Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          3 sidor V   1 2 3 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Dopp-i grytan, äts det i alla landsändar?
          Hur många äter dopp-i-grytan under julhelgen?
          Äter ni dopp-i-grytan under julhelgen?
          Ja [ 31 ] ** [56.36%]
          Nej [ 22 ] ** [40.00%]
          Vet inte vad det är [ 2 ] ** [3.64%]
          Totalt antal röster: 55
          Gäster kan inte rösta 
          Lilla Birka
          Inlägg 23-12-2008, 20:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          Har dopp-i-grytan helt försvunnit som maträtt under julhelgen, och hur många har aldrig hört talas om det?


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 23-12-2008, 20:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          Vi doppar (dock inte i traditionellt köttspad eftersom vi är vegetarianer)


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 23-12-2008, 20:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Jag har faktiskt aldrig ätit det. Min mamma är från Blekinge. Dopp i grytan förutsätter väl att man kokar skinkan? Ugnstekning har väl varit populärt i många år. Numera köper väl de flesta "färdig" skinka, klar att griljera...


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Lilla Birka
          Inlägg 23-12-2008, 20:37
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          Jag ugnssteker skinkan i folie och får ett härligt koncentrerat spad som amn späder ut med vatten! Och de flesta, vet jag inte, de jag känner vill nog göra skinkan i ugnen själva för att få julstämning med skinkdoft kvällen innan julafton. Vår skinka står i ugnen just nu så det blir nybakad skinka på hård macka fram emot natten. Mmmmmmmmmm..........


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera
          AstLar
          Inlägg 23-12-2008, 20:38
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 880
          Medlem sedan:
          05-06-2008
          Medlem nr: 16 603



          Åt det som barn, men med knäckebröd.
          Man får väl "grund" till spad även när man bakar skinkan. Koncentrat som man späder med vatten till önskad styrka.

          Nix...inte färdig skinka här...

          Nix inte dopp i grytan nuförtiden.
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 23-12-2008, 20:40
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Viss skinkdoft uppstår även vid griljering av "färdig" skinka.... wub.gif


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-12-2008, 20:42
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Vad är det? Skinkspad och???


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          AstLar
          Inlägg 23-12-2008, 20:54
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 880
          Medlem sedan:
          05-06-2008
          Medlem nr: 16 603



          CITAT (Chamomille @ 23-12-2008, 20:42) *
          Vad är det? Skinkspad och???


          Doppa bröd i skinkspad...och ät !
           
          Citera
          Björken
          Inlägg 23-12-2008, 21:05
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          I min familj är vi väldigt traditionsbundna så det skulle inte gå att hoppa över grytdoppet. Kokar skinkan som legat i saltlake sedan lucia.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 23-12-2008, 21:23
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Dopp i grytan förekommer här som företeelse men jag äter det inte själv. Men här använts inte rent skinkspad. Vissa affärer säljer än dôppekött. Jag tror det är högrev eller bog eller något annat nötkött som kokas med i spadet för att ge det en mustiggare smak och sedan äter man köttet som en rätt för sig.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 23-12-2008, 21:27
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Det var ju fattigare förr, och mer noga att ta till vara allt som som gick att äta.


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 23-12-2008, 21:34
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Vi doppar. Ugnsbakar skinkan med en mängd kryddor, som jag klappar in under svålen, som givetvis först måste skäras loss. Kryddorna är: rosmarin, salvia, kryddpeppar och lagerblad. Hela härligheten lindas sen in i ugnsfolie.

          Det blir ett underbart spad och doften sprider sig i hela lägenheten. wub.gif

          Receptet kommer från Hiram, en matskribent, som säkert de lite äldre här på forumet kommer ihåg.

          PS. Mina föräldrar kommer ursprungligen från Skåne.

          Redigerat av Red Top: 23-12-2008, 21:36


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Netha
          Inlägg 23-12-2008, 22:20
          Länk hit: #13


          Gäster






          Har avnjutit denna underbart goda rätt ikväll då skinkan var klar.
          Doppar Tornedalsbröd och har rödbetssallad till. tummenupp.gif

          Är fö enda av 15 pers i familjen som ÄLSKAR denna rätt.
          Jag foliebakar i ugn flera skinkor under jul/nyår... mest för att ha dopp i gryta i frysen åtminstone under hela januari smile.gif
           
          Citera
          Uggi
          Inlägg 23-12-2008, 22:33
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 711
          Medlem sedan:
          08-10-2008
          Medlem nr: 19 305



          CITAT (Björken @ 23-12-2008, 21:05) *
          I min familj är vi väldigt traditionsbundna så det skulle inte gå att hoppa över grytdoppet. Kokar skinkan som legat i saltlake sedan lucia.

          I morgon kl. 13,30 samlas vi kring doppet, vi är då tolv personer, alla är inte hellt förtjusta, men frugan och jag skall ha på jul, nyår och Trettnehelgen. tummenupp.gif


          --------------------



           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 23-12-2008, 22:33
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Har aldrig doppat i grytan och det gjorde ingen i familjen när mina föräldrar levde. Svägerskans familj, från Boråstrakten, är dock fanatiska grytdoppare. Våra två familjer brukade turas om att fira jul hos dom och hos brorsan. Själv har jag inte ens kokat skinkan än, det får bli i morgon. Men först skall jag koka en omgång saft direkt på morgonen. Ingen jultradition, lagret är bara slut. tongue.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 23-12-2008, 23:15
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Dopp i Gryta har alltid hört till julen hos oss men inte alla har gillat det. Jag kokar alltid skinkan med en massa kryddor. Sen får spadet svalna o så tar man bort fettlagret, sen får spadet koka ihop lite och späs med vatten om det är för salt. Mums med vörtbröd. Nethas bröd ska nog testas nån gång.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 23-12-2008, 23:18
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Älskar dopp i grytan, men äter inte gärna skinkan. Det finns dopp i grytan spad att köpa i "korvar" så julen är räddad för min del. Tack affärsvärlden för den iden wub.gif


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 23-12-2008, 23:23
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Gossen Ruda @ 23-12-2008, 22:33) *
          Har aldrig doppat i grytan och det gjorde ingen i familjen när mina föräldrar levde. Svägerskans familj, från Boråstrakten, är dock fanatiska grytdoppare. Våra två familjer brukade turas om att fira jul hos dom och hos brorsan. Själv har jag inte ens kokat skinkan än, det får bli i morgon. Men först skall jag koka en omgång saft direkt på morgonen. Ingen jultradition, lagret är bara slut. tongue.gif

          Vadå för saft?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 23-12-2008, 23:36
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Aqvakul @ 23-12-2008, 21:27) *
          Det var ju fattigare förr, och mer noga att ta till vara allt som som gick att äta.

          Vet inte om det var svar till mig? men jag tror den traditionen med doppekött uppstod så. hade man kött kvar med ben så kokade man det för att kunna ta loss de bitarna som gick att äta och få en bra buljong på benen. Här är ett recept på doppespad med skinka, fläsk, bringa och allt ihop på en gång http://www.tasteline.com/recept/Min_barndoms_Doppegryta verkar ju omständigt idag att köpa så mycket olika köttslag men på självhushållningens tid när man slaktade djur hemma så var väl pressylta och dopp i grytan det sista som var kvar efter att alla skinkor och korvar var färdiga.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Kajsa i Arvika
          Inlägg 23-12-2008, 23:46
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 351
          Medlem sedan:
          30-09-2006
          Medlem nr: 8 660



          Här kommer det att doppas imorron, skinkan står i ugnen nu.. tummenupp.gif


          --------------------
          Före detta Morinablomman..
           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 19:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon