|
Squash, Vad göra med den ? |
|
|
|
11-08-2009, 10:12
|

Medlem
Antal inlägg: 3 999
Medlem sedan: 01-08-2004
Medlem nr: 4 203

|
Har i år odlat en squashplanta, mest för dess dekorativa vackra buskliknande växtsätt Mycket frukter har den producerat som för det mesta har åkt på komposten, tills någon kär vän påpekade att jag inte var riktigt klok  Skar en skiva som mest smakade som torr gurka  Stekte med lite flingsalt men ... smakade väl sisådär Tänkte då att detta måste ju vara ett lämpligt forum för att sas "omvända" mig  Så har ni några favoritrecept så lovar jag att prova
|
|
|
|
|
11-08-2009, 11:01
|
Medlem
Antal inlägg: 423
Medlem sedan: 01-04-2007
Medlem nr: 9 588

|
sök på pumpakaka, du kan göra nästan allt med squash som du kan göra med pumpa, fast det kommer att skifta lite i grönt, om du har grön squash. jag gör falsk ostkaka.
|
|
|
|
|
11-08-2009, 11:03
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Det finns massor man kan göra:
Falsk ostkaka (squashkaka) chokladkaka Bröd Soppa Gratäng Ratatouille Dessertpaj Matpaj Squashplättar Moussaka etc. etc.
Du hittar en hel del ifall du söker på orden squash eller zucchini här i receptforumet + man kan ju även hitta en hel del på nätet ifall man Googlar.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
11-08-2009, 11:04
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Det enda jag använt squash i på sistone är ratatouille. Det var gott men annars tycker jag om att äta den som den är och i wok också. Såg något recept på tv häromdagen som såg gott ut, där wokade de en del grönsaker bl.a. squash och blandade med couscous. Det finns nog en hel del saker du kan använda dina squashfrukter till.
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
11-08-2009, 12:21
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
Jag har också squash, och äter som bara den av dom. Anita brukar dela dom på längs, gröpa ur innehållet så att det blir som en "båt", sedan lägger hon i köttfärs, blandat med det urgröpta fruktköttet, och så in i ugnen. Mmmm, smaskigt! OBS! Det är gula squash vi använder - dom är lite sötare och saftigare än dom gröna...!
|
|
|
|
|
11-08-2009, 13:07
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Och man skall framförallt plocka dem innan de blir större än 1 dm!
|
|
|
|
|
11-08-2009, 14:39
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
20-25 cm på längden, och ca 5-7 cm tjocka tycker jag dom skall vara
|
|
|
|
|
11-08-2009, 17:29
|

Medlem
Antal inlägg: 544
Medlem sedan: 06-03-2007
Medlem nr: 9 233

|
Syltad squash är gott. Gör den varje år.
8 portioner)
2 st squash 3 st tomater 1 st gul lök 1 burk hela tomater 4 dl socker 0,25 dl ättika 1 tsk grovstött senapsfrö 1 tsk svartpeppar 0,75 msk krossad kryddpeppar Riv squashen grovt, tärna tomaterna och grovhacka löken. Värm därefter squashen, tomaterna och löken i en kastrull. Blanda ner övriga ingredienser och låt småkoka i ca 1 timme.
Servera gärna den syltade squashen som tillbehör till falafel. Förvara i tättslutande burk
|
|
|
|
Meriona
|
11-08-2009, 19:44
|
Gäster

|
Ungsbakt tillsammans med andra rotsaker och grönsaker - mums som tillbehör till kött!
|
|
|
|
|
11-08-2009, 21:47
|

Medlem
Antal inlägg: 2 099
Medlem sedan: 07-02-2008
Medlem nr: 13 936

|
Mmm... goda och trevliga förslag. Den är också underbart god grillad. Tunna skivor penslade med olivolja samt vitlök och örtkryddor... Mums!!!
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|
|
|
|
|
12-08-2009, 06:29
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Bengalow @ 11-08-2009, 14:39)  20-25 cm på längden, och ca 5-7 cm tjocka tycker jag dom skall vara Vatten finns det ju annars gott om i kranen
|
|
|
|
|
12-08-2009, 09:37
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
...och du menar något med det, kantänka??
|
|
|
|
|
12-08-2009, 10:15
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
"Sommarsquash och zucchini plockas oftast medan de ännu är mycket små, bara 10-20 cm långa, då de är mycket mjälla och smakliga i t.ex. sallader. Att plocka frukterna små är också bästa sättet att få många frukter och stor skörd. Blomningen avtar nämligen om de får sitta kvar till mognad. Plantan tycker då att det räcker med frön för att säkra fortplantningen och lägger av." http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gro...ochsquash.shtml
|
|
|
|
|
13-08-2009, 18:20
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
Hej snöflinga! Idag har vi ätit den godaste squashrätten någonsin. Dela en s. (20-25 cm) på längden i 2 delar. Skrapa delvis ur "märgen". Stek bacontärningar och lägg undan. Stek svamptärningar och gul lök, red med lite vetemjöl och grädde och en skvätt vitvin Lägg i kycklingbitar och bacon i redningen, puttra i någon/några minut/er. Under tiden har squashen, gärna gul sådan, legat i ugnen ca 15-20 min, penslade med olivolja. Tag ut squashen, lägg i fyllningen, och in i ugnen igen, ytterligare 15 min. Till detta dricker man gärna vitvin på låda - Inycon Pinot Grigio. F-n va mätt man blir! Och glad!!
|
|
|
|
|
13-08-2009, 22:15
|
Medlem
Antal inlägg: 74
Medlem sedan: 07-05-2007
Medlem nr: 10 234

|
Något som är riktigt gott är att steka tunna skivor av squashen, halvmånar för större frukter, i olivolja. Den ska bli riktigt brun, gärna lite vart i kanterna. Då lägger man på vitlök och eventuellt lite vanlig lök och steker tills löken blivit genomskinlig och då på med en rejäl skvätt balsamvinäger och nån nypa socker som man låter koka in. Naturligtvis saltar och pepprar man på squashen.
Sjukt gott att ha som bas på utflyktsciabattas eller i lite matigare sallader. Viktigt är att de steks så att de får ordentlig stekyta, nästan så att de har en antydan av pannkaka i smaken. Är det mycket så kan man göra det i ugnen och röra om då och då. Blir lite mosigare men lika gott. Man kan också vara duktig och salta skivorna i god tid innan och lägga i durkslag så att de släpper en hel del av sitt vatten.
|
|
|
|
|
15-08-2009, 14:26
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Här kommer receptet på squashplättar
500g riven squash 1 riven gul lök 1 liten purjo, fint strimlad 1/2dl finhackad persilja 1dl keso el. riven lagrad ost 1 1/2dl vetemjöl 2ägg 1/2-1tsk salt 2krm svartpeppar
Blanda ihop allt. Stek små plättar på svag värme i smör i en stekpanna ca 5min per sida.
(plättarna är även goda kalla)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
17-08-2009, 08:34
|
Medlem
Antal inlägg: 39
Medlem sedan: 19-05-2009
Medlem nr: 23 433

|
Runåbergs Fröer www.runabergsfroer.se säljer ett recepthäfte för squash och pumpa, massa bra recept! Kostar ca 40 kr om jag inte minns fel.
|
|
|
|
|
17-08-2011, 19:31
|

Medlem
Antal inlägg: 116
Medlem sedan: 15-02-2005
Medlem nr: 5 017

|
Nej, men oj, oj, Snöflinga! Squash på komposten!!  Det går ju inte för sig!!  Jag gillar soppa på squash - det finns många fina recept på Allt om Mats sida - recept som alltid funkar, stämmer och är goda. Mitt tips till er som inte vet vad ni ska göra med all skörd, är att skära den i större tärningar och frysa in dem i påsar. Bra att ta fram det man vill ha till soppa. Hur det funkar till annat, kan jag inte svara för, men det kan ju vara värt att prova. Soppa som sagt - helt toppen! Plättar funkar nog också, kanske även till gratäng... Ge till grannen också! Lycka till med din skörd! //Karin
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|