Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Dags för glögg igen
          Solstorm
          Inlägg 06-10-2010, 14:54
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          Jag har köpt ingredienser till dunderglögg idag. http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=79471&st=0
          Den jag gjorde förra året blev så himla söt. Jag hade nog i den större mängden russin. Jag har blivit bjuden på glögg av samma recept som var mycket godare än min. Tänkte skippa russinen i år. Vad händer om jag minskar mängden socker? Smakar det jäst då?
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          theseraphim
          Inlägg 06-10-2010, 15:46
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          CITAT (Solstorm @ 06-10-2010, 15:54) *
          Jag har köpt ingredienser till dunderglögg idag. http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=79471&st=0
          Den jag gjorde förra året blev så himla söt. Jag hade nog i den större mängden russin. Jag har blivit bjuden på glögg av samma recept som var mycket godare än min. Tänkte skippa russinen i år. Vad händer om jag minskar mängden socker? Smakar det jäst då?

          Skippa inte russinen helt då de bidrar med mer än sötma, hur mycket socker är det i ditt recept? Socker får ju saker att jäsa men det behöver inte vara överskott då det lätt blir sliskigt.
          Själv skulle jag vilja prova med att ha i Lingon i år men fanken vet hur mycket då de innehåller ett naturligt konserveringsmedel som hämmar jäsningen lite. tänkte även köra lite stjärnanis tex....
           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 06-10-2010, 15:53
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          Det är det vanliga standardreceptet

          Dunderglögg
          5 liter svagdricka
          5 skivade råa potatisar
          1 paket bakjäst (eller starkvinsjäst)
          1 påse nejlikor
          1 påse kardemummakärnor
          1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) skalad o delad i mindre bitar
          1 kanelstång
          1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g)
          2,5 kg socker

           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 06-10-2010, 18:02
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jag har gjort min egen variant av denna glögg och struntat i svagdrickan då jag inte fick tag i den. Jag började med min i februari och den står nu och lagras i skafferiet.

          Den är riktigt SUPERGOD!

          Så i stället för dunderglögg får jag väl kallad en för

          SUPERGLÖGG à la Peztis

          5 l vatten
          2,5 kg strösocker
          1,5 dl farinsocker
          1 kg russin
          5 cm ingefära, färsk
          1 st citron
          15 g kardemumma, hel
          1 st kanelstång
          15 g nejlikor
          5 st potatisar (ca 700 g)
          1 msk enbär
          1 pkt jäst (50 g)

          Häll farinsocker och 2 kg av strösockret i en 10 liters-hink. Koka upp 2 l av vattnet och häll över sockret, rör tills det har löst sig.

          Stöt, klipp eller hacka russinen grovt (t ex i matberedare).
          Skala ingefäran (enklast att skrapa med sked) och skiva den.
          Skrubba och skär citronen i skivor.
          Stöt sönder kardemumman lite grovt
          Lägg alla kryddor, citron och russin i hinken och rör om.
          Häll på ytterligare 2,5 l av vattnet (kallt).

          Skala potatisen och skär i skivor, lägg i hinken.
          Krossa enbären något och lägg dem i lite gasväv, knyt om med en tråd som är tillräckligt lång för att kunna knyta i handtaget på hinken så att det lilla knytet senare lätt kan lyftas upp.

          Värm de resterande 0,5 l vatten till fingervarmt och rör ut jästen tills den är löst i separat skål. Häll det i hinken och rör om väl.

          Täck hinken med plast eller lock och låt stå i rumstemperatur, lyft försiktigt upp från botten en gång om dagen med slev. Kontrollera att det jäser (det ska skumma något och ”fräsa” om man lyssnar).

          Efter två-tre dagar tas enbären bort. Häll då i den resterande mängden socker om man vill ha en sötare glögg.

          Efter tre till sex veckor (smaka av) silas frukt och kryddor bort.

          Häll tillbaka i hinken och låt bottensatsen sjunka till botten (det kan ta ett par veckor).

          Häll upp i rena flaskor (helst med hävert) och förslut. Sätt på etikett och lagra svalt.

          Anmärkning
          Glöggen tjänar på lagring
          Vid avsmakning (görs emellanåt), hetta upp en liten mängd och smaka. Kryddorna kommer inte fram om det ej värms upp.
          Man kan även lägga i en skivad apelsin, en vanlijstång (delad), pomerans eller vad man önskar för att krydda annorlunda.
          Det blir ca 7 vinflaskor av denna sats.
          Det är även gott att dricka den kall med is.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 06-10-2010, 19:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Kära nån, vad tiden går! Dags att sätta glögg igen, har kvar det mesta sen förra året och nu är den fin i smaken, men det jag gör i år får stå kvar till nästa jul.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 07-10-2010, 08:57
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          Om jag minskar på russin och socker ska jag minska på jästen också då tro? Eller är det jästen som ska förbruka sockret så det blir mindre sött?
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 07-10-2010, 18:29
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jästen lever av sockret - det är en fin balansgång.

          Jag hade dock provat att minska på sockret.
          Du kan ju även göra så att du portionerar ut sockret så som man gör nör man framställer vin. Då häller man ju inte i allt på en gång utan tillsätter lite i taget för att jästen inte ska dö.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          theseraphim
          Inlägg 07-10-2010, 22:33
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          får nog sätta en sats i år....Lingon o Anis....
           
          Citera
          Suz
          Inlägg 08-10-2010, 17:15
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 956
          Medlem sedan:
          01-05-2007
          Medlem nr: 10 095



          Hur har jag kunnat missa denna tråd förra julen!!!!

          Nu har jag inhandlat allt men har en fråga.....ska man inte röra??
          Och ska man inte täcka över, tex. med lock på hink eller på en Damejeanne en sånt rör, (vattenlås)??

          Edit, ibland är jag för ivrig!! Jag hittade svaret!

          En liiiiten fråga till bara....vad blir det för procent på den?
          Gubben är orolig för att jag gör någonting olagligt....

          Redigerat av Suz: 08-10-2010, 17:30


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Suz
          Inlägg 09-10-2010, 14:11
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 956
          Medlem sedan:
          01-05-2007
          Medlem nr: 10 095



          En till säkert korkad fråga.....ska man skala potatisen? shy.gif


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 09-10-2010, 16:11
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Skala potatisen.

          Och procenter ligger kring 12 (enl annat forum om Dunderglögg).

          Om du inte tänker destillera det hela sedan så är det absolut ingen fara för att polisen ska komma och banka på dörren för att det luktar udda. Möjligen för att det luktar så gott i hela huset!!!

          biggrin.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Suz
          Inlägg 09-10-2010, 16:22
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 956
          Medlem sedan:
          01-05-2007
          Medlem nr: 10 095



          CITAT (Peztis @ 09-10-2010, 17:11) *
          Skala potatisen.

          Och procenter ligger kring 12 (enl annat forum om Dunderglögg).

          Om du inte tänker destillera det hela sedan så är det absolut ingen fara för att polisen ska komma och banka på dörren för att det luktar udda. Möjligen för att det luktar så gott i hela huset!!!

          biggrin.gif



          Tack för svaret!! thanks.gif

          Nu står en sats på köksgolvet!
          Bubblar redan!!
          Provsmakning om cirkus 6-8 veckor och blir det bra sätter jag genast en till!!
          Att försöka spara till nästa jul smile.gif


          Ni andra som gjort lite alternativa glöggar.....men apelsin mm...hur blev det??
          Apelsin lät så gott!
          Anis kanske??


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 09-10-2010, 19:25
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jag tror att man kan krydda lite som man vill. En del stoppar chili i sin! crazy.gif

          Alla citrusfrukter lär väl passa in i jul-temat mer eller mindre.

          Jag gjorde min första Superglögg i februari, det blev riktigt riktigt god! I augusti satte jag en sats till men denna gång med blåbär också. Vacker färg tror jag det blir men jag misstänker att den blir lite för söt så den blir nästan som en likör (den står nu på klarning).

          När hinken är färdig om ett par veckor kanske man skulle sätta igång nästa... Vad ska man då ha i, månne? g.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Sofia H
          Inlägg 11-10-2010, 11:03
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 84
          Medlem sedan:
          19-10-2007
          Medlem nr: 12 911



          Kanske någon har ett gott recept på glögg med lägre alkoholhalt? Älskar glögg, men blir dödstrött av ett litet glas vin eller motsvarande. Det går ju bra att köpa, men jag gillar att testa olika kryddor och så. /Sofia
           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 12-10-2010, 10:44
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          CITAT (Sofia H @ 11-10-2010, 12:03) *
          Kanske någon har ett gott recept på glögg med lägre alkoholhalt? Älskar glögg, men blir dödstrött av ett litet glas vin eller motsvarande. Det går ju bra att köpa, men jag gillar att testa olika kryddor och så. /Sofia

          Man kan ju pröva med vinjäst istället för bakjäst. Det finns ju lättvinsjäst.
           
          Citera
          Sofia H
          Inlägg 12-10-2010, 11:36
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 84
          Medlem sedan:
          19-10-2007
          Medlem nr: 12 911



          Tack Solstorm, det visste jag inte. Ska forska lite i ämnet!/Sofia.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 12-10-2010, 17:48
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Sofia, det är kanske inte alkoholen som gör dig trött utan de olika sorters druvorna som man gör vinet på? Har du märkt någon skillnad på rött och vitt vin?
          Jag märker t ex att jag är inte lika känslig för Syrah-vinerna vad gäller trötthet eller huvudvärk. Min man får huvudvärk dirket vid "fel" sorts druvor.
          Som jag förstår det så är det som en slags allergi mot vissa typer av tanniner.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          theseraphim
          Inlägg 21-10-2010, 08:52
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          CITAT (Peztis @ 12-10-2010, 18:48) *
          Sofia, det är kanske inte alkoholen som gör dig trött utan de olika sorters druvorna som man gör vinet på? Har du märkt någon skillnad på rött och vitt vin?
          Jag märker t ex att jag är inte lika känslig för Syrah-vinerna vad gäller trötthet eller huvudvärk. Min man får huvudvärk dirket vid "fel" sorts druvor.
          Som jag förstår det så är det som en slags allergi mot vissa typer av tanniner.

          NJa allergi och allergi...

          Om jag inte minns helt fel så får man ont i huvudet av årgångsviner och kass mage av unga viner där vissa delar inte brutits ner tillräckligt.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 30-10-2010, 15:45
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Hmmmm... jag är nog lite hopplös! biggrin.gif

          Jag gjorde ju en omgång med glögg enl mitt recept i våras (blev jättegott!), en ny omgång i augusti men då hade jag i blåbär (blev halvdant men kanske tjänar på lagring).
          Och idag har jag satt igång en sats till! crazy.gif
          Jag plockade nämligen ned alla mina små druvor förra veckan och de är alldeles för starka i smaken för att de ska vara goda att äta som de är (de är blåbärsstora) så nu ligger de i glögghinken och jäser! Det blev ca 1/5 l druvor som jag mosade med händerna och så använde jag endast 500 g russin, annars följde jag mitt recept.

          Så nu får vi se hur det blir med denna sats!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Suz
          Inlägg 30-10-2010, 21:44
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 956
          Medlem sedan:
          01-05-2007
          Medlem nr: 10 095



          Nu har jag en fråga ang. dunderglöggen.
          Satte en sats för ca 3 veckor sedan.
          Nu "bluppar" det bara ca var 2-3 minut.
          Gubben säger att när man gör vin är det färdigjäst när "bluppet" kommer en gång var annan minut.
          Nu undrar jag....ska denna stå några veckor till iaf?
          Eller är det tappdags??
          Jag har aldrig gjort glögg förut!

          Men den luktar ljuvligt smile.gif


          --------------------
          Zon II
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 06:21
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon