|
Recept på goda såser tack! |
|
|
|
09-04-2010, 16:50
|

Medlem
Antal inlägg: 1 060
Medlem sedan: 13-11-2002
Medlem nr: 352

|
Så har ni några goda recept på såser så tar jag tacksamt emot dem!
Är ganska så trött på min rödvinssås respektive whiskeysås.
Det måste finnas flera goda såser. Till kyckling i första hand!
Pius
Redigerat av Pius: 09-04-2010, 17:16
--------------------
Pius, zon 1
|
|
|
|
|
09-04-2010, 17:11
|

Medlem
Antal inlägg: 8 521
Medlem sedan: 18-01-2009
Medlem nr: 20 608

|
Det beror ju på vad du ska ha såsen till, alltså vad som ska serveras mer än sås  Till fisk t ex så är det helt underbart med Sauce Verte (Grön sås). Den gör man enkelt genom att hälla ned allt grön man kan komma över i mixern, köra så slätt som möjligt och sedan i med gräddfil och majonnäs, salt och peppar. Här är ungefärliga mängder: SAUCE VERTE à la Peztis 1 dl ärtor 1 dl spenat (fryst) 1 dl persilja 1/2 dl gräslök 1/2 kruka basilika 1 tsk timjan el motsvarande färsk 3 dl gräddfil 1 dl majonnäs salt peppar Tjänar på att görsa dagen innan. Till kyckling och fläskkött är ju tzatsiki-liknande såser jättegott! TZATSIKI à la Peztis 5 dl yoghurt naturell 3 msk olivolja 1 msk vinäger och/el citron 2 vitlöksklyfta, pressad 1/2 gurka, grovt riven salt peppar basilika timjan italiensk salladskrydda Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vätska rinna av under ca 1 h. Lägg den rivna grukan på en tallrik och häll över salt, låt stå. Blanda de övriga ingredienserna. Häll i den avrunna yoghurten, krama ur gurkan och lägg i den. Rör om, förvara svalt. Tjänar på att göras innan.
--------------------
* ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
|
|
|
|
|
09-04-2010, 19:32
|

Medlem
Antal inlägg: 2 677
Medlem sedan: 16-10-2006
Medlem nr: 8 727

|
Mangochuntneysås är jättgott!
3 dl matlagningsyoghurt 3 msk mango chutney eventuellt lite extra chili salt Rör ihop och servera kall till kyckling, lax eller fläskfilé
--------------------
Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
|
|
|
|
|
09-04-2010, 19:39
|
Medlem
Antal inlägg: 2 398
Medlem sedan: 10-08-2007
Medlem nr: 11 952

|
När det gäller varma såser tycker jag att trattkantarellsås är svårt att slå, särskilt till kött förstås. Grädde i såsen förstås.
|
|
|
|
|
09-04-2010, 21:17
|

Medlem
Antal inlägg: 3 894
Medlem sedan: 24-05-2004
Medlem nr: 3 702

|
Snabb, enkel, god, kall, grön sås:
2 dl matlagningsyoghurt lite drygt hälften av alla basilikabladen från "en kruka Basilika" 2 tsk honung salt, peppar
Kör i mixer, ställ i kylskåp så den blir riktigt kall.
--------------------
|
|
|
|
Meriona
|
09-04-2010, 21:20
|
Gäster

|
CITAT (Christina i Taxinge~ @ 09-04-2010, 22:17)  Snabb, enkel, god, kall, grön sås:
2 dl matlagningsyoghurt lite drygt hälften av alla basilikabladen från "en kruka Basilika" 2 tsk honung salt, peppar
Kör i mixer, ställ i kylskåp så den blir riktigt kall. mmm det lät enkelt och fräscht !
|
|
|
|
|
10-04-2010, 13:04
|

