Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vem gav tips, om att göra egen fil av Valio,s?
          *Felix matte*
          Inlägg 16-01-2004, 20:36
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Nu har jag iaf tagit översta gräddiga lagret, blandat det med ett par deciliter 3-procentig mjölk igår em. och alldeles nyss när jag
          tittade i bunken, såg jag att den tunna mjölken blivit tjock. biggrin.gif wub.gif

          Flyttade skålen till kylskåpet... provsmakar imorrron wub.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 18)
          Sylvia
          Inlägg 16-01-2004, 21:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 990
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 24



          Du skulle inte tagit GRÄDDEN utan själva filen... ta ett par tsk fil, rör den i botten på en skål, häll på handljummet helmjölk (Gammaldags mjölk) och låt stå över natten. På morgonen in i kylen, kan ätas med t.ex. socker och ingefärä när den är kall.


          --------------------
          Sylvia, zon 1

          Green fingers are the extensions of a verdant heart. (Russell Page)
          I think that I shall never see A poem lovely as a tree. (Joyce Kilmer)
          There are always flowers for those who want to see them! (Henri Matisse)
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 16-01-2004, 21:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Sylvia @ 16-01-2004, 21:07)
          Du skulle inte tagit GRÄDDEN utan själva filen... ta ett par tsk fil, rör den i botten på en skål, häll på handljummet helmjölk (Gammaldags mjölk) och låt stå över natten. På morgonen in i kylen, kan ätas med t.ex. socker och ingefärä när den är kall.

          men den som gav tipset sa att man skulle ta översta lagret grädde...
          så gjorde jag men så klart följde det med ca. 1 tsk av filen.. felet jag (som vanligt) gjorde....var att jag inte rörde om i skålen, det gjorde jag först idag på em.
          Nu får jag tåla mig till imorron bitti biggrin.gif Är filen OK... ja då sparar jag en massa pengar på "nyinköp" tongue.gif Varje liten "bunke" kostar 7.90Kr.

          Gammaldags mjölk säljs inte längre häruppe, Tyvärr!... jag tog vanlig treprocentig direkt ur kylen och än så länge ser det ut att funka smile.gif
           
          Citera
          anne
          Inlägg 16-01-2004, 21:30
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 258
          Medlem sedan:
          17-11-2002
          Medlem nr: 364



          rolleyes.gif Vil höra ifall det smakar bra.
          Kramisar Anne
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 16-01-2004, 21:41
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Man brukar kunna göra egen fil/yoghurtprodukt genom att ta lite från en köpt produkt och blanda med mjölk. Morsan som gillar långfil köper ett paket i början av sommaren och blandar sedan ihop sin egen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 17-01-2004, 08:21
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (anne @ 16-01-2004, 21:30)
          rolleyes.gif Vil höra ifall det smakar bra.
          Kramisar Anne

          Mmmums så gott det var, men jag tycker att den var lite för "mager"
          jag älskar den tjocka grädden på "bunken" och kommer att blanda i lite grädde i nästa omgång laugh.gif


           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 17-01-2004, 15:01
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Vad som är gemensamt med Gammaldags mjölk, Långfil, Fjällfil
          som nämns här, är att de är ohomoganisrerade,
          vilket det bör vara, när man gör egen fil. Annars ruttnar det bara.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Susanne i Linköp...
          Inlägg 17-01-2004, 19:23
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 048
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 61



          För många år sedan mötte jag ett par på kanarieöarna som gjorde egen fil av lite sparad fil och den lokalt köpta, steriliserade mjölken (samma sak som H-mjölk, alltså sån som kan förvaras i rumstemperatur). Det funkade bra enligt dem, och de hade varit där flera veckor så det hade väl blivit några generationer fil. smile.gif Den mjölken tror jag var homogeniserad.


          --------------------
          Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag.
          Kinesiskt ordspråk
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 17-01-2004, 19:51
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Inte vet jag vad det är för skillnad mellan homogeniserad och pastöriserad mjölk men jag använder den det står pastöriserad på,
          3% fett. Dagens "bunke" innehåller ca 30% matlagningsgrädde
           
          Citera
          Tingstäde
          Inlägg 17-01-2004, 19:56
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 276
          Medlem sedan:
          29-11-2003
          Medlem nr: 2 591



          Homogeniserade mjölkprodukter - där har man förvandlat alla lite större partiklar i mjölken - fr.a. fettpartiklar till små.
          Pastöriserade mjölkprodukter - är vanligen kortvarigt värmebehandlade - så att alla mikrober har dött.
          rolleyes.gif
          Tingstäde


          --------------------
          Bättre en spade i handen än 10 i boden.
          What doesn´t kill you makes you stronger.
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 17-01-2004, 20:03
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Tingstäde @ 17-01-2004, 19:56)
          Homogeniserade mjölkprodukter - där har man förvandlat alla lite större partiklar i mjölken - fr.a. fettpartiklar till små.
          Pastöriserade mjölkprodukter - är vanligen kortvarigt värmebehandlade - så att alla mikrober har dött.
          rolleyes.gif
          Tingstäde

          Tack Tingstäde! men varför sägs det då att vår pastöriserade också har sönderslagna fettpartiklar som sätter sig på blodkärlens innerväggar?
          Kanske får jag ta kontakt med vårat mejeri på måndag tongue.gif
           
          Citera
          Susanne i Linköp...
          Inlägg 17-01-2004, 20:23
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 048
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 61



          Felix matte, det beror nog på slarv hos den som sa det. Vår vanliga mjölk är både pastöriserad och homogeniserad.


          --------------------
          Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag.
          Kinesiskt ordspråk
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 17-01-2004, 20:27
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Susanne i Linköping @ 17-01-2004, 20:23)
          Felix matte, det beror nog på slarv hos den som sa det. Vår vanliga mjölk är både pastöriserad och homogeniserad.

          Tack Susanne!
          Det var det jag misstänkte tongue.gif fastän det på mjölkpaketen bara står pastöriserad[QUOTE]
           
          Citera
          Adri-Anne
          Inlägg 17-01-2004, 20:30
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 814
          Medlem sedan:
          07-02-2003
          Medlem nr: 700



          Det värsta nu för tiden 'är att mjölken är vattenskadad.
          Saknar riktig mjölk.
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 17-01-2004, 20:35
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Adri-Anne @ 17-01-2004, 20:30)
          Det värsta nu för tiden 'är att mjölken är vattenskadad.
          Saknar riktig mjölk.

          Där kom ett sanningens ord laugh.gif
          jag avhjälper skadan genom att tillsätta grädde tongue.gif laugh.gif laugh.gif
          då smakar det nästan som hemma på bondgården då jag var liten wub.gif

          Undrar... har fler än jag stått där med mugg och väntat på att få en klunk spenvarm wink.gif wub.gif
           
          Citera
          Tesa
          Inlägg 17-01-2004, 22:40
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 397
          Medlem sedan:
          29-10-2003
          Medlem nr: 2 483



          Den homogeniserade mjölken skiktar sig inte som "riktig" gör där grädden lägger sig ovanpå efter ganska kort tid.

          CITAT
          Undrar... har fler än jag stått där med mugg och väntat på att få en klunk spenvarm


          Nä fy, jag väntar allt helst tills den är riktigt kall. 3 grader ungefär då är det riktigt gott. Med en fetthalt på bortåt 4,5 % helst (inte för att jag behöver det men...) blink.gif tongue.gif

          LÅNGFIL- finns den fortfarande?? Jag har inte sett nån på åratal men jag tittar ju inte så ofta i mjölkkylen. Jag ääälskade långfil som barn. wub.gif Nu har jag nån filbunkskultur i frysen men den blir inte så låååång som den skall vara


          --------------------
          Tesa
          zon 3-4
          Här finns min blogg: Uti vår hage...
           
          Citera
          Ingrid på Västku...
          Inlägg 18-01-2004, 13:11
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 5 498
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 20



          Skrev ett inlägg för hundra år sedan om detta fast det handlade nog mer om kefir tror jag - det var ju kefir-grynen som någon ( Ina?) hade en bild på.

          Hälsar ingrid
           
          Citera
          Ina
          Inlägg 18-01-2004, 13:33
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 225
          Medlem sedan:
          31-10-2002
          Medlem nr: 12



          Inte jag!!
          Men här är diskussionen!!! Det finns en länk till en bild i ett av inläggen!
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 18-01-2004, 14:39
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Man tänker som bäst när man är nyvaken tongue.gif biggrin.gif
          Nu ramlade slanten ner
          Här är rätta länken biggrin.gif
          annchapanncha var det som tipsade Tack! wub.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 10:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon