Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Godaste vegetariska recepten, Tips önskas
          Christa
          Inlägg 30-10-2009, 16:30
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Jag har plötsligt blivit utled på kött och fisk. Längtar efter något vegetariskt. Tycker bara att jag inte kan några riktigt smarriga recept. (Skall helst inte vara för krångliga eller innehålla en massa ost eller grädde.)

          Det kan gälla både middagsmat och goda smårätter.
           
          Citera
          Kristin i Kållto...
          Inlägg 31-10-2009, 12:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14
          Medlem sedan:
          26-02-2008
          Medlem nr: 14 247



          Hej,
          Något som är enkelt är att använda Corn (en slags svamp). Finns i frysdisken i form av filéer, färs eller nuggets. Alla recept som du har med kycklingfiléer kan ersättas med cornfiléer och alla recept med köttfärs kan ersättas med cornfärs. Dyrare blir det men absolut lika gott.
          Hälsningar Kristin.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 31-10-2009, 14:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Jag använder mycket linser och bönor som "köttsubstitut" i alla slags såser, stuvningar och soppor. Billigast blir det om man köper torra bönor och gör storkok. Med små portionspåsar i frysen är det lätt att snabbt skapa vilka rätter som helst. Bara fantasin sätter gränser. Linser behöver inte blötläggas, de går snabbt att skapa med. Likaså är det bra att ha hemma några burkar färdigkokta bönor.

          Exempel på *lättlagad* pastasås:

          Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja.
          Häll i en burk passerade eller krossade tomater.
          Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser-
          Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!

          Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.

          På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!

          Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.

          Den här såsen går att variera i det oändliga:
          Lägg i lite frysta blandade grönsaker, nötter (som ökar proteininnehållet ytterligare), varav cashew-nötter är de godaste, mandlar, spenat, andra bönor, rårivna morötter.... ja, det finns inga gränser!

          Man kan byta ut tomatkrosset mot kokosmjölk, och vips, det blir en helt annan rätt. Ännu godare!!!

          Lycka till!

          Redigerat av RitRat: 31-10-2009, 14:10


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 31-10-2009, 14:09
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          En jättegod röd paj med zucchini och/eller aubergine:

          Skiva 3-4 rödlökar och zucchini/aubergine (lika delar lök och zucchini) ganska grovt och fräs sakta i olja så de får lite färg. Rör om hela tiden.

          Häll ned en burk tomater, koka en liten stund och krydda med fantasi, se föregående recept. Det ska inte bli för löst, ska vara som en stuvning.

          Lägg blandningen i en ugnsfast form. Blanda en smuldeg av margarin (mjölkfritt), havregryn och vetemjöl. Mått har jag tyvärr inte, men det hittar du säkert...

          Lägg smulblandningen på grönsaksröran och grädda i ugn tills det fått lite färg.

          Smaskens!


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 31-10-2009, 17:01
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Kristin i Kålltorp @ 31-10-2009, 12:02) *
          Hej,
          Något som är enkelt är att använda Corn (en slags svamp). Finns i frysdisken i form av filéer, färs eller nuggets. Alla recept som du har med kycklingfiléer kan ersättas med cornfiléer och alla recept med köttfärs kan ersättas med cornfärs. Dyrare blir det men absolut lika gott.
          Hälsningar Kristin.


          Ja vi brukar använda quorn. Det finns en sort utan en massa tillsatser. Vi kokar soppa och slänger i qourntärningarna frusna så kallnar soppan till lagom ättemperatur.

          CITAT (RitRat @ 31-10-2009, 14:01) *
          Jag använder mycket linser och bönor som "köttsubstitut" i alla slags såser, stuvningar och soppor. Billigast blir det om man köper torra bönor och gör storkok. Med små portionspåsar i frysen är det lätt att snabbt skapa vilka rätter som helst. Bara fantasin sätter gränser. Linser behöver inte blötläggas, de går snabbt att skapa med. Likaså är det bra att ha hemma några burkar färdigkokta bönor.

          Exempel på *lättlagad* pastasås:

          Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja.
          Häll i en burk passerade eller krossade tomater.
          Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser-
          Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!

          Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.

          På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!

          Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.

          Den här såsen går att variera i det oändliga:
          Lägg i lite frysta blandade grönsaker, nötter (som ökar proteininnehållet ytterligare), varav cashew-nötter är de godaste, mandlar, spenat, andra bönor, rårivna morötter.... ja, det finns inga gränser!

          Man kan byta ut tomatkrosset mot kokosmjölk, och vips, det blir en helt annan rätt. Ännu godare!!!

          Lycka till!



          Lite Kajsa Warg sås då. Man tager vad man haver. Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det. Jag uppfattade det i alla fall som att du inte tar alla de olika kryddorna samtidigt?
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 31-10-2009, 19:38
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (Christa @ 31-10-2009, 17:01) *
          Lite Kajsa Warg sås då. Man tager vad man haver. Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det. Jag uppfattade det i alla fall som att du inte tar alla de olika kryddorna samtidigt?


          Ja, väldigt mycket Kajsa Warg här! Jag gör aldrig någonsin exakt samma rätt två gånger, det är alltid improviserat med något nytt. Du skrev: "Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det" - den frågan är nog omöjlig att svara på! Du får lov att experimentera själv.

          Om kryddorna: Jag skrev: Välj några av dessa... Jag brukar ta två eller tre kryddor utöver vitlöken. En blandning som alltid är mycket god, är färsk ingefära, chilli och vitlök.
          Kokosmjölk har blivit en vanlig ingrediens hos mig, allting blir så himla gott med den. Men man får tänka sig för, kokosmjölk är väldigt fett! Den magra varianten är inte alls samma sak, den smakar så lite.


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 31-10-2009, 19:50
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Morotsbiffar

          Ingredienser:
          1 dl skorpmjöl
          1 dl vetegroddar
          1 dl soja- elelr havregrädde
          2 msk sojamjöl
          3 stora morötter
          2 dl malda cashewnötter
          ½ tsk örtsalt
          1 vitlöksklyfta
          1 tsk basilika
          ½ tsk rosmarin
          1 tsk olivolja

          Tillagning:
          1. Låt skorpmjöl, vetegroddar, sojamjöl och grädde svälla cirka 5 min.
          2. Skala och riv morötterna fint, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop smeten väl.
          3. Forma till burgare och stek dem i olja.

          Gott med potatisklyftor och någon sås, jag tänkte göra det med kantarellsås någon dag smile.gif


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 31-10-2009, 21:07
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Vill du ha recept, finns det massor av sidor:
          http://vegomums.com/sok.php
          http://www.vegetariskt.com/
          http://www.tasteline.com/Halsa/Vegetariskt/
          http://www.greenoption.org/recept/
          http://vegetariskt.ifokus.se/
          http://www.recept.org/Vegetariskt.htm
          http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recep...p;viewid=984533

          och så vidare, och så vidare.....


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 01-11-2009, 18:29
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Tack för receptet på morotsbiffar!

          Färsk ingefära, chilli och vitlök tillsammans skall jag också prova.

          Ja jag söker recept men letar jag själv så vet jag ju inte om de är speciellt bra. När jag startade tråden så var det för att få favoritrecept som ni provat och lagat många gånger för att de är så lyckade.

          Jag har lagat en del vegetariskt men ibland blir man besviken för att det blir så smaklöst. En halvvegetarisk favorit för min del är rårakor. Alltså potatis, lök och ägg. Jag brukar blanda grovrivet och finrivet så att de blir knapriga och det gillar jag skarpt.

          Jag har också kokat finrivna morötter i mjölk och gjort lasagne av det. När morötterna kokt i mjölk så får de en mycket god nötaktig smak i den yta som blir gräddad.

          Böner äter vi flera gånger varje dag så dem kan jag bli lite trött på ibland. Har funderat på att göra guakamole men det har inte blivit av. Avokadon är ju god som den är.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 01-11-2009, 20:51
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Om du tycker att det blivit smaklöst, blir ju det löst (hehe) med kryddor!

          Var inte rädd att ta i, även om det inte står i receptet. Alla rätterna "växer" av att man kryddar.
          I rårakor till exempel kan man ta en hel kruka persilja och hacka ned. Men den var ju en av dina favoriter redan innan.

          En av mina favoriter är "pyttipanna" av småtärnade råa rotsaker; potatis, sötpotatis, kålrot och morot samt gul lök och vitlök. Stek sakta på svag värme tills rotsakerna är mjuka. De mjuknar lite olika fort, så man ska lägga i dem i hårdhetsordning: 1) morot och kålrot 2) potatis 3) sötpotatis, som blir mjuk ganska snabbt. Lägg i kokta kikärtor. Servera med Sweet Chilli-sås, garanterat inte smaklöst. :-)))


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 01-11-2009, 21:02
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Ett hopkok som blivit väldigt uppskattat är min heta grönsakssoppa:
          ½ liter vatten
          2 tärningar köttbuljong (alternativt veg)
          5 dl purjolök
          5 dl vitkål
          1 morot
          1 pepparfrukt, hungarian hot wax alt. spansk peppar
          1 stor tomat
          1 tsk soya
          1 tsk honung
          2 tsk tomatpuré
          ½ krm kyndel

          Koka upp vattbet och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt skivad purjolök, finstrimlad vitkål, riven morot, tärnad tomat och tärnad pepparfrukt samt kryddorna. Låt alltsammans koka i ca 15 minuter.



          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 02-11-2009, 21:47
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Vi lagar ofta vegetariskt, just nu och med kniven på strupen: Det här är det godaste vegetariska receptet!

          Karljohan, potatis och persilja!

          Karljohansvamp
          Smör
          Potatis av god kvalitet, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter
          Rapsolja
          Slätbladig persilja, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter
          Lite salt
          Ev. lite antingen färsk chili eller vitlök (Gott!)

          Färsk nedskuren svamp läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i.
          Fryst eller blötlagd/urkramad svamp (passa den blötlagda!) läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i.

          Sedan: Svampen steks i smör på (knapp) medelvärme länge och väl.
          Under tiden - Ut och dra potatis, eller ta fram den köpta. Skölj/skrubba och skala (om så behövs); "tärna". Fixa chili eller vitlök, om så önskas! Duka!

          Mot slutet höjs värmen, svampen ska bli knaperstekt (nu får man nästan stå vid spisen och passa)!

          När svampen är färdig hälls den över i skål, låt så mycket som möjligt av "svampsmöret" vara kvar i stekpannan (rengör inte pannan!). I med lite olja, stek potatisen. Efter ett tag om så önskas; i med antingen lite färsk chili eller vitlök. Salta lätt.

          Hämta och skär persiljan. Fixa tillbehör.

          Tillbehör: En sallad är gott till, till exempel Lollo Rosso, med en mild vinegrette (olivolja av bra kvalitet, en aning balsamvinäger/rödvinsvinäger, en aning vitlök, en aning salt). Tomatsallad är inte fel (samma vinegrette). Rårivna morötter ger sötma.

          När potatisen är klar, läggs svampen tillbaka i stekpannan tillsammans med potatisen. Veva runt, låt svamp och potatis gotta sig med varandra en stund. Sätt stekpannan på bordet, strö på rätt rikligt med skuren slätbladig persilja.

          Mycket enkelt och mycket gott, rena fina smaker. Billigt om man har plockat svampen själv, i stort sett gratis om man plockat svampen själv och odlar. Supergott.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 02-11-2009, 22:21
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (RitRat @ 31-10-2009, 14:01) *
          Exempel på *lättlagad* pastasås:

          Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja.
          Häll i en burk passerade eller krossade tomater.
          Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser-
          Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!

          Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.

          På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!

          Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.

          Lycka till!


          Ser jättegott ut, jag ska verkligen testa. Här är min lättlagade tomat-pasta-sås.

          Till en portion

          Tre-fyra tomater
          Färsk chili, för mig är en "mycket slarvigt" urkärnad "spansk peppar" lagom; eller "okärnad" (dock på gränsen)
          Upp emot en halv (hel) vitlök
          En skvätt olivolja, en skvätt rapsolja
          Salt

          Under tiden pasta vattnet kokar upp och pastan kokar:

          Häll i olja i en panna/tjockbottnad kastrull. Medelvärme, typ.
          I med skalad och rätt grovt delad vitlök.
          När vitlöken tar lite färg och börjar lukta "nötaktigt", i med hackad chili.
          Veva runt ett tag. Passa. Vitlöken får inte brännas, gå över gränsen.
          I med hackade tomater (kärnhus och allt).
          Veva runt. Salta.
          Låt såsen puttra ihop.

          När pastan är klar, blanda pasta och sås.

          När pastan är serverad: lite ringlad olivolja över är inte fel.

          Redigerat av smuleborg: 02-11-2009, 22:33


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          zissi
          Inlägg 02-11-2009, 22:48
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Enkla rödbetsbiffar:
          5 dl rårivna rödbetor
          3 dl råriven potatis
          1 riven gul lök
          1 dl sojamjöl (el. vetemjöl)
          1½ tsk örtsalt
          ev. svart- eller vitpeppar
          ev. mer mjölj om smeten är för lös

          Blanda allt och låt stå i kylskåp 15 min. (går ändå). Stek biffarna 7-8 min. på varje sida.

          Till biffarna serverar vi potatis och en filsås.

          Filsåsen består av fil, turkisk youghurt, creme fraiche e.dyl, smulad fetaost, kokt blomkål i bitar eller annan grönsak, vitlöksklyfta, persilja el. annat kryddgrönt. Till sist några varv med pepparkvarnen.
          Jag tycker såsen blir godast av hälften fil / turkisk yoghurt.
          __________________________________________________________________________
          Fick se nu efteråt att du ville ha recept utan ost men strunt i osten o piffa till såsen efter egen smak. Det blir säkert jättegott ändå.

          Redigerat av zissi: 02-11-2009, 22:54


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 02-11-2009, 23:16
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799




          __________________________________________________________________________
          Fick se nu efteråt att du ville ha recept utan ost men strunt i osten o piffa till såsen efter egen smak. Det blir säkert jättegott ändå.
          [/quote]

          Pepparrotssås? Rödbetor + pepparrot = mums.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          zissi
          Inlägg 03-11-2009, 14:27
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Pepparrotssås? Rödbetor + pepparrot = mums.


          Bra tips Smuleborg! Det ska jag testa!


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 03-11-2009, 15:54
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Jag blev nyss sugen på morotsstroganoff, det kan ju vara ett tips tongue.gif


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 03-11-2009, 17:43
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)

          Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom
          kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten

           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 03-11-2009, 18:27
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          CITAT (LasseB @ 03-11-2009, 17:43) *
          Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)

          Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom
          kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten
          Fasoladasoppan skall jag testa att göra nu i veckan smile.gif


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 03-11-2009, 18:58
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (LasseB @ 03-11-2009, 17:43) *
          Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)

          Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom
          kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten



          Jag gissar att det finns oändliga varianter på denna soppa, vill du dela med dig av er Fassolada-soppa?


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 17:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon