|
Chili-fråga, En gul liten chili som jag behöver hjälp med |
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
20-08-2010, 18:05
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Kan inte lista ut vilken sort det är men kan nog gissa mig till att det är en chili med mer krut i, c. chinese är ju samma grupp som du finner habanero och naga jolokia i.
--------------------
|
|
|
|
|
20-08-2010, 18:17
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
Kanske Jindungo eller Caronong...
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
|
20-08-2010, 20:38
|

Medlem
Antal inlägg: 1 443
Medlem sedan: 02-03-2007
Medlem nr: 9 179

|
Cumari? brukar vara gul, liten och rund. har en behagligt fruktigt smak med bra hetta.
--------------------
|
|
|
|
|
21-08-2010, 10:42
|

Medlem
Antal inlägg: 1 785
Medlem sedan: 18-03-2007
Medlem nr: 9 395

|
Ursäkta mig, får jag stjäla tråden lite? Jag har aldrig odlat chili förut. Jag fick frön av en odlait, på fröpåsen stod "Blondie". Den har växt fint och har många ljusgula, avlånga frukter.
Min fråga: När ska jag plocka dem/när är de mogna???
Redigerat av mojan: 21-08-2010, 10:42
--------------------
Zon 3
|
|
|
|
|
22-08-2010, 08:17
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
Lånas också tråden en liten stund, jag behöver också hjälp med identifieringen av en chili! Jag köpte en påse i våras som ajg satte och från början var det en planta som var annorlunda - den hade nämligen grönlila stam och bladnerver, till skillnad från alla andra plantor som var gröna. Plantan är nu ca 30 cm, blommorna var vita med lila inslag som har utvecklats till "morotsformade" frukter, ca 3 cm långa som är mörklila. De har börjat övergå i mört mörkt rött, vilket jag antar är ett tecken på mognad. Plantan verkar vara ganska tålig, den blommade mycket tidigare än de andra plantorna och den trivdes ute även innan det var jättevarmt. Paketet den låg i angav sorten som Capsicum chinense L. "Habanero", men det är det DEFINITIVT inte  Skulle vara mycket bra att veta vad det är för sort innan man stoppar den i maten, och riskerar att få en överraskning Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
Anja Danmark
|
22-08-2010, 11:44
|
Gäster

|
Hej KRT -
det er svært at sige, hvilken frugt du har, uden et foto...
Og du kan jo prøvesmage den, inden du bruger den i maden, så du ved, hvor stærk den er.
mvh Anja
|
|
|
|
|
22-08-2010, 14:04
|
Medlem
Antal inlägg: 52
Medlem sedan: 12-05-2008
Medlem nr: 15 993

|
CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17)  Skulle vara mycket bra att veta vad det är för sort innan man stoppar den i maten, och riskerar att få en överraskning  Smaka den innan du stoppar den i maten vetja. Jag tycker utomhusodlad chili blir starkare än de chilis fröna kommer ifrån. CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17)  Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen  Jag kör vanlig konsumchili och de ger mycket frukt! Sex plantor med 30 chili på varje planta ca 60 cm höga. Jag torkar dem och antingen smular ner dem i maten eller ibland torkar och mortlar jag och får några burkar chilipulver.
Redigerat av GasseG: 22-08-2010, 14:06
|
|
|
|
|
22-08-2010, 20:05
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
CITAT (GasseG @ 22-08-2010, 15:04)  Smaka den innan du stoppar den i maten vetja. Jag tycker utomhusodlad chili blir starkare än de chilis fröna kommer ifrån.
Jag kör vanlig konsumchili och de ger mycket frukt! Sex plantor med 30 chili på varje planta ca 60 cm höga. Jag torkar dem och antingen smular ner dem i maten eller ibland torkar och mortlar jag och får några burkar chilipulver. Hur torkar du den? Är rädd att den börjar mögla inifrån innan den blir torr om man hänger den i rumstemperatur (har hänt). Smaka innan, är du tokig  Men du menar kanske inte att stoppa en frukt i munnen och se om man överlever Jag vet att man brukar säga att ju mindre ju starkare, men är de samma sak med färger? Att gröna är mildare än röda, och gula starkare än röda????
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
25-08-2010, 06:04
|
Medlem
Antal inlägg: 52
Medlem sedan: 12-05-2008
Medlem nr: 15 993

|
CITAT (KRT @ 22-08-2010, 21:05)  Hur torkar du den? Är rädd att den börjar mögla inifrån innan den blir torr om man hänger den i rumstemperatur (har hänt). Har det? Jag lägger bara mina på en öppen plats i hemmet....just nu på mikron, sedan torkar de och de brukar även bli lite rödare om de inte var det från början. I år har jag så förba**at med frukt så mikron kommer inte att räcka till på långa vägar. Funderar på att göra en chilifläta på ca metern så de får hänga och torka. CITAT (KRT @ 22-08-2010, 21:05)  Smaka innan, är du tokig  Men du menar kanske inte att stoppa en frukt i munnen och se om man överlever  Jomenvisst överlever du, lite guts får man ha om man gillar chili i maten. I år var mina konsumchili all time high i capsiacin, stoppade in en liten cirkel med tjockleken 2 mm från en chili som var ca 1,5 cm i diameter. Efter två tugg så spottade jag ut den (min standardmetod) och sedan väntade jag....ujujuj starkt var det. Jämfört med de chilis som de kommer ifrån dvs vanlig matlagningschili så var mina x10 och jag överdriver inte. Hade i drygt 2 chilis i 5 liter chili con carne och det kändes. Jag och barnen åt i vanlig ordning men en vän på besök tyckte det var lite i överkant starkt....hehe på två "konsum"chili! Gul chili har jag inte provat, mina de går från grön (vilka jag använder) till lila och sedan röda (använder helst). Stykemässigt har iaf inte jag känt ngn skillnad mellan det gröna mognadsstadiet och det slutgiltiga röda. Jag är nog mest nöjd med att jag får så fantastiskt mycket frukt...märkte för några år sedan att konsumchili ger fantastisk avkastning jämfört med mexikanska och thailänska "finsorter". I år så satte jag så pass många att jag faktiskt fick 6 plantor över till mig själv efter att släkt och vänner har varit å rånat mig på allt jag odlat. Där är ett annat knep jag lärt mig i år för att kunna maximera utrymmet i mitt lilla fönster där jag förodlar mina chilis på vårkanten....2 dL plastglas, perfekta att sätta många frön och ställa tätt i fönstret. När man sedan sållat bort de glas där inget kom så går man till seven eleven och hämtar hem så många man behöver av deras största muggar och planterar om i. I dessa muggar växte de sig 50 cm med blommor i år, innan utsättning. Gula behöver nog inte vara starkare än röda och vise versa, det har nog mer med sort och jag hävdar odlingförhållanden att göra. Ngt är fel med min dator eller telefon eller programvara, men jag kan inte koppla min galaxy S till datorn annars hade jag visat lite bilder....ska fixa får maila.
|
|
|
|
|
25-08-2010, 06:16
|
Medlem
Antal inlägg: 52
Medlem sedan: 12-05-2008
Medlem nr: 15 993

|
 Det som syns på bilden skulle jag vilja säga motsvarar en planta. Har hittills skördat 15 chilis röda eller halvröda. Detta var efter dagens skörd och tyvärr så hade endel chilis släppt och vissa ruttnade hängandes på plantorna, jag tror det har regnat för mkt på sista tiden så det får ta och upphöra nu! En sak till: Varje gång ni planterar om chili eller planterar ut så plantera ner dem så djupt ni kan. Vid utplanteringen så satte jag ner dem 3 dm i jorden, dvs jordklump och 2 dm stam. De blir stadigare och får ett större rotsystem. jag använder aldrig stödpinnar eller liknade till mina chilis.
Redigerat av GasseG: 25-08-2010, 06:25
|
|
|
|
|
26-08-2010, 06:08
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17)  Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen  Gör chiliristor (dvs lufttorka på tråd).
--------------------
|
|
|
|
Dominosa
|
28-08-2010, 12:20
|
Gäster

|
Hej! Hur gamla blir chiliplantorna?? Jag frösådde en i våras, den har inte fått frukt än, många blommor men de har bara vissnat och fallit av... Kommer den att få frukt näst sommar om den överlever vintern? Tacksam för svar
|
|
|
|
|
28-08-2010, 19:45
|
Medlem
Antal inlägg: 52
Medlem sedan: 12-05-2008
Medlem nr: 15 993

|
CITAT (Dominosa @ 28-08-2010, 13:20)  Hej! Hur gamla blir chiliplantorna?? Jag frösådde en i våras, den har inte fått frukt än, många blommor men de har bara vissnat och fallit av... Kommer den att få frukt näst sommar om den överlever vintern? Tacksam för svar  Ja det gör de, chiliplantor är tvååriga. Prova dock att sätta dem tidigare för frukt samma år.
Redigerat av GasseG: 28-08-2010, 19:50
|
|
|
|
|
28-08-2010, 20:03
|

Medlem
Antal inlägg: 332
Medlem sedan: 28-11-2009
Medlem nr: 26 912

|
CITAT (GasseG @ 28-08-2010, 19:45)  Ja det gör de, chiliplantor är tvååriga. Prova dock att sätta dem tidigare för frukt samma år. det finns massa chilisorter som lever i flera år. Dock tappar dom i styrka, smak och viss mån mängd efter tredje året. Men det är fortfarande även efter tredje året ett vackert träd eller en vacker buske.
--------------------
"Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
|
|
|
|
Dominosa
|
29-08-2010, 18:55
|
Gäster

|
Okej  Tack för era svar!! Då får jag se nästa år om det blir nåt
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|