|
Godaste vegetariska recepten, Tips önskas |
|
|
|
30-10-2009, 16:30
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Jag har plötsligt blivit utled på kött och fisk. Längtar efter något vegetariskt. Tycker bara att jag inte kan några riktigt smarriga recept. (Skall helst inte vara för krångliga eller innehålla en massa ost eller grädde.)
Det kan gälla både middagsmat och goda smårätter.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 12:02
|

Medlem
Antal inlägg: 14
Medlem sedan: 26-02-2008
Medlem nr: 14 247

|
Hej, Något som är enkelt är att använda Corn (en slags svamp). Finns i frysdisken i form av filéer, färs eller nuggets. Alla recept som du har med kycklingfiléer kan ersättas med cornfiléer och alla recept med köttfärs kan ersättas med cornfärs. Dyrare blir det men absolut lika gott. Hälsningar Kristin.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 14:01
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Jag använder mycket linser och bönor som "köttsubstitut" i alla slags såser, stuvningar och soppor. Billigast blir det om man köper torra bönor och gör storkok. Med små portionspåsar i frysen är det lätt att snabbt skapa vilka rätter som helst. Bara fantasin sätter gränser. Linser behöver inte blötläggas, de går snabbt att skapa med. Likaså är det bra att ha hemma några burkar färdigkokta bönor.
Exempel på *lättlagad* pastasås:
Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja. Häll i en burk passerade eller krossade tomater. Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser- Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!
Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.
På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!
Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.
Den här såsen går att variera i det oändliga: Lägg i lite frysta blandade grönsaker, nötter (som ökar proteininnehållet ytterligare), varav cashew-nötter är de godaste, mandlar, spenat, andra bönor, rårivna morötter.... ja, det finns inga gränser!
Man kan byta ut tomatkrosset mot kokosmjölk, och vips, det blir en helt annan rätt. Ännu godare!!!
Lycka till!
Redigerat av RitRat: 31-10-2009, 14:10
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 14:09
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
En jättegod röd paj med zucchini och/eller aubergine:
Skiva 3-4 rödlökar och zucchini/aubergine (lika delar lök och zucchini) ganska grovt och fräs sakta i olja så de får lite färg. Rör om hela tiden.
Häll ned en burk tomater, koka en liten stund och krydda med fantasi, se föregående recept. Det ska inte bli för löst, ska vara som en stuvning.
Lägg blandningen i en ugnsfast form. Blanda en smuldeg av margarin (mjölkfritt), havregryn och vetemjöl. Mått har jag tyvärr inte, men det hittar du säkert...
Lägg smulblandningen på grönsaksröran och grädda i ugn tills det fått lite färg.
Smaskens!
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 17:01
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Kristin i Kålltorp @ 31-10-2009, 12:02)  Hej, Något som är enkelt är att använda Corn (en slags svamp). Finns i frysdisken i form av filéer, färs eller nuggets. Alla recept som du har med kycklingfiléer kan ersättas med cornfiléer och alla recept med köttfärs kan ersättas med cornfärs. Dyrare blir det men absolut lika gott. Hälsningar Kristin. Ja vi brukar använda quorn. Det finns en sort utan en massa tillsatser. Vi kokar soppa och slänger i qourntärningarna frusna så kallnar soppan till lagom ättemperatur. CITAT (RitRat @ 31-10-2009, 14:01)  Jag använder mycket linser och bönor som "köttsubstitut" i alla slags såser, stuvningar och soppor. Billigast blir det om man köper torra bönor och gör storkok. Med små portionspåsar i frysen är det lätt att snabbt skapa vilka rätter som helst. Bara fantasin sätter gränser. Linser behöver inte blötläggas, de går snabbt att skapa med. Likaså är det bra att ha hemma några burkar färdigkokta bönor.
Exempel på *lättlagad* pastasås:
Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja. Häll i en burk passerade eller krossade tomater. Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser- Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!
Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.
På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!
Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.
Den här såsen går att variera i det oändliga: Lägg i lite frysta blandade grönsaker, nötter (som ökar proteininnehållet ytterligare), varav cashew-nötter är de godaste, mandlar, spenat, andra bönor, rårivna morötter.... ja, det finns inga gränser!
Man kan byta ut tomatkrosset mot kokosmjölk, och vips, det blir en helt annan rätt. Ännu godare!!!
Lycka till! Lite Kajsa Warg sås då. Man tager vad man haver. Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det. Jag uppfattade det i alla fall som att du inte tar alla de olika kryddorna samtidigt?
|
|
|
|
|
31-10-2009, 19:38
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (Christa @ 31-10-2009, 17:01)  Lite Kajsa Warg sås då. Man tager vad man haver. Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det. Jag uppfattade det i alla fall som att du inte tar alla de olika kryddorna samtidigt? Ja, väldigt mycket Kajsa Warg här! Jag gör aldrig någonsin exakt samma rätt två gånger, det är alltid improviserat med något nytt. Du skrev: "Skulle vara intressant att veta lite hur du brukar blanda för att få till det" - den frågan är nog omöjlig att svara på! Du får lov att experimentera själv. Om kryddorna: Jag skrev: Välj några av dessa... Jag brukar ta två eller tre kryddor utöver vitlöken. En blandning som alltid är mycket god, är färsk ingefära, chilli och vitlök. Kokosmjölk har blivit en vanlig ingrediens hos mig, allting blir så himla gott med den. Men man får tänka sig för, kokosmjölk är väldigt fett! Den magra varianten är inte alls samma sak, den smakar så lite.
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 19:50
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Morotsbiffar Ingredienser: 1 dl skorpmjöl 1 dl vetegroddar 1 dl soja- elelr havregrädde 2 msk sojamjöl 3 stora morötter 2 dl malda cashewnötter ½ tsk örtsalt 1 vitlöksklyfta 1 tsk basilika ½ tsk rosmarin 1 tsk olivolja Tillagning: 1. Låt skorpmjöl, vetegroddar, sojamjöl och grädde svälla cirka 5 min. 2. Skala och riv morötterna fint, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop smeten väl. 3. Forma till burgare och stek dem i olja. Gott med potatisklyftor och någon sås, jag tänkte göra det med kantarellsås någon dag
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
31-10-2009, 21:07
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
01-11-2009, 18:29
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Tack för receptet på morotsbiffar!
Färsk ingefära, chilli och vitlök tillsammans skall jag också prova.
Ja jag söker recept men letar jag själv så vet jag ju inte om de är speciellt bra. När jag startade tråden så var det för att få favoritrecept som ni provat och lagat många gånger för att de är så lyckade.
Jag har lagat en del vegetariskt men ibland blir man besviken för att det blir så smaklöst. En halvvegetarisk favorit för min del är rårakor. Alltså potatis, lök och ägg. Jag brukar blanda grovrivet och finrivet så att de blir knapriga och det gillar jag skarpt.
Jag har också kokat finrivna morötter i mjölk och gjort lasagne av det. När morötterna kokt i mjölk så får de en mycket god nötaktig smak i den yta som blir gräddad.
Böner äter vi flera gånger varje dag så dem kan jag bli lite trött på ibland. Har funderat på att göra guakamole men det har inte blivit av. Avokadon är ju god som den är.
|
|
|
|
|
01-11-2009, 20:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Om du tycker att det blivit smaklöst, blir ju det löst (hehe) med kryddor!
Var inte rädd att ta i, även om det inte står i receptet. Alla rätterna "växer" av att man kryddar. I rårakor till exempel kan man ta en hel kruka persilja och hacka ned. Men den var ju en av dina favoriter redan innan.
En av mina favoriter är "pyttipanna" av småtärnade råa rotsaker; potatis, sötpotatis, kålrot och morot samt gul lök och vitlök. Stek sakta på svag värme tills rotsakerna är mjuka. De mjuknar lite olika fort, så man ska lägga i dem i hårdhetsordning: 1) morot och kålrot 2) potatis 3) sötpotatis, som blir mjuk ganska snabbt. Lägg i kokta kikärtor. Servera med Sweet Chilli-sås, garanterat inte smaklöst. :-)))
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
01-11-2009, 21:02
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Ett hopkok som blivit väldigt uppskattat är min heta grönsakssoppa: ½ liter vatten 2 tärningar köttbuljong (alternativt veg) 5 dl purjolök 5 dl vitkål 1 morot 1 pepparfrukt, hungarian hot wax alt. spansk peppar 1 stor tomat 1 tsk soya 1 tsk honung 2 tsk tomatpuré ½ krm kyndel
Koka upp vattbet och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt skivad purjolök, finstrimlad vitkål, riven morot, tärnad tomat och tärnad pepparfrukt samt kryddorna. Låt alltsammans koka i ca 15 minuter.
--------------------
|
|
|
|
|
02-11-2009, 21:47
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
Vi lagar ofta vegetariskt, just nu och med kniven på strupen: Det här är det godaste vegetariska receptet!
Karljohan, potatis och persilja!
Karljohansvamp Smör Potatis av god kvalitet, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter Rapsolja Slätbladig persilja, kravmärkt eller egen odlad utan konstigheter Lite salt Ev. lite antingen färsk chili eller vitlök (Gott!)
Färsk nedskuren svamp läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i. Fryst eller blötlagd/urkramad svamp (passa den blötlagda!) läggs i medelvarm stekpanna utan smör, när vätskan dunstat bort läggs smöret i.
Sedan: Svampen steks i smör på (knapp) medelvärme länge och väl. Under tiden - Ut och dra potatis, eller ta fram den köpta. Skölj/skrubba och skala (om så behövs); "tärna". Fixa chili eller vitlök, om så önskas! Duka!
Mot slutet höjs värmen, svampen ska bli knaperstekt (nu får man nästan stå vid spisen och passa)!
När svampen är färdig hälls den över i skål, låt så mycket som möjligt av "svampsmöret" vara kvar i stekpannan (rengör inte pannan!). I med lite olja, stek potatisen. Efter ett tag om så önskas; i med antingen lite färsk chili eller vitlök. Salta lätt.
Hämta och skär persiljan. Fixa tillbehör.
Tillbehör: En sallad är gott till, till exempel Lollo Rosso, med en mild vinegrette (olivolja av bra kvalitet, en aning balsamvinäger/rödvinsvinäger, en aning vitlök, en aning salt). Tomatsallad är inte fel (samma vinegrette). Rårivna morötter ger sötma.
När potatisen är klar, läggs svampen tillbaka i stekpannan tillsammans med potatisen. Veva runt, låt svamp och potatis gotta sig med varandra en stund. Sätt stekpannan på bordet, strö på rätt rikligt med skuren slätbladig persilja.
Mycket enkelt och mycket gott, rena fina smaker. Billigt om man har plockat svampen själv, i stort sett gratis om man plockat svampen själv och odlar. Supergott.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
02-11-2009, 22:21
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 31-10-2009, 14:01)  Exempel på *lättlagad* pastasås:
Fräs ett par hackade/skivade lökar + vitlök i olja. Häll i en burk passerade eller krossade tomater. Lägg ned 1 - 1,5 dl röda linser- Salta, samt krydda med fantasi: välj några av dessa: pepparsorter, curry, lagerblad, kanel, ingefära, nejlikor, chilli, fänkål.... Vad som helst, men ganska mycket. Det är kryddorna som gör maten speciell!!
Koka ca 15 minuter, men passa såsen emellanåt, så den inte blir för torr. Man får ösa på med vatten för att linserna sväller upp och suger åt sig vätska. Rör om ofta.
På slutet är det bra att ha i några färska gröna örter, så blir det både smakrikt och snyggt!
Servera med pasta, ris, couscous eller potatis.
Lycka till! Ser jättegott ut, jag ska verkligen testa. Här är min lättlagade tomat-pasta-sås. Till en portion Tre-fyra tomater Färsk chili, för mig är en "mycket slarvigt" urkärnad "spansk peppar" lagom; eller "okärnad" (dock på gränsen) Upp emot en halv (hel) vitlök En skvätt olivolja, en skvätt rapsolja Salt Under tiden pasta vattnet kokar upp och pastan kokar: Häll i olja i en panna/tjockbottnad kastrull. Medelvärme, typ. I med skalad och rätt grovt delad vitlök. När vitlöken tar lite färg och börjar lukta "nötaktigt", i med hackad chili. Veva runt ett tag. Passa. Vitlöken får inte brännas, gå över gränsen. I med hackade tomater (kärnhus och allt). Veva runt. Salta. Låt såsen puttra ihop. När pastan är klar, blanda pasta och sås. När pastan är serverad: lite ringlad olivolja över är inte fel.
Redigerat av smuleborg: 02-11-2009, 22:33
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
02-11-2009, 22:48
|

Medlem
Antal inlägg: 3 077
Medlem sedan: 01-05-2005
Medlem nr: 5 640

|
Enkla rödbetsbiffar: 5 dl rårivna rödbetor 3 dl råriven potatis 1 riven gul lök 1 dl sojamjöl (el. vetemjöl) 1½ tsk örtsalt ev. svart- eller vitpeppar ev. mer mjölj om smeten är för lös
Blanda allt och låt stå i kylskåp 15 min. (går ändå). Stek biffarna 7-8 min. på varje sida.
Till biffarna serverar vi potatis och en filsås.
Filsåsen består av fil, turkisk youghurt, creme fraiche e.dyl, smulad fetaost, kokt blomkål i bitar eller annan grönsak, vitlöksklyfta, persilja el. annat kryddgrönt. Till sist några varv med pepparkvarnen. Jag tycker såsen blir godast av hälften fil / turkisk yoghurt. __________________________________________________________________________ Fick se nu efteråt att du ville ha recept utan ost men strunt i osten o piffa till såsen efter egen smak. Det blir säkert jättegott ändå.
Redigerat av zissi: 02-11-2009, 22:54
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|
|
|
|
|
02-11-2009, 23:16
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
__________________________________________________________________________ Fick se nu efteråt att du ville ha recept utan ost men strunt i osten o piffa till såsen efter egen smak. Det blir säkert jättegott ändå. [/quote]
Pepparrotssås? Rödbetor + pepparrot = mums.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
03-11-2009, 14:27
|

Medlem
Antal inlägg: 3 077
Medlem sedan: 01-05-2005
Medlem nr: 5 640

|
Pepparrotssås? Rödbetor + pepparrot = mums.
Bra tips Smuleborg! Det ska jag testa!
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|
|
|
|
|
03-11-2009, 15:54
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Jag blev nyss sugen på morotsstroganoff, det kan ju vara ett tips
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
03-11-2009, 17:43
|

Medlem
Antal inlägg: 513
Medlem sedan: 16-08-2007
Medlem nr: 12 065

|
Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)
Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten
|
|
|
|
|
03-11-2009, 18:27
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
CITAT (LasseB @ 03-11-2009, 17:43)  Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)
Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten Fasoladasoppan skall jag testa att göra nu i veckan
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
03-11-2009, 18:58
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (LasseB @ 03-11-2009, 17:43)  Med hustru som är född i Grekland så har jag nära till vegitarisk mat ( allt i Grekland är inte sovlaki eller biffteki)
Föreslår Fassolada soppa på vita bönor billigt dessutom kompletera med bröd, oliver, kanske en hemrullad dolmades och givetvis vatten Jag gissar att det finns oändliga varianter på denna soppa, vill du dela med dig av er Fassolada-soppa?
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|