Alla bönor sås från frö och du kan direktså dem i en stor bytta när jorden har en temp på runt +15C (de ruttnar i kall jord). Här i mälardalen kan det ofta vara varmt i jorden ute i mitten slutet på maj men du odlar i kruka som värms upp fortare + du odlar i skåne där det oftast blir sommar snabbare än i mälardalen så du borde kunna så betydligt tidigare. För att prova temperaturen kan man ofta bara ta en vanlig termometer och trycka ner den en 4-5cm i jorden på morgonen. Ca 1dm mellan fröerna brukar vara lagom och man kan blanda sorter om man vill, fröerna har flera års hållbarhet så man måste inte använda upp alla fröerna direkt. Man kan förkultivera inomhus också och sedan avhärda plantorna innan man planterar ut men direktsådd är ju enklast. Under sommaren vill de ha mycket vatten alla växter med stor och frodig grönmassa dricker mycket vatten så en stor bytta med vattenreservoar kan vara en fördel.
Det finns både buskvarianter och störvarianter av i stort sett alla bönsorter, det är störvarianter du vill ha för de kan klättra iväg många meter (buskvarianterna blir ofta bara runt 50cm). De får fina blommor + väljer du bönor med färgade baljor så blir ju det dekorativt det med + bönorna är ju ätliga också (skördas främst innan själva fröerna svällt).
Såhär kan det se ut i början av säsongen.

Och sedan brukar de sätta fart och sätta massor av blad, blommor, frukter
Rosenböna/blomsterböna (ex. på sorter Enorma, prizewinner, denna typ av böna bör man strimla baljorna av vid tillagning)

Vaxböna (ex. på sorter Neckargold, Neckarkönigin)

Purpurböna (ex. på sorter Cosse violette, Blauhilde
