|
Kirskål, hur nyttig? |
|
|
|
16-04-2009, 17:01
|

Medlem
Antal inlägg: 3 077
Medlem sedan: 01-05-2005
Medlem nr: 5 640

|
Dagens tips till alla er som har kirskål växande i eran närhet: Plocka de späda skotten och gör soppa, stuvning e.dyl. på dem... Mmmmmm! Åt soppa med ägghalvor i igår och idag blir det falukorv från köttbutiken i Norsholm med kirskålstuvning och potatis. Men lugn, jag ska inte äta detta varje dag utan byter ut kålen mot nässlor ibland också  men de var lite för små här än. Är det bara jag som är så här tokig eller finns det fler här på forumet? Jag har försökt o letat efter näringsinnehåll i just kirskål men det är bara nässlor som står med där jag tittat (bl.a. vegetariska kokboken och nätet) men just nässlor är ju i en klass för sig när det gäller nyttigheter  . Nässlor får betyget 5 (1-5) och kirskål 4 av mig Hoppas ni alla får en skön, solig vårkväll
Redigerat av zissi: 16-04-2009, 22:06
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|
|
|
|
|
16-04-2009, 21:34
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 24-05-2008
Medlem nr: 16 329

|
Kirskålssallad är inte dumt det heller Om man klipper ner kirskålen då och då, så kan man njuta av späda blad hela sommaren.
--------------------
Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.
Jevgenij Jevtusjenko
|
|
|
|
|
16-04-2009, 21:51
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Själv ser jag dem som totalt onyttiga, ger mig massor av motion när jag inte vill ha det. Men de var goda i ett bröd nån gjorde...hmm recept...det var nått rågbröd iaf där de lagt i hackad kirskål. Såg väldigt grönt ut men smakade bra.
--------------------
|
|
|
|
|
28-04-2009, 10:09
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Hur tillreder ni?
--------------------
|
|
|
|
|
28-04-2009, 10:43
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
CITAT (netaave @ 28-04-2009, 11:09)  Hur tillreder ni? "Som spenat" Soppa, stuvning och paj har det varit hittills. Jag gör soppan med gröna blad (kirskål, spenat eller nässlor), vatten och lite grönsaksbuljong och använder potatismospulver som redning. Koka blad, vatten och buljong en lagom stund, ta av från värmen, rör ner potatismospulver tills det är lagom tjockt (enligt ens egen definition på lagom).
--------------------
|
|
|
|
|
28-04-2009, 11:23
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman kan man hitta detta om kirskål:
56 mg C-vitamin/100g 24,8 gram Glukos/fruktos/100g 3,3 gram Sackaros/100g 8,9 gram stärkelse/100g 37 gram totala kolhydrater/100g 224,9 gram protein/100g
|
|
|
|
|
28-04-2009, 12:39
|

Medlem
Antal inlägg: 19 798
Medlem sedan: 30-09-2007
Medlem nr: 12 674

|
CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23)  224,9 gram protein/100g 22,49 då antar jag?
--------------------
Det ska gå.
|
|
|
|
|
30-04-2009, 06:49
|
Medlem
Antal inlägg: 758
Medlem sedan: 09-09-2004
Medlem nr: 4 450

|
letade efter ngt på en matsida och såg en "ogräspaj" - dock tyckte jag den var lite för tillkrånglad, minns att jag gjorde en kirskålspaj för många år sedan, den var god! Tyvärr är det väl så att när man har alldeles för mycket av något så tar man inte vara på det! Förmodar att jag kan blanda i lite kirskål i dagens planerade veg.gryta!
|
|
|
|
|
30-04-2009, 08:30
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.
Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.
Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).
Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)
Åsa
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
30-04-2009, 09:50
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
CITAT (Christoffer @ 28-04-2009, 12:23)  I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman kan man hitta detta om kirskål:
56 mg C-vitamin/100g 24,8 gram Glukos/fruktos/100g 3,3 gram Sackaros/100g 8,9 gram stärkelse/100g 37 gram totala kolhydrater/100g 224,9 gram protein/100g 224,9 gram protein/100g !!!!!!!  Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt.... Och även 22,49 låter mycket tycker jag Myosotis. De flesta rena köttprodukter innehåller mellan 15 och 20gram protein per 100g. I undantagsfall upp till 25 gram/100g. Sojamjöl kan innehålla 37g/100g
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
30-04-2009, 12:16
|

Medlem
Antal inlägg: 2 685
Medlem sedan: 25-01-2009
Medlem nr: 20 750

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 30-04-2009, 09:30)  En god lätt ogräspaj är att göra ett valfritt pajskal som man förgräddar.
Vispa ihop 4ägg + 3dl mjölk, smaksätt äggstanningen med salt, peppar och muskot.
Blanda ner hackad förvälld kirskål (el annat ogräs el. spenat, mangold el. liknande) i önskad mängd i äggsmeten + ev. lite stekt lök el. salladslök. Häll detta i pajskalet, toppa med riven ost. Som lite variation kan man även peta ner sånt som fetaost, oliver, tomater etc. (man kan se vad man har i kylskåpet).
Grädda tills pajen är klar brukar vara runt 30-40min (ca 200C)
Åsa Låter jättegott! Det ska jag prova, för tyvärr? har jag massor med kirskål.
|
|
|
|
|
30-04-2009, 12:27
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50)  224,9 gram protein/100g !!!!!!!  Inte många substanser som innehåller högre vikt av ett ämne än sin egen vikt....  ...sin egen vikt...
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
30-04-2009, 15:40
|

Medlem
Antal inlägg: 3 077
Medlem sedan: 01-05-2005
Medlem nr: 5 640

|
220:-/kg  för kirskål och nässlor i storstäderna läste jag på "Taffel.se". Visserligen är grönskan inte så tung men ändå. Tror jag ska fira in våren med Åsas ogräspaj. Vilken delikatess  ! Gå gärna in på Taffel.se om ni är matintresserade, där finns mycket intressant läsning.
Redigerat av zissi: 30-04-2009, 15:42
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|
|
|
|
|
30-04-2009, 16:09
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
30-04-2009, 22:33
|

Medlem
Antal inlägg: 19 798
Medlem sedan: 30-09-2007
Medlem nr: 12 674

|
CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:50)  Och även 22,49 låter mycket tycker jag... Tycker jag med. Skulle det vara 2,249 då? Det låter lite lite.
--------------------
Det ska gå.
|
|
|
|
|
01-05-2009, 08:41
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (pianja @ 01-05-2009, 09:34)  Tycker att det låter rimligt. Protein är ju det "svåraste" att få i sig som vegetarian. Hittar inga tabeller att jämföra med andra grönsaker just nu. Men det blir kirskålssoppa mååånga gånger under sommaren. Med ägghalvor för proteinets skull.  Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem. Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har. Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel.
Redigerat av Nauti: 01-05-2009, 08:47
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
01-05-2009, 09:29
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 24-05-2008
Medlem nr: 16 329

|
CITAT (Nauti @ 30-04-2009, 17:09)  Jag var just ute i skogen och plockade någon liter kirskål. Det var första gången jag smakade det och det var ju ganska gott. Så förmodligen kommer jag gå och plocka mer, steka och frysa in så att jag har till nästa gång jag skall göra någonting med spenat i receptet. Gratis mat som man plockat själv är mycket godare  Nauti! Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet.
--------------------
Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.
Jevgenij Jevtusjenko
|
|
|
|
|
01-05-2009, 09:46
|

Medlem
Antal inlägg: 62
Medlem sedan: 30-04-2009
Medlem nr: 22 816

|
CITAT (Nauti @ 01-05-2009, 09:41)  Protein är inte ett dyft svårt att få i sig som vegetarian. Det man vanligtvis menar med vegetarian är ju också någon som enbart valt bort kött ur kosten, men fortfarande äter ägg och mjölk. Om man äter ägg och mjölkprodkter så får man ju i sig mängder av animaliskt protein och jag ser inte någon som helst anledning till att det skulle vara något problem.
Som vegan är det heller inte svårt över huvud taget. Denna myt angående protein som vegan/vegetarian är baserat på en gammal studie gjord på råttor, för att se hur de klarade sig enbart på vegetabiliskt protein. Som bekant är studier på råttor ingen säker metod och resultaten är många gånger inte särskilt användbara. Råttor har ett helt annat proteinbehov än vi människor och det är inga problem att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Detta är bara dumheter. Det finns ju elitidrottare som är veganer och inte äter några tillskott. De lär då ha ett bra mycket högre proteinbehov än vad andra har.
Kan ju vara värt att nämna att sojabönor innehåller 34g protein per 100g, vilket är mer än vad det flesta köttslag gör om jag inte minns fel. Jag hoppades att mina "" runt "svårast" skulle räcka för att ingen skulle missförstå mig. Du har rätt. Om man vet vad man ska äta är det inte svårt alls. I grönsaker finns dock väldigt lite protein, jämfört med baljväxter som bönor till exempel. Mitt inlägg var ingen del i någon vegetariandebatt. Bara en rimlighetstanke var kommatecknet skulle sitta angående kirskålens proteininnehåll. Hoppas att jag inte stött mig med någon.
|
|
|
|
|
01-05-2009, 10:15
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (Red Top @ 01-05-2009, 10:29)  Nauti! Får jag föreslå att du snabbförväller den istället. Då bevarar du mycket mer av det näringsrika innehållet.  Det kanske var en bättre idé ja  Jag brukar inte frysa in saker(har bara ett litet frysfack) så jag har ingen bra koll på hur man bevarar näringen i maten på ett bra sätt. Men jag det skall jag göra i stället för att steka innan  CITAT Hoppas att jag inte stött mig med någon. Klart att du inte gjort. Men många tror att det är helt omöjligt att få i sig protein som vegan/vegetarian. Jag berättade för en lärare att jag var vegan när de diskuterat det ett tag, då de sade att det måste vara svårt att inte få i sig protein. Jag berättade att jag var vegan och inte åt någon form av tillskott, det trodde han inte på. Inte trodde han heller på att det fanns elitidrottare som var veganer. Så det finns ju faktiskt folk som tror på fullt allvar att man inte kan leva som vegan/vegetarian utan att ta tillskott.
Redigerat av Nauti: 01-05-2009, 10:15
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|