Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fermenteringsfråga.
          Grisslan
          Inlägg 20-02-2010, 03:49
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          19-02-2010
          Medlem nr: 28 043



          Hur, varför, när, vad fermentera?
          Har suttit och spånat lite men inte hittat något som egentligen ger mej alla svar jag söker. Någon som brukar fermentera frö eller som iaf känner till ämnet?
           
          Citera
          Red Top
          Inlägg 20-02-2010, 05:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          24-05-2008
          Medlem nr: 16 329



          Bl a tomatfrö brukar fermenteras för att undvika ev. sjukdomar som kan spridas via frö. Fermentering är ju en jäsningsprocess.

          Fermentera eller att syra mat var en vanlig konserveringsmetod förr. Det innebär att maten konserveras med hjälp av mjölksyrabakterier. Metoden var vanlig fram tills vi fick kylskåp.

          Blad från växter brukar oxå fermenteras. Tobak t ex, eller blad vid teframställning.

          Välkommen till Odla.nu förresten.


          --------------------


          Att alltid vara en smula barn, det är att vara riktigt vuxen.

          Jevgenij Jevtusjenko



           
          Citera
          Grisslan
          Inlägg 20-02-2010, 10:07
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          19-02-2010
          Medlem nr: 28 043



          Tackar för svaret, och tackar för välkomnandet. Har varit medlem längre än vad som syns men blev tvungen att regga om mej....

          Vet du mer ingående hur fermenteringen av ex. tomatfrö går till?
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 20-02-2010, 10:07
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Detta måste väl vara en typ av fermentering:

          När man samlar tomatfröer ur den färska tomaten så lägger man det i ett glas och häller vatten på och täcker med plast. Detta är för att få bort det groningsmämmande tomatköttet runt fröna.

          Efter några dagar så har allt jäst, de rena fröna har sjunkit till botten medan köttet osv har stigit till ytan och det har bildats "ludd" (mögel) på det.

          Tag en sked och lyft bort "luddet" och skölj av fröna, låt dem torka på papper, lägg i kuvert för förvaring.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 20-02-2010, 13:15
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag jäser ibland tomatfrö i glas med vatten och man bör röra i sörjan minst 1 gång/dag för att få ner syre (fröer kan dö av syrebrist). Det räcker med bara några dagar det ska helst inte ha gått så långt tid att ytan möglar, så fort man ser att fruktköttet lossnar när man rör runt häller man bort det på ytan, tvättar fröerna och brer ut dem för att torka.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 20-02-2010, 16:09
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Fast vet du Åsa, i Bonniers Trädgårdsskola så säger de att det SKA komma mögel på ytan. Och jag är ganska säker på att Gunnel (eller om det var någon som gästspelade) visade samma sak för en massa år sedan i Gröna Rum.

          Själv har jag dock aldrig gjort så att det blivit mögel utan låtit det stå någon dag i vatten, rört runt och sedan har jag gnuggat rent med papper eller i en sil, sköljt, torkat. Men då har de inte blivit fermenterade, endast rensade.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 20-02-2010, 16:48
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Peztis @ 20-02-2010, 16:09) *
          Fast vet du Åsa, i Bonniers Trädgårdsskola så säger de att det SKA komma mögel på ytan. Och jag är ganska säker på att Gunnel (eller om det var någon som gästspelade) visade samma sak för en massa år sedan i Gröna Rum.

          Själv har jag dock aldrig gjort så att det blivit mögel utan låtit det stå någon dag i vatten, rört runt och sedan har jag gnuggat rent med papper eller i en sil, sköljt, torkat. Men då har de inte blivit fermenterade, endast rensade.

          Fast det är inte möglet som gör fermenteringen. Står dina fröer några dagar i vatten så brukar det räcka för att kletet runt fröna ska lösas upp. Det finns säkert massa bakterier i som sköter om fermenteringen och bryter ned det.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 05:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon