Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Rabarber, Recept önskas nu i rababertidre!!!
          lotte.schioler
          Inlägg 18-04-2009, 11:47
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          09-06-2007
          Medlem nr: 10 959



          Är det någon som har något annorlunda recept på att använda rabarber i "vanlig" mat?
          Alltså utan massa socker? Som t ex salsor eller tillsammans med kött, fisk .........

          Rabarberchutney recept
          Gör en kompott fast tillsätt lite av alla kryddor på hyllan och vinäger. Gott till grillat kött. Man kan också pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
          1 liter rabarber, skalad, delad
          1 dl vinäger
          1 hackad gul lök
          3 msk olja
          2 msk Garam masala eller curry, 2 msk malen ingefära, 3 st torkade chili eller efter smak, 2 st kanelstänger, 2 tsk mald kardemumma
          3 dl råsocker
          1 tsk salt
          Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök och allt utom frukt och vinäger. Rör om och koka ihop i fem minuter. Tillsätt frukten i bitar och vinägern. Smält rabarbern på medelvärme i 30 minuter. Smaka av med salt, socker och vinäger. Häll upp på burkar och sätt på lock. Då blir det vakuum och chutneyn håller sig flera månader.

          Hittade detta på receptfavoriter.se
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 18-04-2009, 14:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          I Frankrike gör man gärna sås till fisk av ängssyrablad. Förra året fick jag tipset att byta ut ängssyran mot rabarber.

          Ett annorlunda recept:

          1 bukett ängssyra eller 1-3 finskurna rabarberstjälkar (beroende på hur hög syrahalt man vill ha)
          1 msk smör
          1 msk vetemjöl
          2 dl grädde

          Smält smöret i en liten kastrull. Fräs syran eller rabarbern tills det mjuknar utan att det tar färg.
          Strö över mjölet, och rör ner det i blandningen, tillsätt sedan grädden. Mjölet hindrar grädden att skära sig som den lätt gör av syran i rabarbern eller ängssyran. Man kan också späda med lite mjölk, eller ersätta grädden helt med mjölk då blir det en smaksatt bechamelsås.


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          lotte.schioler
          Inlägg 18-04-2009, 18:03
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          09-06-2007
          Medlem nr: 10 959



          Perfekt! Tack Rosmarin!
          Detta ska jag definitivt pröva!
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 18-04-2009, 18:53
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Själv fryser jag ner rabarberna och blandar med jordgubbar till sylt senare.
           
          Citera
          sollis
          Inlägg 28-04-2009, 20:13
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 9
          Medlem sedan:
          01-04-2008
          Medlem nr: 14 980



          Här kommer ett recept på en frisk och hållbar Rabarbersaft.
          Passar bra som måltidsdryck.

          Mormors Rabarbersaft

          3 L skurna rabarber
          2 st skivade citroner
          40 gr, vinsyra el citronsyra
          2 L vatten
          Koka upp vattnet som slås över rabarber och vinsyra.
          Täck över bunken efter 1 dygn silas saften.
          Rör därefter i 2 kg. socker.
          Häll upp på flaskor
           
          Citera
          gunvor
          Inlägg 30-04-2009, 06:41
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 758
          Medlem sedan:
          09-09-2004
          Medlem nr: 4 450



          Har en god vän som plötsligt blivit diabetiker - ganska illa - hur fixar jag nu hennes rabarberpaj?
          Någon som har erfarenhet av olika sötningsmedel??
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 30-04-2009, 09:14
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (gunvor @ 30-04-2009, 07:41) *
          Har en god vän som plötsligt blivit diabetiker - ganska illa - hur fixar jag nu hennes rabarberpaj?
          Någon som har erfarenhet av olika sötningsmedel??


          Hej Gunvor,

          Jag har gjort rabarberpaj med Canderel som är aspartambaserat. Detta sötningsmedel tål inte lång upphettning, så jag brukar göra pajen utan sötningsmedel och grädda den i tjugo-trettio minuter och sedan strö över den mängd sötningsmedel som behövs (se till att det sjunker ner i pajen) och grädda färdigt. Du tar samma mängd Canderel som socker ( 1dl motsvarar 1 dl).

          Det finns många sötningsmedel. Det viktiga är att du tittar efter hur mycket kolhydrater respektive medel innehåller i förhållande till den mängd du ska använda. 1 dl socker ger ungefär 85g kolhydrat, 1 dl Canderel knappt någonting alls, en vanlig frukt ungefär 15g, 1 dl honung 115g kolhydrat....fruktsocker är sötare än vanligt socker, dvs inte att rekomendera för diabetiker.

          En person som har diabetes har ett visst kolhydratintag att respektera per måltid. Detta är individuellt anpassat av en dietist. Det får inte bli för mycket, men inte heller för lite. Man måste även se upp med fett. Lite lite behöver en diabetiker i sin måltid men inte för mycket. Måltidsbalansen är viktig.

          Hör gärna av dig om du har fler frågor. Lycka till!


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 04-05-2009, 22:14
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (lotte.schioler @ 18-04-2009, 12:47) *
          Är det någon som har något annorlunda recept på att använda rabarber i "vanlig" mat?
          Alltså utan massa socker? Som t ex salsor eller tillsammans med kött, fisk .........

          Jag brukar göra kompott av rabarbern och söta mycket måttligt. Kompotten använder jag mest till morgonfilen, men även till glass eller varvat med "fetyoghurt" i portionsglas till dessert. En mandelskorpa till det är jättegott!
          Så här gör jag:
          Häll en bottenskyla med vatten i en stor gryta/kastrull. På med rabarber skuren i bitar, cm-tjocka "skivor" blir lagom. Du kan fylla kastrullen ända upp till kanten, det sjunker ihop rejält. På med ett lock och värm lite försiktigt. Låt puttra tills rabarbern "smält" så bitarna lösts upp eller näst intill i alla fall. Tidigt på året går det på 5 minuter, senare kan det ta uppåt 20. Dra sen grytan från värmen.
          Sen brukar jag krydda, antingen med kardemumma och/eller kanel, eller med vanilj. Söta med socker (strö-, rå-, farin), honung eller sötningsmedel. Sirap kanske går bra också, men det har jag inte testat. Här kan man smaka sig fram, man tål mer syra än man tror. I alla fall om man vänjer sig.

          Men kom ihåg att rabarber inte odlades av vanligt folk förrän socker blev överkomligt för gemene man. Helt osötad blir den tuff att få i sig.

          Kan tänka mig att rabarber funkar t.ex. till fläskkött också, men det har jag inte testat. Rabarberspäckad fläskkarré kanske?


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          GME
          Inlägg 06-05-2009, 11:08
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 110
          Medlem sedan:
          26-04-2009
          Medlem nr: 22 685



          Ett litet varningstecken bara, endel sötningsmedel är inte socker arter utan tillhör alkoholgruppen.

          Sorbitol t.ex. sönderfaller och bildar vid temperturer vid eller över 60 grader metanol, inte nyttingt att förtära.

          Så innan sötningsmedel andvänds i matlagning där upphättningsker kontrollera att medlet är avsett för det.

          Sköt om er smile.gif
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 07-05-2009, 19:37
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Så sant! Jag brukar vänta med att söta tills den svalnat till avsmakningstemperatur.

          Redigerat av Ingrid Zon3: 07-05-2009, 19:55


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          noora
          Inlägg 07-05-2009, 21:08
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          "Erfarna" diabetiker som har koll på sina värden kan ofta äta paj ändå. Man kan dra ner lite på sockret och bjuda vispgrädde till för att neutralisera syran. Sockret är ju ofta till för att "få bort" syran, men det neutraliserar egentligen inte syran, vilket däremot mjölkprodukter gör. Om du blandar i jordgubbar behöver du heller inte lika mycket socker.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 08-05-2009, 09:40
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (noora @ 07-05-2009, 22:08) *
          "Erfarna" diabetiker som har koll på sina värden kan ofta äta paj ändå. Man kan dra ner lite på sockret och bjuda vispgrädde till för att neutralisera syran. Sockret är ju ofta till för att "få bort" syran, men det neutraliserar egentligen inte syran, vilket däremot mjölkprodukter gör. Om du blandar i jordgubbar behöver du heller inte lika mycket socker.


          Visst kan man det. Det var därför jag skrev som jag gjorde :

          CITAT (Rosmarin @ 30-04-2009, 10:14) *
          ....

          En person som har diabetes har ett visst kolhydratintag att respektera per måltid. Detta är individuellt anpassat av en dietist. Det får inte bli för mycket, men inte heller för lite. Man måste även se upp med fett. Lite lite behöver en diabetiker i sin måltid men inte för mycket. Måltidsbalansen är viktig.

          ....


          Om man ätit en väldigt lätt måltid (enbart bestående av t.ex soppa, en sallad...) kan man som diabetiker behöva en dessert rik på kolhydrater för balansens skull. Rabarberpaj med glass t.ex. yes.gif


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 28-07-2009, 23:04
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          CITAT (sollis @ 28-04-2009, 21:13) *
          Här kommer ett recept på en frisk och hållbar Rabarbersaft.
          Passar bra som måltidsdryck.

          Mormors Rabarbersaft

          3 L skurna rabarber
          2 st skivade citroner
          40 gr, vinsyra el citronsyra
          2 L vatten
          Koka upp vattnet som slås över rabarber och vinsyra.
          Täck över bunken efter 1 dygn silas saften.
          Rör därefter i 2 kg. socker.
          Häll upp på flaskor



          MMMMMMMMmmm Rabarbersaft


          Redigerat av yaowsa: 29-07-2009, 21:48


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 12:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon