Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Kirskål, hur nyttig?
          zissi
          Inlägg 16-04-2009, 17:01
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Dagens tips till alla er som har kirskål växande i eran närhet:
          Plocka de späda skotten och gör soppa, stuvning e.dyl. på dem... Mmmmmm! Åt soppa med ägghalvor i igår och idag blir det falukorv från köttbutiken i Norsholm med kirskålstuvning och potatis. Men lugn, jag ska inte äta detta varje dag utan byter ut kålen mot nässlor ibland också wink.gif men de var lite för små här än.

          Är det bara jag som är så här tokig eller finns det fler här på forumet? g.gif
          Jag har försökt o letat efter näringsinnehåll i just kirskål men det är bara nässlor som står med där jag tittat (bl.a. vegetariska kokboken och nätet) men just nässlor är ju i en klass för sig när det gäller nyttigheter yahoo.gif . Nässlor får betyget 5 (1-5) och kirskål 4 av mig tummenupp.gif

          Hoppas ni alla får en skön, solig vårkväll kram1.gif

          Redigerat av zissi: 16-04-2009, 22:06


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 16-04-2009, 21:34
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Kirskålssallad är inte dumt det heller wub.gif

          Om man klipper ner kirskålen då och då, så kan man njuta av späda blad hela sommaren. yes.gif


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 16-04-2009, 21:51
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Själv ser jag dem som totalt onyttiga, ger mig massor av motion när jag inte vill ha det. Men de var goda i ett bröd nån gjorde...hmm recept...det var nått rågbröd iaf där de lagt i hackad kirskål. Såg väldigt grönt ut men smakade bra.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 28-04-2009, 10:09
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Hur tillreder ni?


          --------------------


           
          Citera
          noora
          Inlägg 28-04-2009, 10:43
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          CITAT (netaave @ 28-04-2009, 11:09) *
          Hur tillreder ni?


          "Som spenat" smile.gif

          Soppa, stuvning och paj har det varit hittills.

          Jag gör soppan med gröna blad (kirskål, spenat eller nässlor), vatten och lite grönsaksbuljong och använder potatismospulver som redning. Koka blad, vatten och buljong en lagom stund, ta av från värmen, rör ner potatismospulver tills det är lagom tjockt (enligt ens egen definition på lagom).


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-04-2009, 11:23
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman
          kan man hitta detta om kirskål:

          56 mg C-vitamin/100g
          24,8 gram Glukos/fruktos/100g
          3,3 gram Sackaros/100g
          8,9 gram stärkelse/100g
          37 gram totala kolhydrater/100g
          224,9 gram protein/100g



           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 28-04-2009, 12:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23) *
          224,9 gram protein/100g

          22,49 då antar jag?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          gunvor
          Inlägg 30-04-2009, 06:49
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 758
          Medlem sedan:
          09-09-2004
          Medlem nr: 4 450



          letade efter ngt på en matsida och såg en "ogräspaj" - dock tyckte jag den var lite för tillkrånglad, minns att jag gjorde en kirskålspaj för många år sedan, den var god! Tyvärr är det väl så att när man har alldeles för mycket av något så tar man inte vara på det! Förmodar att jag kan blanda i lite kirskål i dagens planerade veg.gryta!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 30-04-2009, 08:30
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.

          Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.

          Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).

          Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)

          Åsa


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 30-04-2009, 09:50
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23) *
          I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman
          kan man hitta detta om kirskål:

          56 mg C-vitamin/100g
          24,8 gram Glukos/fruktos/100g
          3,3 gram Sackaros/100g
          8,9 gram stärkelse/100g
          37 gram totala kolhydrater/100g
          224,9 gram protein/100g


          224,9 gram protein/100g !!!!!!! giggle.gif Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt....

          Och även 22,49 låter mycket tycker jag Myosotis. De flesta rena köttprodukter innehåller mellan 15 och 20gram protein per 100g. I undantagsfall upp till 25 gram/100g. Sojamjöl kan innehålla 37g/100g fear.gif


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Ingela i Segersb...
          Inlägg 30-04-2009, 12:16
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 685
          Medlem sedan:
          25-01-2009
          Medlem nr: 20 750



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 30-04-2009, 09:30) *
          En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.

          Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.

          Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).

          Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)

          Åsa

          Låter jättegott! Det ska jag prova, för tyvärr? har jag massor med kirskål. angry.gif yes.gif
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 30-04-2009, 12:27
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50) *
          224,9 gram protein/100g !!!!!!! giggle.gif Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt....

          giggle.gif rotfl.gif ...sin egen vikt...


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          zissi
          Inlägg 30-04-2009, 15:40
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          220:-/kg ohmy.gif för kirskål och nässlor i storstäderna läste jag på "Taffel.se". Visserligen är grönskan inte så tung men ändå. Tror jag ska fira in våren med Åsas ogräspaj.
          Vilken delikatess yahoo.gif!

          Gå gärna in på Taffel.se om ni är matintresserade, där finns mycket intressant läsning.

          Redigerat av zissi: 30-04-2009, 15:42


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 30-04-2009, 16:09
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare smile.gif


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 30-04-2009, 22:33
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50) *
          Och även 22,49 låter mycket tycker jag...

          Tycker jag med. Skulle det vara 2,249 då? Det låter lite lite.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          pianja
          Inlägg 01-05-2009, 08:34
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 62
          Medlem sedan:
          30-04-2009
          Medlem nr: 22 816



          Tycker att det låter rimligt. Protein är ju det "svåraste" att få i sig som vegetarian. Hittar inga tabeller att jämföra med andra grönsaker just nu. Men det blir kirskålssoppa mååånga gånger under sommaren. Med ägghalvor för proteinets skull. wink.gif
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 01-05-2009, 08:41
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (pianja @ 01-05-2009, 09:34) *
          Tycker att det låter rimligt. Protein är ju det "svåraste" att få i sig som vegetarian. Hittar inga tabeller att jämföra med andra grönsaker just nu. Men det blir kirskålssoppa mååånga gånger under sommaren. Med ägghalvor för proteinets skull. wink.gif
          Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem.

          Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har.

          Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel.

          Redigerat av Nauti: 01-05-2009, 08:47


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 01-05-2009, 09:29
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          CITAT (Nauti @ 30-04-2009, 17:09) *
          Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare smile.gif


          Nauti!
          Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet. flirting.gif


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          pianja
          Inlägg 01-05-2009, 09:46
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 62
          Medlem sedan:
          30-04-2009
          Medlem nr: 22 816



          CITAT (Nauti @ 01-05-2009, 09:41) *
          Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem.

          Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har.

          Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel.


          Jag hoppades att mina "" runt "svårast" skulle räcka för att ingen skulle missförstå mig. Du har rätt. Om man vet vad man ska äta är det inte svårt alls. I grönsaker finns dock väldigt lite protein, jämfört med baljväxter som bönor till exempel. Mitt inlägg var ingen del i någon vegetariandebatt. Bara en rimlighetstanke var kommatecknet skulle sitta angående kirskålens proteininnehåll. Hoppas att jag inte stött mig med någon.
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 01-05-2009, 10:15
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (Red Top @ 01-05-2009, 10:29) *
          Nauti!
          Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet. flirting.gif
          Det kanske var en bättre idé ja smile.gif Jag brukar inte frysa in saker(har bara ett litet frysfack) så jag har ingen bra koll på hur man bevarar näringen i maten på ett bra sätt. Men jag det skall jag göra i stället för att steka innan smile.gif

          CITAT
          Hoppas att jag inte stött mig med någon.
          Klart att du inte gjort. Men många tror att det är helt omöjligt att få i sig protein som vegan/vegetarian.

          Jag berättade för en lärare att jag var vegan när de diskuterat det ett tag, då de sade att det måste vara svårt att inte få i sig protein. Jag berättade att jag var vegan och inte åt någon form av tillskott, det trodde han inte på. Inte trodde han heller på att det fanns elitidrottare som var veganer. Så det finns ju faktiskt folk som tror på fullt allvar att man inte kan leva som vegan/vegetarian utan att ta tillskott.

          Redigerat av Nauti: 01-05-2009, 10:15


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 05:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon