Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Päronvin o äppelvin, Lätta rexept på vin sökes?
          6772
          Inlägg 08-10-2003, 12:55
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          08-10-2003
          Medlem nr: 2 417



          Hejsan
          finns det någon som kan och vill dela med sig av recept på päronvin o äpplevin. Helst lätta varianter. hoppas någon svarar fort eftersom päronen håller på att förstöras och vi behöver ej mer inlagda päron
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 08-10-2003, 14:09
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jag har aldrig gjort vin på päron, men hittade några recept här:
          http://hem.passagen.se/jeff.mario/vinbild/cider.htm

          Här allehanda roliga dryckesrecept:
          http://w1.332.telia.com/~u33207535/recept/recept.htm

          Jag tror man kan byta äpple mot päron i detta recept, som är likt det min granne använder:
          25kg syrliga äpplen
          20kg plommon, 6kg socker, 3/4kg russin (istället för jäst), 12l vatten
          Skrubba bär och äpplen, ta sönder dom och krossa tilsammans med russinen i en balja. Häll över 1½kg socker samt 6l vatten, blanda, täck över och låt stå 3 dagar i 15-gradig värme. På fjärde dagen kramas saften ur. Lös 4½kg socker i 6l vatten, blanda med fruktsaften. Häll på damejeanne, låt stormjäsa 4-5 dagar (tillsätt ev lite jäst). Låt jäsa ut 14-20 dagar. Tappa upp på ny damejeanne (undvik botttensatsen). Efterjäs 6-8 veckor och tappa sedan på flaskor. Testa att vinet är färdigt genom att fylla ett glas och låta det stå i rumstemperatur ett dygn utan att det grumlas. Lagra i 7-10 gradig temperatur.

          Här finns päronvin att köpa:
          http://www.kiviksmusteri.se/paronvin.htm

          Jässatser:
          http://www.vinstallet.se/sidor/jassatser/

          Sedan kan PÄRONMOS rekommenderas. Använd 1/4 äpple och resten päron och mosa på vanligt sätt. Urgott.

          Godast tycker jag att rå fruktsaft av päron och äpple är. Man går till ett musteri med äpplena, eller köper en äppelpress själv hos Kiviks Musteri t ex. Blir fantastisk fruktsaft. Håller ca 1 vecka, ska man lagra längre måste man frysa den.

          Fler recept på äppledrycker:

          ÄPPELÖL
          2 l äpplen
          3 hg socker
          10 l vatten
          50 g jäst

          Äpplena tvättas och skäres i små tärningar med skal och kärnhus samt överhälles med vatten, varpå alltsammans får stå och dra i 2 dygn. Saften frånsilas och kokas med sockret under 5 min. Då det svalnat tillsättes jästen och det får stå två dagar att jäsa. Skumma noga innan det tappas på buteljer, korkas och överbindes. Färdigt efter 5 dagar.

          ÄPPLEMJÖD
          (5 liter)

          860 g farinsocker
          6 äpplen
          20 g humle
          2 pkt jäst
          1 starköl
          (russin)

          Koka upp vatten och lös sockret. Tärna äpplena i småbitar och lägg dem i vattnet när det svalnat något. När vattnet svalnat till ca 30° så lägger man i jästen och ölet. Häll upp på jäshink med jäsrör, eller en dunk men då ska man lätta lite på korken annars kommer dunken att svälla och eventuellt gå sönder.


          Äppel Cider eller Fruktvin enligt cidermetoden

          Till cider krävs inte vinjäst och beredningen är avsevärt
          enklare än för traditionellt äppelvin. Eftersom cidern är
          mousserade är det viktigt att de korkar som använs är
          rejält tättslutande. Efter buteljering bör flaskorna förvaras svalt.

          Ingredienser:
          6 kg sura äpplen.
          0,5 kg socker per liter fruktsaft

          Bra redskap:
          Rostfri bunke,
          täckande duk, silduk, rostfri kastrull, flaskor, korkar.

          Gör så här:
          Skölj äpplena och dela dem i fyra delar. Lägg dom i bunken och
          häll på så mycket kokande vatten att det täcker. Rör om bland
          äpplena efter 40-50 minuter och mosa sönder dom så mycket
          det går. Täck med duk ock låt stå i 7-8 dagar vid en tempratur
          av 22-25 grader. Rör om och mosa någon dag per dag. Efter 3 dagar
          skall det börja jäsa , annars kan man tillsätta 10 gram vinsyra och
          2 gram jästnärsalt. Efter en vecka får saften självrinna genom silduk.
          Mät upp saften, tillsätt 0,5 kilo socker per liter saft och värm på svag
          värme tills sockrets lösts i saften. Kyl därefter saften och häll över på
          damejeanne. Denna ställs 2 dagar med jäsrör med vattenlås, som
          släpper ut koldioxid utan att luft släpps in. Flaskorna korkas sedan
          och förvaras svalt.


          --------------------
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 03:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon