Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > För mycket kalk?, Törs jag använda alla äggskal?
          Nina H
          Inlägg 29-04-2009, 16:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Vi använder mycket ägg i hushållet, ca 30-40 i veckan. Kan jag slänga alla skalen i komposten eller kan det bli fel balans?
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 29-04-2009, 17:17
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          är säkert ingen fara.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          katah
          Inlägg 30-04-2009, 18:35
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          En som äter LCHF ? whistling.gif
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 30-04-2009, 19:19
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Möjligtvis kan man försöka krossa dem lite, så att de bryts ned fortare.
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 01-05-2009, 04:53
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Vi äter också en hel del ägg och jag använder faktiskt inte alla i komposten, för även om jag krossar dem först, så bryts de inte ner på 1½ år. Jag har provat att kompostera halva äggskal och efter 1½ år har de fortfarande samma form. Det ser så trist ut när man lägger ut den färdiga komposten på landet och det ligger en massa vita flagor av oförmultnat äggskal över hela köksträdgården. Samma problem har jag med skal från julnötterna...


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 01-05-2009, 15:26
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          CITAT (katah @ 30-04-2009, 19:35) *
          En som äter LCHF ? whistling.gif

          Ehhh, vaddå???? whistling.gif whistling.gif


          Jag krossar alla äggskal i mortel till nästan mjöl, men OK jag tar bara de kokta skalen då för de multnar fortare. Har ju dessutom sett i en annan tråd att kalk inte är så himla bra som man trodde förut.

          Redigerat av Nina H: 01-05-2009, 15:27
           
          Citera
          katah
          Inlägg 03-05-2009, 10:03
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          jag har funderat på samma sak, av just den anledningen att vi är 5 som vräker i oss ägg och vi snittar säkert 30-50 ägg/ veckan.
          Komposten ser snart mer vitt än svart ut.

          Kan det bli för mycket kalk, kan det ?


          Ska man börja mortla äggskalen nu rotfl.gif , familjen har redan accepterat allt mitt galenskap med kompost, guldvatten, LCHF och tillsatsnojjan och alla odlingar ute och inne och i växthuset.

          Ha- haa nu får de börja mortla äggskal! a0a.gif
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 03-05-2009, 10:25
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          CITAT (Nina H @ 01-05-2009, 16:26) *
          Ehhh, vaddå???? whistling.gif whistling.gif


          Low Carb and High Fat = lågkolhydratkost = LCHF


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 03-05-2009, 10:37
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (katah @ 03-05-2009, 11:03) *
          jag har funderat på samma sak, av just den anledningen att vi är 5 som vräker i oss ägg och vi snittar säkert 30-50 ägg/ veckan.
          Komposten ser snart mer vitt än svart ut.

          Kan det bli för mycket kalk, kan det ?


          Ska man börja mortla äggskalen nu rotfl.gif , familjen har redan accepterat allt mitt galenskap med kompost, guldvatten, LCHF och tillsatsnojjan och alla odlingar ute och inne och i växthuset.

          Ha- haa nu får de börja mortla äggskal! a0a.gif

          Nej det kan inte bli "för mycket" kalk. Antingen förbrukar kalken av att växter eller djur tar upp den eller så löses den ut och försvinner ned i marken. Kalk är inte giftigt för några organismer.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Österläge
          Inlägg 05-05-2009, 11:20
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 073
          Medlem sedan:
          17-07-2006
          Medlem nr: 8 205



          Jag samlar äggskalen i en separat kompostpåse, så krossar jag dem o myllar ner vid de växter som vill ha extra mycket kalk. Maken var mycket skeptisk först men nu lägger han snällt äggskalen i den särskilda påsen... biggrin.gif naughty.gif


          --------------------
          Liten trädgård i nordöstra Göteborg, zon 2.

          Kika gärna in på min blogg! www.timjanoakleja.wordpress.com
           
          Citera
          GME
          Inlägg 06-05-2009, 09:39
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 110
          Medlem sedan:
          26-04-2009
          Medlem nr: 22 685



          Kalk i komposten hämmar nedbrytningen, men smula/mortla skalen och mylla ner i landen direkt smile.gif
          Möligen kan det om man anväder koksalt vid kokning av äggen finnas salt kvar i skalen och då kanske man ska gödsla sparrisen med det som tåll lite salt wink.gif
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 06-05-2009, 10:45
          Länk hit: #12


          Gäster






          CITAT (GME @ 06-05-2009, 10:39) *
          Kalk i komposten hämmar nedbrytningen

          Jag är ganska säker på att det är precis tvärt om, dvs att kalk snabbar på nedbrytningen.
           
          Citera
          echinaforce
          Inlägg 13-05-2009, 20:09
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          15-04-2009
          Medlem nr: 22 358



          Hej!

          Har följt med detta forum en längre tid, här kommer många intressanta synpunkter fram.

          På tal om äggskal...
          Vi använder också mycket ägg i hushållet, och jag har effektiverat mitt komposterande.
          En fråga som dök upp för mig är att ifall äggen (äggskalen) skulle innehålla salmonella, förstörs bakterien då vid kompostering?
          Här i Finland har vi ju haft salmonella i hönsgårdarna i vinter, men äggen har man kunnat äta. Eventuell salmonella finns ju utanpå äggskalen...
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 14-05-2009, 05:10
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (echinaforce @ 13-05-2009, 20:09) *
          Hej!

          Har följt med detta forum en längre tid, här kommer många intressanta synpunkter fram.

          På tal om äggskal...
          Vi använder också mycket ägg i hushållet, och jag har effektiverat mitt komposterande.
          En fråga som dök upp för mig är att ifall äggen (äggskalen) skulle innehålla salmonella, förstörs bakterien då vid kompostering?
          Här i Finland har vi ju haft salmonella i hönsgårdarna i vinter, men äggen har man kunnat äta. Eventuell salmonella finns ju utanpå äggskalen...


          Man kan i princip gå ut i vilken rabatt som helst och finna både mjälbrandsbakterier (Bacillus anthrax), botulinumbakterier (Clostridium botulinum) och stelkrampsbakterier (Clostridium tetani). Även om det på något sätt skulle komma salmonellabakterier i komposten, så har de ingen chans i konkurrensen med alla andra organismer där.
           
          Citera
          GME
          Inlägg 17-05-2009, 09:15
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 110
          Medlem sedan:
          26-04-2009
          Medlem nr: 22 685



          CITAT (Azur @ 06-05-2009, 11:45) *
          Jag är ganska säker på att det är precis tvärt om, dvs att kalk snabbar på nedbrytningen.

          Fel av mig slap.gif

          Kalk i kompost kan bidra med förhögt Ph vilket kan leda till att kvävet avgår som amoniak till luften, så ska det vara enligt kompostboken (ISBN 91-36-03190-9) inget annat smile.gif
           
          Citera
          Bassam
          Inlägg 17-05-2009, 15:25
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 7 985
          Medlem sedan:
          04-10-2007
          Medlem nr: 12 723



          Tack för frågan

          Om jorden kar mycket kalk det bytteder att PH ska blir hög på den här sätt växter kan inte tar många näring från jorden som JÄRN.


          H:Bassam
           
          Citera
          Pote2illa
          Inlägg 18-05-2009, 08:33
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          01-10-2008
          Medlem nr: 19 210



          [size="3"][/size] Jag tar vara på skal från ägg som inte kokas - t ex från omelett - krossar dem och lägger i en liten kanna, slår på lite kallt vatten och låter det hela stå på diskbänken ett par dagar. Sedan vattnar jag mina Sankta Paulia på fatet med lösningen. Det sätter sprätt på blomningen. tummenupp.gif Kompost med mycket skal skulle jag akta mig för att använda på surjordsväxter, t ex azalea, rhododendron och blåbär. unsure.gif
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 19-05-2009, 13:52
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          CITAT (Boxer @ 03-05-2009, 11:25) *
          Low Carb and High Fat = lågkolhydratkost = LCHF


          Du såg inte smiliesarna efter min kommentar??



          Hörde på radio i måndags (Maj-lis Pettersson) att hallon inte vill ha kalk. Jag tar nog inte alla skal i alla fall.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 01:47
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon