12-2008, 11:54
|

Medlem
Antal inlägg: 1 880
Medlem sedan: 05-06-2008
Medlem nr: 16 603

|
CITAT (Jan Lindgren @ 22-12-2008, 11:24)  Hej! Jag har för länge sedan löst mitt problem med grönsaker. Jag äter aldrig grönsaker. Säd och potatis för att få kolhydrater. Frukt och bär för att få ytterligare fibrer och vissa vitaminer. Kött för att få proteiner, järn och övriga mineraler. Ät det som är gott och strunta i vad som just nu påstås vara nyttigt. MVH Jan Lindgren Oj! Vad mycket du går miste om!! Man äter med ögonen också, glöm inte det
|
|
|
|
|
22-12-2008, 12:23
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
Vitkål och morötter är både gott och nyttigt.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
22-12-2008, 13:30
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
Hej! Vitkål och morötter är inte gott och det är tvivelaktigt om det är nyttigt. Svavelföreningarna i kål misstänks ha ett samband med struma och betakaroten är associerad med svårartad prostatacancer. Visst "äter" man med ögonen. Jag gör det varje gång jag går förbi köttdisken när jag handlar. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
22-12-2008, 13:30
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Ta inte bara hänsyn bara till vad som är gott, utan vad som är bra för din hälsa, för alla inblandade i produktionen och för miljön också. Att äta enbart kött låter som en dålig idé tycker jag  Sedan är ju grönsaker så gott och ju mer varierat, desto bättre  Någonting som jag tycker är väldigt lätt och gott att odla är rädisor. Jag brukar odla litet då och då. I slutändan blir dock inte så nyttigt när man sitter där och vräker i sig dem med smör och salt  Men annars tycker jag att de är goda att ha i sallader eller att bara skiva och lägga på tallriken. Om du bara skaffar tillräckligt med ljus så kan du ju odla i princip vad du vill inomhus. Men att välja någonting som man kan skörda snabbt är litet snällare emot plånboken i och med elräkningen  Groddar som du nämnde finns ju i många varianter, det är ju både lätt, gott och nyttigt.
Redigerat av Nauti: 22-12-2008, 13:31
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
22-12-2008, 13:32
|
Medlem
Antal inlägg: 12 573
Medlem sedan: 05-03-2004
Medlem nr: 2 930

|
Broccoli, ärtor, sockerärtor, morötter, lök, avocado, kål, svartrot, kålrot, bönor... Listan kan bli lång om man bara tittar efter i diskarna
|
|
|
|
|
22-12-2008, 14:41
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Broccoli, brytbönor, sockerärtor, spenat, kål.
--------------------
|
|
|
|
|
22-12-2008, 14:41
|

Medlem
Antal inlägg: 4 738
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 45

|
Vi äter mycket grönsaker samt att vi oftast har även en stor skål med blandad sallad till maten.
|
|
|
|
|
22-12-2008, 14:47
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
CITAT (Christa @ 22-12-2008, 09:28)  Jag odlade malabarspenat i somras och de står nu i köksfönstret. Tyckte dock inte de var speciellt goda men har bara smakat en gång. Malabarspenat som har så god spenatsmak, hur tillagade du den??? Annars är nog groddar det bästa ifall man ska odla nu på fönsterbrädan. Och man behöver ju inte så avancerade saker för att grodda, lite groddfröer, en glasburk, en nylonstrumpa och en gummisnodd funkar utmärkt. Mangold och trädgårdsmålla är såna gröna grönsaker jag odlar, de är lättodlade och har in6te så stora krav. Jag har fortfarande mangold i landet som går att plocka även om rådjuren har varit där och nallat lite.
Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 22-12-2008, 14:49
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
22-12-2008, 16:47
|

Medlem
Antal inlägg: 486
Medlem sedan: 01-10-2007
Medlem nr: 12 685

|
Jag groddar alfaalfa och gula linser...gott och nyttigt, färska så de nästan skriker
--------------------
************************* Roslagen zon 3-4
Det är själva resan som är livet! Då du kommit ända fram så är det slut...
|
|
|
|
|
22-12-2008, 17:34
|

Medlem
Antal inlägg: 3 454
Medlem sedan: 12-06-2006
Medlem nr: 7 932

|
På vintern äter vi mycket broccoli, brysselkål och grönkål, älskar gröna grönsaker. Dessutom äter vi mycket vitkål och morot, rotselleri, palsternacka, kålrot. Krav-odlat så långt det går.
--------------------
Eva
En som inte gör dumheter som ung, gör det som gammal!
|
|
|
|
|
22-12-2008, 19:01
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 22-12-2008, 14:47)  Malabarspenat som har så god spenatsmak, hur tillagade du den??? Jag fräste den i stekpannan tillsammans med lite vitlök som någon tipsat om. Jag tyckte malabarspenaten smakade syrligt och lite kladdigt. Den syrliga smaken påminde om grön portlak som jag också tyckte var sådär. Läste senare någonstans att portlak innehåller oxalsyra så jag undrade ju lite då om malabarspenat också gör det. Kan man koka dem och hälla bort vattnet? Jag vet ju att du Åsa brukar göra spenatpaj men finns det något annat man kan göra?
|
|
|
|
|
22-12-2008, 19:07
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Jan Lindgren @ 22-12-2008, 13:30)  Hej! Vitkål och morötter är inte gott och det är tvivelaktigt om det är nyttigt. Svavelföreningarna i kål misstänks ha ett samband med struma och betakaroten är associerad med svårartad prostatacancer. Visst "äter" man med ögonen. Jag gör det varje gång jag går förbi köttdisken när jag handlar. MVH Jan Lindgren Det finns ämnen i vitkål som kan försämra upptaget av jod men jag frågade Livsmedelsverket om det för ett tag sedan och de bedömde inte det som något skäl att inte äta vitkål. Jag brukar välja en annan grönsak till den mest jodrika måltiden på dagen för säkerhets skull. På vilket sätt är betakaroten associerat till prostatacancer?
|
|
|
|
|
22-12-2008, 20:00
|
Medlem
Antal inlägg: 2 328
Medlem sedan: 26-06-2007
Medlem nr: 11 218

|
Hej! Det finns en stor undersökning om lycopene eller caretenoider hjälper eller förhindrar prostatacancer. Det fanns inget som hjälpte men man fann att höga halter av beta-caroten var associerat med aggressiv prostatacancer. Man vet sedan tidigare att beta-caroten gynnar uppkomsten av lungcancer hos rökare. Slutsatsen är att gamla gubbar och rökare ska vara lite försiktiga med morötter. Det finns dessutom en metastudie utförd av Cochraneinstitutet som visar att antioxidanter inte hjälper mot cancer. Nyttan av grönsaker är lite dåligt bevisad men självklart ska man äta massor av grönsaker om man gillar det. MVH Jan Lindgren
|
|
|
|
|
22-12-2008, 20:17
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
CITAT (Christa @ 22-12-2008, 19:07)  Det finns ämnen i vitkål som kan försämra upptaget av jod men jag frågade Livsmedelsverket om det för ett tag sedan och de bedömde inte det som något skäl att inte äta vitkål. Jag brukar välja en annan grönsak till den mest jodrika måltiden på dagen för säkerhets skull.
På vilket sätt är betakaroten associerat till prostatacancer? Man måste äta enorma mängder för att det ska vara en cancerrisk - men så är det ju med det mesta. Morötter är bar för synen o skyddar mot cancer - det gör vitkål också
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
22-12-2008, 20:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 911
Medlem sedan: 31-07-2005
Medlem nr: 6 274

|
Solrosskott är mums och lätt att dra fram hemma i fönstret!
--------------------
Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|