Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Kantareller, Goda recept?
          annapanna78
          Inlägg 14-09-2009, 12:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 39
          Medlem sedan:
          19-05-2009
          Medlem nr: 23 433



          Har plockat en hel del kantareller i år, både gula och trattisar. Undrar om ni har några goda recept innehållande kantareller att bjuda på?
           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 14-09-2009, 20:30
          Länk hit: #2


          Gäster






          CITAT (annapanna78 @ 14-09-2009, 13:28) *
          Har plockat en hel del kantareller i år, både gula och trattisar. Undrar om ni har några goda recept innehållande kantareller att bjuda på?


          Hej!
          Vi gjorde en kantarellpaj för några veckor sedan som var jättegod! Med lite lök i, ost och grädde såklart. Men det receptet hittade vi på nätet, antingen ica.se eller recept.nu. Så det kan du nog också hitta.

          Men denna trattkantarellsoppan är fin den:

          1 l färska trattisar
          rejäl klick smör
          4 msk mjöl
          2 buljongtärningar (grönsaks eller kyckling)
          1 l vatten
          1 msk tomatpurè
          2 msk ädelost
          1 ½ dl cremefraiche eller grädde
          1 tsk preassad citron
          hackad persilja

          Skär svamen i bitar, smält smöret i en gryta och svetta ihop med svampen. Strö över mjölet och rör om. Lägg i buljongtärningarna och vattet lite i taget under omröring.

          Smaksätt med tomatpuré och ädelost. Låt allt koka i ca 10 min. Smaka av med citronsaft. Strö över persiljan.

          Superenkel men verkligen jättegod!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 15-09-2009, 05:35
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Syltade kantareller (efter Tommy Myllymäki)

          200 g kantareller (inte för stora)
          2 dl socker
          1dl ättika
          ½ dl vatten
          1 lagerblad
          1tsk senapsfrön

          Koka ihop lagen i kantarellerna, koka i 10 min, lyft upp kantarellerna, lägg i en bunke, koka ner lagen till hälften, slå den sen över kantarellerna, ställ i kyl, låt stå ett dygn.
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 15-09-2009, 07:59
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Måste fråga hur ni gör med kantarellerna. Man ska ju koka ur vätskan och det blir ju en hel del vätska - häller ni av eller ska man låta allt koka in? Det tar ju en stund när man har mycket kantareller. Man måste väl koka ur vätskan innan man fräser dem i smör? Eller ....?


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          emmas matte
          Inlägg 15-09-2009, 08:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 423
          Medlem sedan:
          01-04-2007
          Medlem nr: 9 588



          eftersom smaken i svampen är vattenlöslig så föreslår jag att du kokar in allt spad, så det blir torrt i grytan. Jag gör det, tycker att svampen smakar mer då. smile.gif
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 15-09-2009, 09:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Annars håller sig svampen bättre i frysen om man kan frysa den i dess spad (det samma gäller de flesta livsmedel t ex fet fisk som bör frysas i vattenblock), men volymen blir ju större då. Och detta år då man utan problem har kunnat plocka hundratals liter kantareller, så är ju frysarna nu GANSKA ansträngda!!!

          Redigerat av KURT: 15-09-2009, 09:20
           
          Citera
          russin
          Inlägg 15-09-2009, 10:32
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 111
          Medlem sedan:
          29-08-2009
          Medlem nr: 25 791



          CITAT (KURT @ 15-09-2009, 10:18) *
          Annars håller sig svampen bättre i frysen om man kan frysa den i dess spad (det samma gäller de flesta livsmedel t ex fet fisk som bör frysas i vattenblock), men volymen blir ju större då. Och detta år då man utan problem har kunnat plocka hundratals liter kantareller, så är ju frysarna nu GANSKA ansträngda!!!


          sad.gif Jag har nog bara hittat 1 liter allt som allt, trots idogt letande. Svamp gillar inte mig och "försvinner" så fort jag kommer - så här är långt ifrån fullt i frysen.
           
          Citera
          lovwal
          Inlägg 15-09-2009, 12:07
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 204
          Medlem sedan:
          11-01-2009
          Medlem nr: 20 471



          Med våra kantareller har jag bland annat gjort Svamp- och potatispaj med prästost (fast med västerbottenost) från recept.nu. Det tycker vi var gott. smile.gif


          --------------------
          Balkong zon 2.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 17-09-2009, 19:31
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Vi plockar årligen stora mängder kantareller (och annan svamp) och har därför experimenterat. Det enklaste tycker vi trots allt är det godaste:

          Rensad och nedskuren färsk (gul) kantarell
          Smör
          Lite salt
          Lite charlottenlök (alternativt pyttlite färsk chili)
          Kanske persilja.

          Hetta upp en stekpanna på medelvärme. I med svampen. Låt den svettas och allt vatten dunsta bort. Först då, i med smör. Och chili eller charlottenlök om så önskas. Låt svampen steka på medelvärme ett bra tag, 20-30 minuter. Smakerna utvecklas. Höj sedan värmen. Som jag ser det ska kantarell vara knaperstekt. Testa gärna, ta ur hälften från pannan och lämna resten kvar. Jämför sedan. I vart fall, salta försiktigt mot slutet.

          Servera som tillbehör, gärna till stekt hokifilé (eller eg. till vad som helst, kanongott blir det).

          Trattisar torkar vi och använder sedan i grytor, soppor eller såser. Lång "stäk/koktid" för att smakerna ska komma fram. Sås eller soppa på trattisar med grönmögelost är en hit.

          Sås på kantarell kräver, som jag ser det, framförhållning. Puttra på lägsta värme (obs inte koka, då dödas smakerna) i minst två timmar. Det är värt väntan. Jag lovar.

          Redigerat av smuleborg: 17-09-2009, 19:48


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          HrKantarell
          Inlägg 19-03-2011, 02:37
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 9
          Medlem sedan:
          18-03-2011
          Medlem nr: 41 230



          Hejsan,
          Har en sida där det finns recept på massor av rätter av olika slag innehållande kantareller, besök den gärna.
          Kantarellrecept.se
          Bifogad fil  kantatrell_50px.png ( 6.71k ) Antal nedladdningar: 8
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 18-10-2025, 00:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon