Snöflinga
11-08-2009, 10:12
Har i år odlat en squashplanta, mest för dess dekorativa vackra buskliknande växtsätt
Mycket frukter har den producerat som för det mesta har åkt på komposten, tills någon kär vän påpekade att jag inte var riktigt klok

Skar en skiva som mest smakade som torr gurka

Stekte med lite flingsalt men ... smakade väl sisådär
Tänkte då att detta måste ju vara ett lämpligt forum för att sas "omvända" mig

Så har ni några favoritrecept så lovar jag att prova
emmas matte
11-08-2009, 11:01
sök på pumpakaka, du kan göra nästan allt med squash som du kan göra med pumpa, fast det kommer att skifta lite i grönt, om du har grön squash. jag gör falsk ostkaka.
Åsa, mälardalen zon 2
11-08-2009, 11:03
Det finns massor man kan göra:
Falsk ostkaka (squashkaka)
chokladkaka
Bröd
Soppa
Gratäng
Ratatouille
Dessertpaj
Matpaj
Squashplättar
Moussaka
etc. etc.
Du hittar en hel del ifall du söker på orden squash eller zucchini här i receptforumet + man kan ju även hitta en hel del på nätet ifall man Googlar.
Det enda jag använt squash i på sistone är ratatouille. Det var gott men annars tycker jag om att äta den som den är och i wok också. Såg något recept på tv häromdagen som såg gott ut, där wokade de en del grönsaker bl.a. squash och blandade med couscous. Det finns nog en hel del saker du kan använda dina squashfrukter till.
Bengalow
11-08-2009, 12:21
Jag har också squash, och äter som bara den av dom. Anita brukar dela dom på längs, gröpa ur innehållet så att det blir som en "båt", sedan lägger hon i köttfärs, blandat med det urgröpta fruktköttet, och så in i ugnen. Mmmm, smaskigt! OBS! Det är gula squash vi använder - dom är lite sötare och saftigare än dom gröna...!
Och man skall framförallt plocka dem innan de blir större än 1 dm!
Bengalow
11-08-2009, 14:39
20-25 cm på längden, och ca 5-7 cm tjocka tycker jag dom skall vara
Syltad squash är gott. Gör den varje år.
8 portioner)
2 st squash
3 st tomater
1 st gul lök
1 burk hela tomater
4 dl socker
0,25 dl ättika
1 tsk grovstött senapsfrö
1 tsk svartpeppar
0,75 msk krossad kryddpeppar Riv squashen grovt, tärna tomaterna och grovhacka löken. Värm därefter squashen, tomaterna och löken i en kastrull. Blanda ner övriga ingredienser och låt småkoka i ca 1 timme.
Servera gärna den syltade squashen som tillbehör till falafel. Förvara i tättslutande burk
Meriona
11-08-2009, 19:44
Ungsbakt tillsammans med andra rotsaker och grönsaker - mums som tillbehör till kött!
Rosmarin
11-08-2009, 21:47
Mmm... goda och trevliga förslag. Den är också underbart god grillad. Tunna skivor penslade med olivolja samt vitlök och örtkryddor... Mums!!!
CITAT (Bengalow @ 11-08-2009, 14:39)

20-25 cm på längden, och ca 5-7 cm tjocka tycker jag dom skall vara
Vatten finns det ju annars gott om i kranen
Bengalow
12-08-2009, 09:37
...och du menar något med det, kantänka??
"Sommarsquash och zucchini plockas oftast medan de ännu är mycket små, bara 10-20 cm långa, då de är mycket mjälla och smakliga i t.ex. sallader. Att plocka frukterna små är också bästa sättet att få många frukter och stor skörd. Blomningen avtar nämligen om de får sitta kvar till mognad. Plantan tycker då att det räcker med frön för att säkra fortplantningen och lägger av."
http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gro...ochsquash.shtml
Snöflinga
13-08-2009, 17:59

för alla svar. Provade skivor på grillen och det var gott ! Nu skall jag beta av en del andra recept också
Bengalow
13-08-2009, 18:20
Hej snöflinga! Idag har vi ätit den godaste squashrätten någonsin.
Dela en s. (20-25 cm) på längden i 2 delar. Skrapa delvis ur "märgen".
Stek bacontärningar och lägg undan.
Stek svamptärningar och gul lök, red med lite vetemjöl och grädde och en skvätt vitvin
Lägg i kycklingbitar och bacon i redningen, puttra i någon/några minut/er.
Under tiden har squashen, gärna gul sådan, legat i ugnen ca 15-20 min, penslade med olivolja.
Tag ut squashen, lägg i fyllningen, och in i ugnen igen, ytterligare 15 min.
Till detta dricker man gärna vitvin på låda - Inycon Pinot Grigio.
F-n va mätt man blir! Och glad!!
Cockaby
13-08-2009, 22:15
Något som är riktigt gott är att steka tunna skivor av squashen, halvmånar för större frukter, i olivolja. Den ska bli riktigt brun, gärna lite vart i kanterna. Då lägger man på vitlök och eventuellt lite vanlig lök och steker tills löken blivit genomskinlig och då på med en rejäl skvätt balsamvinäger och nån nypa socker som man låter koka in. Naturligtvis saltar och pepprar man på squashen.
Sjukt gott att ha som bas på utflyktsciabattas eller i lite matigare sallader. Viktigt är att de steks så att de får ordentlig stekyta, nästan så att de har en antydan av pannkaka i smaken. Är det mycket så kan man göra det i ugnen och röra om då och då. Blir lite mosigare men lika gott. Man kan också vara duktig och salta skivorna i god tid innan och lägga i durkslag så att de släpper en hel del av sitt vatten.
Åsa, mälardalen zon 2
15-08-2009, 14:26
Här kommer receptet på squashplättar
500g riven squash
1 riven gul lök
1 liten purjo, fint strimlad
1/2dl finhackad persilja
1dl keso el. riven lagrad ost
1 1/2dl vetemjöl
2ägg
1/2-1tsk salt
2krm svartpeppar
Blanda ihop allt. Stek små plättar på svag värme i smör i en stekpanna ca 5min per sida.
(plättarna är även goda kalla)
annapanna78
17-08-2009, 08:34
Runåbergs Fröer www.runabergsfroer.se säljer ett recepthäfte för squash och pumpa, massa bra recept! Kostar ca 40 kr om jag inte minns fel.
millaan
17-08-2011, 18:04
Här finns gott om provlagade recept med squash:
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=11893
Karin M i zon 5-6
17-08-2011, 19:31
Nej, men oj, oj, Snöflinga! Squash på komposten!!

Det går ju inte för sig!!

Jag gillar soppa på squash - det finns många fina recept på Allt om Mats sida - recept som alltid funkar, stämmer och är goda. Mitt tips till er som inte vet vad ni ska göra med all skörd, är att skära den i större tärningar och frysa in dem i påsar. Bra att ta fram det man vill ha till soppa. Hur det funkar till annat, kan jag inte svara för, men det kan ju vara värt att prova. Soppa som sagt - helt toppen! Plättar funkar nog också, kanske även till gratäng... Ge till grannen också!
Lycka till med din skörd!
//Karin
*Stintan*
18-08-2011, 08:01
tantGröön
29-08-2011, 15:15
Mitt bästa squashrecept
Squash med vitt vin o sherry:
skala squashen (eller squasharna), och ta eventuellt bort kärnorna om frukten är stor.
skiva i halvmånar
stek lite lök eller purjolök
stek med squashbitarna
tillsätt buljongtärning
tillsätt någon dl vitt vin
tillsätt några matskedar sherry
låt steka till squashen blivit lite halvgenomskinlig.
så gott!
Du kan också låta pumpan lite mognare om man har inte den type långa suchini.Den runda pumpan har mycket användning i asiatiska eller italianska kök.Det finns en recept bok om bara pumpor.Har man en mogen pumpa eller halv mogen ,går bra att skala bort hårda skal sedan tabort alla frö och allt skräp i mitten sedan skär den i små fyrkantiga bitar och koka med lite vatten.Man kan göra det som gröt ,använd cocos mjolk(finns i burk) istället för grädde,och socker.Man kan även blanda lite gröt ris om man vill. I asien det är ofta används i köttgrytta som andra grönsaker.Ska man ha det i köttgrytta ,det får inte kokas mycket annars det blir bara mos av det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.