Här kommer några recept men har inte provat något själv ännu eftersom jag inte får några gröna kvar:
SYLTADE GRÖNA TOMATER 1 KG GRÖNA TOMATER LAG: 3 DL VATTEN 1,5 DL ÄTTIKSPRIT 4 DL SOCKER 2 BITAR HEL KANEL 2 BITAR MUSKOTBLOMMA 6 TILL 8 HELA KRYDDNEJLIKOR SKÖLJ TOMATERNA OCH TAG BORT BLOMFÄSTET. PRICKA DEM MED EN GAFFEL. FÖRVÄLL TOMATERNA I KOKANDE VATTEN TILLS DE BLIR HALVMJUKA CA 5 MINUTER TAG UPP OCH LÄGG I PÅ VÄL RENGJORDA BURKAR. LAG: BLANDA VATTEN, ÄTTIKSPRIT, SOCKER OCH KRYDDOR INKNUTNA I EN BIT TYG, I EN KASTRULL. KOKA UPP. TAG BORT TYGPÅSEN MED KRYDDORNA - MEN SPARA DEN OCH HÄLL DEN VARMA LAGEN ÖVER TOMATERNA. LÅT STÅ SVALT UTAN LOCK TILL NÄSTA DAG. HÄLL AV LAGEN OCH LÅT DEN KOKA UPP MED KRYDDPÅSEN OCH HÄLL LAGEN ÖVER TOMATERNA IGEN. UPPREPA DET EFTER 3-4 DAGAR. SKUMMA LAGEN VÄL INNAN DU HÄLLER DEN ÖVER TOMATERNA DEN HÄR GÅNGEN. SÄTT PÅ LOCKET DIREKT, INNEHÅLLET SKA EJ SVALNA. FÖRVARAS SVALT. GOTT SOM TILLBEHÖR TILL OLIKA KÖTTRÄTTER
TOMATMARMELAD 1 KG TOMATER MOGNA 1 KG ÄPPLEN 1 1/4 KG SOCKER BENDYRA?????? TOMATERNA FÖRVÄLLS OCK SKALAS OCH ALLT KOKAS TILLS DET BLIR LAGOM KONSISTENS
MORMORS LÖK OCH TOMATSALLAD Prova till söndagssteken 1,5 KG GRÖNA SMÅ TOMATER 1,5 KG GUL LÖK SALTLAG: 3 LITER VATTEN 2,5 DL SALT 0,5 SL SOCKER ÄTTIKSLAG 3 DL ÄTTIKSPRIT 4,5 DL VATTEN 1 KG STRÖSOCKER 8 TILL 10 ST KRYDDNEJLIKOR 3 TSK FLYTANDE ATAMON KONSERVERINGMEDEL SKÖLJ O. SKÄR TOMATERNA I 4-6 KLYFTOR. SKALA OCH FINSKIVA LÖKEN. BLANDA SALTLAGEN KALL I ETT RYMLIGT KÄRL. RÖR SÅ ATT DEN LÖSER SIG OCH LÄGG SEDAN I LÖKEN OCH TOMATER LÅT DEM DRA I 3-4 TIMMAR. SLÅ SEDAN AV LAGEN OCH LÅT GRÖNSAKERNA RINNA AV. BLANDA ÄTTIKSLAGEN UTAN KONSERVERINGSMEDLET I EN GRYTA OCH KOKA UPP DEN. LÄGG I GRÖN- SAKERNA OCH LÅT DEM SJUDA I CA 5 MIN. TA SEDAN GRYTAN AV VÄRMEN, SKUMMA YTAN VÄL OCH TILLSÄTT KONSERVERINGSMEDLET. FYLL SALLADEN PÅ VÄL RENGJORDA GLASBURKAR OCH FÖRSLUT GENAST MED LOCK. FÖRVARA I KYLEN.
Syltade gröna tomater 1 kg Små gröna tomater Lagen: 3 dl vatten 1 1/2 dl 24%-ig ättika 4 dl vit sirap 2 bitar hel kanel 2 bitar muskotblomma 6 hela kryddnejlikor Skölj tomaterna o. ta bort blomfästet. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn. Förväll dem i 5 min.i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Häll den varma lagen på tomaterna. Låt stå 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara kallt.
Syltade gröna tomater Ingredienser 1 kg små, gröna tomater, kokande vatten Lagen 3 dl vatten 1 1/2 dl ren ättika 4 dl Dansukker Vit Baksirap 2 bitar hel kanel 2 bitar muskotblomma 6 hela kryddnejlikor 1. Skölj tomaterna och ta bort blomfästena. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn. 2. Förväll tomaterna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar. 3. Koka upp vatten, ättika, baksirap, kanel, muskor och kryddnejlika. Häll den varma lagen på tomaterna. 4. Låt stå i 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara svalt
Gröna tomater Låter vatten sjuda i en kastrull. Häller i nejlikor, kardemummakärnor, en skvätt surt vitt vin eller vinäger, några skedar ättika, ett par nypor salt, en tesked honung, ett par kanelstänger, lite peppar. Kokar samtidigt i en annan kastrull smala glasburkar och deras lock - inlagda tomater ser kul ut på höjden. Efter 30 minuter i kokande vatten är burkarna och locken steriliserade och man slipper använda konserveringsmedel. Lägger i tomaterna i spadet, låter dem sjuda ca 30 sekunder eller så. Tar upp burkarna med gaffel (på fingrarna finns bakterierna som gör att inläggningen möglar innan jul), bränner mig på ångan, skedar ned tomaterna i burkarna, häller på spad så att det täcker tomaterna. Ca 1/6 av burken måste vara tom, dvs fylld med luft. Snabbt ska locket på, medan allt är ångande hett och det blir ett väldans letande med gaffeln efter locket till burken i kastrullen med de kokande glasen. Bränner mig igen när locket kommer upp. Skruvar på locket med en handduk, ställer burken upp och ned. Het burk, hett innehåll och hett lock gör att det blir vacuum eller något, för sedan är locket lika svårt att få upp som en köpeburk. Och tomaterna håller i vanligt skafferi i flera år.
Annat recept på gröna tomater 1 kg gröna tomater ½ kg socker rivet skal från 3 citroner 1 bit ingefära atamon Skär de sköljda tomaterna i bitar. Borsta citronerna och riv av det gula. Blanda tomater, socker och citronskal och en bit ingefära - stor som två sockerbitar. Koka upp på hög värme under omrörning. Sänk värmen och koka sakta ca 1 ½ timme. Passa noga, rör om och låt inte fastna i botten. Kolla fastheten genom att hälla upp en sked på ett fat. Ställ fatet i kylen och dra med skeden genom marmeladen. När skåran inte rinner samman, är marmeladen klar. Tillsätt atamon enl. beskrivning på flaskan och fyll marmelanen på burkar.
Redigerat av Inga från Närke: 13-09-2010, 09:59
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|