Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Hummus, Lite olika spörsmål om hummus
          Christa
          Inlägg 19-10-2009, 13:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Har ni gjort egen hummus någon gång?

          Favorit recept?

          En person sa att det skall vara tahini gjord på skalade sesamfrön i hummus. Vad anser ni?

          Vad använder ni Hummusen till?

          Har ni någon favoritsort som finns att köpa färdig och var har ni köpt den i så fall?
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 19-10-2009, 13:13
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          De flesta mataffärer har ju hoummus på burk i dag. Jag tycker nog iofs att den libanesiska jag köpte på willys är bäst. Men även den svensktillverkade Go´Green är rätt god.
          Jag äter det på bröd som pastej/ pålägg. Det är ju mycket bra smalmat då det innehåller bra fetter och väldigt lågt GI-värde.
          Jag har inte prövat att göra egen än men har funderat på det så dela gärna med dig av bra recept.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 19-10-2009, 13:25
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag gissar att skalet på sesamförna kan anses vara lite bittert, men jag har inte märkt att det har påverkat smaken. Mycket spiskummin, och gärna rostad vitlök i stället för rå.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 19-10-2009, 13:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          Jag gör alltid egen, eller egen och egen, jag gör efter det receptet som står i Gröna Kokboken. Varianten MED tahini!

          Det är väldigt enkelt!
          Kan det inte riktigt i huvet (är inte hemma)

          men det är ungefär såhär:

          1 burk kokta kikärter
          3 msk olivolja
          1-2 pressade vitlöksklyftor
          2 msk tahina, sesampasta
          1-2 tsk mald spiskummin
          saften av 1/2 - 1 citron


          Tahini är väldigt gott i Hummus, men det är INTE gott rent! Men det luktar som jordnötssmör, testade att smaka en gång, det hade en väldigt skum smak och det var det torraste jag testat! .
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 19-10-2009, 15:14
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Jag kör utan recept och blandar i de proportioner jag gillar. Blötlagda och kokta kikärtor, olivolja, rostade sesamfrön, mycket spiskummin, vitlök, buljong, koriander, cayennepeppar/tabasco, paprikapulver/paprika, en skvätt soja, salt, peppar och till sist citron.

          Hummus har jag till maten och som pålägg på smörgåsar. Händer inte allt för sällan att jag sitter och äter det med sked heller tongue.gif

          Redigerat av Nauti: 19-10-2009, 15:21


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 19-10-2009, 16:07
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Tahini går även bra att ha i falafel, ska man göra extra fin falafel så brukar det vara tahini i.

          Jag brukar göra detta recept som är gott och man slipper koka kikärterna. + jag tillsätter tahini i receptet

          http://alltomfalafel.se/recept


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 19-10-2009, 16:56
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Jag köper färdigmalna kikärtor på konservburk på Willys. Har i vitlök, citron, salt och olja efter tycke. Tahini är ok om man ta lite, lite, typ en matsked till en burk, annars blir smaken för stark tycker jag.

          Jag dippar morötter, bröd, blomkål etc. Smörgås med kokt, skivad potatis och hummus är väldigt gott!
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 19-10-2009, 19:23
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Malin_MeL @ 19-10-2009, 14:27) *
          Jag gör alltid egen, eller egen och egen, jag gör efter det receptet som står i Gröna Kokboken. Varianten MED tahini!

          Det är väldigt enkelt!
          Kan det inte riktigt i huvet (är inte hemma)

          men det är ungefär såhär:

          1 burk kokta kikärter
          3 msk olivolja
          1-2 pressade vitlöksklyftor
          2 msk tahina, sesampasta
          1-2 tsk mald spiskummin
          saften av 1/2 - 1 citron


          Tahini är väldigt gott i Hummus, men det är INTE gott rent! Men det luktar som jordnötssmör, testade att smaka en gång, det hade en väldigt skum smak och det var det torraste jag testat! .


          Jag gör ungefär som du, även om proportionerna varierar lite. Jag häller alltihop i mixern och kör tills det är lagom finhackat. Brukar ibland finhacka en lök, gärna röd-, som jag blandar ner när hoummusen är färdigmixad. Har den som tillbehör till väldigt många olika maträtter, eller som dipp.

          Jag tycker Tahini är gott som det är shy.gif ... på smörgås, eller som dressing blandat med olivolja!


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 19-10-2009, 19:28
          Länk hit: #9


          Gäster






          Myosotis gör världens godaste hummus! yahoo.gif

          Fast jag missade att ta receptet... blush.gif
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 19-10-2009, 20:02
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Markus_H @ 19-10-2009, 14:13) *
          De flesta mataffärer har ju hoummus på burk i dag. Jag tycker nog iofs att den libanesiska jag köpte på willys är bäst. Men även den svensktillverkade Go´Green är rätt god.
          Jag äter det på bröd som pastej/ pålägg. Det är ju mycket bra smalmat då det innehåller bra fetter och väldigt lågt GI-värde.
          Jag har inte prövat att göra egen än men har funderat på det så dela gärna med dig av bra recept.


          Jag har inget bra recept tyvärr. Gjorde ett försök för länge sedan men det blev inte bra. Jag visste inte att Go´green har hummus. Den skall jag kolla.

          Vi har äter just nu detta märke http://www.maxos.se

           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 19-10-2009, 21:50
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Christa @ 19-10-2009, 21:02) *
          Jag har inget bra recept tyvärr. Gjorde ett försök för länge sedan men det blev inte bra. Jag visste inte att Go´green har hummus. Den skall jag kolla.

          Vi har äter just nu detta märke http://www.maxos.se

          Jag hade glömt av vad den hette, men den sorten har ag ätit med. Deras hummous är helt oki men jag gillade inte deras baba ganousj (aubergineröra) för den var så sliskig och hade tillsatser som inte brukar vara i "äkta".


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 19-10-2009, 22:21
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Ungefär så här kan vår hummus se ut, blir lite olika varje gång:

          1 tetra/burk kokta kikärtor
          3 msk rapsolja
          saften från 1 citron
          3-6 msk tahini
          ½-1 tsk salt
          1-2 tsk spiskummin
          svartpeppar
          persilja efter behag
          späd med vatten om det behövs till bra bredbar konsistens
          ibland pressar jag i någon vitlöksklyfta och lite malen koriander också
          paprikapulver att strö över som dekoration + den obligatoriska persiljekvisten på det

          Vi har det oftast som pålägg eller grönsaksdipp. Gott och nyttigt! yes.gif

          Redigerat av zissi: 19-10-2009, 22:23


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 21-10-2009, 19:02
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          Oj detvar många roliga recept
          Med grekisk svärmor så har jag lärt mig att man tar TORRA kikärtor (det blir bra mycket billigare så blötläggs över natten
          Kör i matberedare späd till halvtorr koncistens späd sedan till en mjuk massa med olivolja bästa sorten tillsätt viklök och citronsaft efter behag så är det klart
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 21-10-2009, 19:40
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Gör alltid min egen, man slipper tillsatserna och, inbillar jag mig, det blir godare. Jag gör på känn, på ett ungefär såhär

          Blötlagda torkade kikärtor
          Torkad röd chili
          Spiskumminfrön
          Tahini (om jag har hemma, blir gott utan också)
          Vitlök
          Olivolja av hög kvalitet
          Citron, ett par-tre sprut (om jag har hemma, det blir gott utan också)
          Salt

          Koka kikärtorna, brukar ta ungefär en och en halv timme, de ska bli riktigt mjuka. Häll sen bort vattnet.

          Mortla chili, spiskummin och salt (saltet "river upp" smakerna).

          I en mixer eller matberedare: Lägg i vitlök, de kokta kikärtorna, mortelblandningen och tahini. Kör på. Rör sedan ner olivolja, citron och ev. mer salt, allt efter (såklart) egen smak.






