Det finns många olika sätt att ympa+okulera fruktträd, jag föreslår att du letar efter bok på biblioteket där det finns bilder på de olika sätten (alt söker på nätet). Det vanligaste sättet man använder hemma är barkympning som görs då saven stiger ocxh barken lossnar lätt, här i mälardalen brukar det vara en bit in i maj. Ympkvistarna man använder är ettårsskott och de ska gärna vara skördade runt jul och sedan kylförvarade så att de är i djup vila då man ympar. (själv använder jag ofta rakbladskniv, bast + frystejp när jag ympar det krävs ingen dyr specialutrustning)
Ympen och grundstammen bör ha samma genetiska uppsättning för att sammanväxtning ska ske så man ympar äpple på äpple och plommon på plommon. Det finns dock några undantag ex. ska man kunna få fast äppelympar på rönn men de lär inte kunna bli så värst långlivade.
Man kan föröka fruktträd genom att så en kärna och få upp en grundstam som man ympar ett ädelt skott på. Kärnan brukar behöva gå genom en vinter för att gro + frögrundstammar ger ofta STORA träd det är ju grundstammen som styr hur stort trädet blir, så kan man inte ha något jätteäppelträd är det kanske bättre att köpa ett träd ympat på en grundstam som ger ett mindre träd. +Starkväxande grundstammar brukar ofta innebära att man får vänta länge på skörden.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|