Medlem
Antal inlägg: 662
Medlem sedan: 08-09-2004
Medlem nr: 4 441

|
Jordnötssås
1 burk kokosmjölk några rågade skedar jordnötssmör några skedar mango chutney ev några stänk sweet chili
Blanda ihop allt och låt koka till lagom konsistens, man får smaka av eftersom.
Paprikasås
2 msk smör 3 msk mjöl 2½ dl mjölk 2½ dl vatten eller buljong 1 msk finhackad lök 1 paprika 1-2 tsk paprikapulver salt och svartpeppar
Hacka eller strimla paprikan. Fräs paprika och lök i smöret. Tillsätt mjöl och paprikapulver. Blanda ordentligt. Tillsätt vätskan. Koka 3-5 min under omrörning. Smaka av och krydda Annars gör jag mycket yoghurtsåses, blandar turkisk yoghurt med tex tacosås, ajvarrelish, sweetchili eller mangochutney
--------------------
|
|
|
|
|
12-04-2010, 22:17
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Här har du en sås som både är enkel snabb och fruktansvärt god!
1dl buljong 2 dl Creme fraiche 2 msk balsamvinäger 1 msk Honung 1 tsk soya 1 krm svartpeppar 1 dl färsk basilika eller timjan (inte nödvändigt) ' man blandar allt och låter det sjuda upp. Servera till Oxfile, Fläskfile ,Kycklingfile eller fisk passar utmärkt till grillat.Den här såsen är en smakupplevelse !
Här har du en sås till ! grädde och mesost (hård) lite buljong och svartpeppar.
|
|
|
|
|
14-04-2010, 08:05
|
Medlem
Antal inlägg: 74
Medlem sedan: 05-09-2008
Medlem nr: 18 731

|
God tomatsås, gott till grillat, kyckling etc
1 pkt krossade tomater med basilika 5 msk god olja 1-2 msk balsamvinäger 1 msk honung salt ev, mer örter, färska eller torkade (ofta tar jag min favorit, örtagårdskrydda)
Koka ihop allt, vinner på att stå och koka ihop lite längre, men funkar med ett snabbkok också. God både varm och kall. Viktigt att ta ganska mycket fett för att få en rund smak.
--------------------
750 kvm villaträdgård i Mölndal (zon 2) och torp med obegränsade odlingsmöjligheter.
|
|
|
|
|
14-04-2010, 08:49
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Creme Fraiche är bra grund till massor av olika såser, varma som kalla. (Om man tål mjölk förstsås)
En favorit: Ädelostsås! Häll en burk creme fraiche (valfi fetthalt ) i en kastrull, och smula ned ädelost, så mycket man ösnkar. Det ska synas massor av gröna prickar i såsen. Hetta upp under omrörning så osten smälter. Salt behövs inte, osten har så det räcker.
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
14-04-2010, 15:20
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (RitRat @ 14-04-2010, 09:49)  Creme Fraiche är bra grund till massor av olika såser, varma som kalla. (Om man tål mjölk förstsås)
En favorit: Ädelostsås! Häll en burk creme fraiche (valfi fetthalt ) i en kastrull, och smula ned ädelost, så mycket man ösnkar. Det ska synas massor av gröna prickar i såsen. Hetta upp under omrörning så osten smälter. Salt behövs inte, osten har så det räcker. Måste ju funka med turkyoughurt också, finns ju kokbar sån också Den här var med i ett recept till laxpaté men funkar till all fisk och skaldjur, jättefräsch är den. Om du byter ut det gröna till timjan borde det bli gott till kyckling också. Grön sås: 3 msk finhackad dill 3 msk finhackad persilja skal av 1 citron saft av en halv citron 3 dl gräddfil salt & peppar
--------------------
|
|
|
|
|
20-04-2010, 07:37
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
CITAT (Pius @ 09-04-2010, 17:50)  Så har ni några goda recept på såser så tar jag tacksamt emot dem! Är ganska så trött på min rödvinssås respektive whiskeysås. Det måste finnas flera goda såser. Till kyckling i första hand! Pius 1,5 dl Caj P's grillolja 1,5 dl vispgrädde Låt koka ihop 15 minuter. Lägg i så mycket grovmalen svartpeppar ni pallar (1,2,3 tsk kanske?) Sjud någon minut till. (En skvätt konjak i är också gott, men bara en liten skvätt)
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
20-04-2010, 09:08
|

Medlem
Antal inlägg: 1 060
Medlem sedan: 13-11-2002
Medlem nr: 352

|
Tack allihopa för era svar, nu har jag recept att prova framöver. Pius
--------------------
Pius, zon 1
|
|
|
|
|
19-05-2010, 21:20
|
Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan: 17-05-2010
Medlem nr: 30 259

|
Vi brukar göra kalla såser på turkisk yoghurt, som vi blandar med lite olika kryddor.
Sour cream krydda eller Cream Cheese krydda e kalasgod att blanda i yoghurten:)
Persilade e oxå en favvokrydda...den kan man ha till nästan allt:)
|
|
|
|
|
22-09-2010, 18:16
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Rödlökssås med porter o honung
Skär och hacka rödlökarna i medelstora bitar. Fräs dom tills dom blir lite genomskinliga, alltså inte brynta! Häll i en hel flaska öl (helst porter, men det funkar med vilken god öl som helst! Helst mörk dock!), tillsätt två matskedar honung och låt det koka ihop tills det blir "rinnigt"... Man vill ju ha skyn i såsen kvar! Serverashelst till stekt nötkött
--------------------
|
|
|
|
|
22-09-2010, 18:35
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Gjorde en " klassisk " ugnstekt kyckling häromdagen . FYllde kyklingen med hackade syrliga äpplen , gned in den med pressad citron och kryddade med salt och vitpeppar.
La kycklingen i en ugnspanna och i botten på den hade jag bitar av gul lök , morötteroch rotselleri.
När kycklingen var klar tog jag bort den och slog in den i folie.
Hällde i vatten i ugnspannan och lät det puttra lite . Silade av skyn i en kastrull , redde av med lite vetemjöl och så i med grädde.
Såsen fick smak av citron , äpple och grönsakerna , jättegott tyckte vi.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
25-09-2010, 16:14
|

Medlem
Antal inlägg: 2 524
Medlem sedan: 22-02-2005
Medlem nr: 5 050

|
Jag är nog inte någon fena på såser, men dom är lätta att göra och goda.
Hälften creme fraich och grädde, tillsammans ca 4 dl 1 fiskbuljongtärning Saft och ev skal från en citron Lite citronpeppar Koka ihop
Andra såsen Creme fraich Grönsaksbuljongtärning Pressad färsk vitlök Puttra ihop.
/Åsa
|
|
|
|
|
25-09-2010, 17:50
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Béarnaisesås
Smält 300g smör i en skål i micron (alt. kastrull)
Knäck tre ägg och lägg enbart gulorna i en rostfri kastrull (ca. 2 liter)
Kryddblandning:
* 1 msk vitvinsvinäger * 3 msk vitt vin (matlagningsvin går bra) * 5 msk vatten * 1 lagerblad * 2 msk finhackad purjolök, alt. gul lök * 1 hackad vitlöksklyfta * 1 msk torkad< dragon * 1 msk torkad körvel * smulad buljongtärning
Blanda ingredienserna till krydddblandningen i en liten rostfri kastrull och låt blandningen koka sakta tills hälften av vätskan återstår.
Värm vatten till kokpunkten i en stor gryta. (ca. 4 liter)
Häll kryddblandningen genom en sil ner i äggulorna, Håll ner kastrullen med äggulorna och kryddblandningen i det kokheta vattnet. Vispa kraftigt med elvisp tills det hela tjocknar.
Fortsätt att vispa kraftigt och droppa till att börja försiktig ner det smälta smöret, tillsätt resten av smöret sakta och försiktigt under fortsatt kraftig vispning.
När allt smör är tillsatt tar man upp kastrullen ur vattenbadet och tillsätter salt och hackad persilja efter behag och rör om. Såsen mår bra av att få vila en stund innan den serveras. Det är viktigt att använda rostfria kastruller och redskap eftersom såsen kan bli missfärgad av tex. aluminium och det är bra om alla ingredienserna är rumstempererade för bästa resultat.
Lycka till!
Redigerat av malcolm: 25-09-2010, 18:18
|
|
|
|
|
25-09-2010, 18:26
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
En enkel sås som passar till stekt nötkött är att göra en vanlig vitsås och smälta ner en skaplig bit ädelost som tex. blå-/grönmögelost.
|
|
|
|
|
28-09-2010, 15:35
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
En fjällhotellkock lärde mig under ungkarlstiden på 60-talet ett par bra knep. Gärna i kombination. Hon hade på en kockskola lärt sig att tillsätta en aning kaffe samt messmör i såsgrunden före redningen och ev blankning. Detta till rött kött och vilt. Dessutom är det ett absolut måste att smaka av skyn före såsberedningen. Bl a är det viktigt att smaka av brynfettet sedan man brynt vildfågel. Många gånger måste man byta stekfett/olja före färdigstekningen för det kan smaka fränt.
Redigerat av Överbölingen: 28-09-2010, 15:36
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|