          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 23-10-2009, 17:35
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Meriona @ 19-10-2009, 20:28) *
          Myosotis gör världens godaste hummus! yahoo.gif

          Fast jag missade att ta receptet... blush.gif

          Jaha... det här hade jag så när missat, tur att Christa påpekade det i en annan tråd. Nu kom jag äntligen ihåg att ta med receptet till datorn, fast om det är världens godaste vet jag inte, det är väldigt enkelt. Jag är lat och har dålig planering så jag tar kikärtor på burk. Jag mosar dem med en gaffel.

          1 burk kikärtor
          ca. 2 msk olivolja
          lite citronsaft (1 msk står det i receptet, men det tycker jag är för mycket)
          knappt 1 tsk salt
          ca. 2-3 vitlöksklyftor
          spiskummin, cayennepeppar, koriander


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 23-10-2009, 20:11
          Länk hit: #16


          Gäster






          CITAT (Myosotis @ 23-10-2009, 18:35) *
          Jaha... det här hade jag så när missat, tur att Christa påpekade det i en annan tråd. Nu kom jag äntligen ihåg att ta med receptet till datorn, fast om det är världens godaste vet jag inte, det är väldigt enkelt. Jag är lat och har dålig planering så jag tar kikärtor på burk. Jag mosar dem med en gaffel.

          1 burk kikärtor
          ca. 2 msk olivolja
          lite citronsaft (1 msk står det i receptet, men det tycker jag är för mycket)
          knappt 1 tsk salt
          ca. 2-3 vitlöksklyftor
          spiskummin, cayennepeppar, koriander


          Jag tyckte iallafall att den var ljuvlig, enkelhet brukar vinna i längden! kompiskram.gif
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 23-10-2009, 22:07
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Jag gör alltid egen hummus, har fått dåliga erfarenheter av de färdiga. Minns inte vilka märken, de ni berömmer är säkert goda.

          Jag har inga recept, utan blandar det som råkar finnas hemma. Måsten är dock kikärter, vitlök o citron.

          Jag gör oftast av burk-kikärter men det blir godare av hemkokta.

          Mosar ärtorna med stavmixer i smal degskål. Tillsätter lite olja, vilken som helst, tills konsistensen är som lös gröt. Vill man vara "mager" tar man ingen olja, utan späder med spadet från kikärtorna. Sen i med krossad vitlök och citronsaft från flaska, ganska mycket. Sen kan man ha i tahine, några matskedar, det blir gott tycker jag. Vidare; hackade örter, valfria kryddor som t.ex. pepparsorter... Jag brukar inte ha i salt, de konserverade kikärtorna har salt i.

          Ibland har jag mixat salta jordnötter och blandat ned. Det blir gott och ger konsistens. Hackad soltorkad tomat som omväxling. Oliver... ja, låt fantasin flöda!

          Vi använder det främst som smörgåspålägg och dipp. Bra tillbehör till veggorätter, såsom ugnsrostade rotsaker.

          Redigerat av RitRat: 23-10-2009, 22:09


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 24-10-2009, 23:07
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Här är ett annat recept baserat på 1,3 ton kikärtor laugh.gif


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Miro
          Inlägg 24-10-2009, 23:19
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 362
          Medlem sedan:
          07-01-2008
          Medlem nr: 13 515



          Jag gillar att ha i lite skalade sesamfrön utöver tahinin. Det ger lite roligare konsistens.

          Jag använder hummus till det mesta, men mest som snack med bröd eller pålägg till bästa mellanmålsmackan.

          Lite rostad paprika och chili kan också vara en kul variation...
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 30-10-2009, 16:34
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (LasseB @ 21-10-2009, 19:02) *
          Oj detvar många roliga recept
          Med grekisk svärmor så har jag lärt mig att man tar TORRA kikärtor (det blir bra mycket billigare så blötläggs över natten
          Kör i matberedare späd till halvtorr koncistens späd sedan till en mjuk massa med olivolja bästa sorten tillsätt viklök och citronsaft efter behag så är det klart


          Du kokar dem väl i alla fall? Har för mig att de innehåller ett ämne som inte är bra för kroppen och som förstörs i kokningen. Lektiner kanske det är. Det finns ju i bönor.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 04:08
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon