|
Lergryta, vad använder jag den till? |
|
|
|
25-12-2010, 13:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 958
Medlem sedan: 30-01-2004
Medlem nr: 2 746

|
Tomten kom med en lergryta till mig i år. En sån har jag aldrig haft. Jag fick med en kokbok, men den innehåller ju bara recept på flera kilos köttbitar och hela kycklingar Jag skulle vilja prova den med kycklingfiléer, nån som har ett recept? Eller nåt annat smarrigt som inte kräver minst 1 kg kött?
--------------------
Margith, zon 6
Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst. Citat: min mor =)
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
25-12-2010, 15:36
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Jag brukar inte använda recept alls när jag använder lergryta, bara lägga i blöt först och sedan slänga ner vad man vill ha det kan vara kycklingbitar, korvbitar, köttbitar, grönsaker, bönor mm. kryddor efter vad man gillar + sätta in i kall ugn och sedan runt 200grader och sedan får man ju kolla när det börjar bli klart.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
25-12-2010, 18:36
|

Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365

|
Kollade tvärt i en av mina lergryte-kokböcker: 1 timme i 250 grader för styckad kyckling... Så det bör vara samma för filéer.
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
|
25-12-2010, 21:53
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
Hoppas du testar och sedan delar med dig till oss som har en gammal som står och samlar spindelväv
|
|
|
|
|
25-12-2010, 22:26
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Fileer blir snabbare klara än styckade bitar med ben, så kolla tidigare än 1 timme.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
25-12-2010, 23:29
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
Grattis till Römertopf! Jag har två stycken. En till fisk och en till kött och bröd. Kokboken som medföljer är 70-talig och trist. Det finns en utmärkt kokbok på ICA-förlagen, som heter laga mat i lergryta. Den har många bra recept. Inte minst blir det goda bröd.
En enkel variant är denna: Tag en hel kyckling och lägg i grytan som har fått stå i vatten i 15 min. Lägg i färsk svamp, lök, soya och timjan. Ställ i kall ugn och sätt på 175 grader. Låt stå i ca 1 timme. Tag ut grytan och tag av locket. Salta och peppra, häll i ca 2 dl grädde och ställ tillbaka i ca 15 min, så att allt får stekyta. Servera med tärnad stekt potatis, som är kryddad med paprikapulver och dill. Tonåringarna glor lystet över grytan, kan jag lova.
Hälsningar, Niggle
|
|
|
|
|
26-12-2010, 12:17
|

Medlem
Antal inlägg: 110
Medlem sedan: 19-05-2008
Medlem nr: 16 220

|
Så intressant att man kan baka bröd i lergryta, det hade jag ingen aning om, fastän jag har haft en länge. Mest gör jag stek i grytan och det brukar bli bra. Men det går helt säkert lika bra även med mindre bitar kött, inkl. kycklingfiléer. Niggle, har du något favvorecept på lergrytebröd? Skulle jag gärna ta del av isåfall...
|
|
|
|
|
26-12-2010, 15:19
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Jag har haft lergrytor ända sedan 70-talet då de kom ut på marknaden men de har en tendens att spricka efter några år så det är inte samma grytor nu som då. Använder min(a) i stort sett bara till kyckling som blir otroligt saftig och god, brukar pensla kycklingen eller kycklingdelarna i en blandning av kinesisk soja (ca. ½ kaffekopp) och ett par msk. Knorr, Kött & grillkrydda, sedan ställer jag in grytan i kall ugn och vrider upp värmen till 150°C och där får den stå i 1 tim. och 15 minuter. Misslyckas aldrig och skyn reder jag av till en sås. Går bra att göra likadant med mindre delar också men då får man minska lite på tiden.
Jag har aldrig bakat bröd i lergryta men gjort stek några gånger fast de tycker jag blir bättre utan lergryta.
|
|
|
|
|
26-12-2010, 17:06
|

Medlem
Antal inlägg: 60
Medlem sedan: 09-06-2003
Medlem nr: 1 650

|
Jag använde min lergryta det var nog på 80-talet. Jag gjorde väldigt ofta ett matbröd som var jättebra.Tyvärr kom receptet bort.Skulle gärna vilja ha det igen.Det fanns i en tunn liten bok det kanske var från ICA.
|
|
|
|
|
26-12-2010, 17:14
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
27-12-2010, 23:32
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
CITAT (Felicia M @ 26-12-2010, 12:17)  Så intressant att man kan baka bröd i lergryta, det hade jag ingen aning om, fastän jag har haft en länge. Mest gör jag stek i grytan och det brukar bli bra. Men det går helt säkert lika bra även med mindre bitar kött, inkl. kycklingfiléer. Niggle, har du något favvorecept på lergrytebröd? Skulle jag gärna ta del av isåfall...  Ja, jag har ett riktigt bra recept: 50 g jäst 2 msk olja 5 dl filmjölk, yoghurt, gräddfil eller kvarg 1 msk mörk sirap (inte mer) 1 tsk salt (gärna lite till) 5 dl grovt rågmjöl 8 dl lantbrödsmjöl Smula jästen i en bunke. Värm olja och fil till fingervarm och lös jästen i det. Tillsätt sirap, salt och rågmjöl. Arbeta ihop och täck över. Låt jäsa i ca 1 timme. Lägg lergrytan i vatten. Arbeta i lantbrödsmjöl till en fast deg. Forma till en limpa som läggs i grytan. Grytan ska vara väl insmord med olja, eller flytande smör (som jag föredrar).Lägg på locket och jäs i en timme. Ställ grytan i nedre delen av ugnen och sätt på värmen på 175 grader. Grädda i två timmar. Vira in brödet i en ren handduk och låt det svalna. Jag brukar lägga till 2 dl solrosfrön i degen, vilket gör brödet aptitligare. Supergott bröd. Till och med tonåringarna, som brukar tigga om Skogaholmslimpa, godkänner detta bröd. Lycka till! Köp gärna ICAförlagets utmärkta bok: Laga mat i lergryta hälsningar, niggle
|
|
|
|
|
28-12-2010, 11:33
|

Medlem
Antal inlägg: 2 494
Medlem sedan: 15-02-2008
Medlem nr: 14 081

|
CITAT (Margith @ 25-12-2010, 13:45)  Tomten kom med en lergryta till mig i år. En sån har jag aldrig haft. Jag fick med en kokbok, men den innehåller ju bara recept på flera kilos köttbitar och hela kycklingar Jag skulle vilja prova den med kycklingfiléer, nån som har ett recept? Eller nåt annat smarrigt som inte kräver minst 1 kg kött? Tja Smäck i några kycklingfiléer, krydda med salt,peppar och kanske lite timjan o rosmarin(det finns ju färdiga kryddmixar tex Provencale och Medelhavsmix som går bra), släng i ett par vitlöksklyftor, Häll på någon decilitare med vin plus några matskedar honung för att få en sötma att bryta vinet och kryddorna med. När kycklingen sedan är klar så kan du hälla i lite matlagningsyougurth i grytan för att få en krämig sås under filéerna. Servera tex hasselbackspotatis och wokade grönsaker till....MMMmmmmmm! Drick gärna ett italienskt rött vin till tex en Valpiociella Ripasso
|
|
|
|
|
28-12-2010, 17:52
|

Medlem
Antal inlägg: 110
Medlem sedan: 19-05-2008
Medlem nr: 16 220

|
Stort tack Niggle, det skall jag verkligen pröva!
|
|
|
|
|
13-01-2011, 10:06
|

Medlem
Antal inlägg: 2 958
Medlem sedan: 30-01-2004
Medlem nr: 2 746

|
OK, nu har jag provat lite. 1:a gången blev det ett gäng kycklingfiléer, tillsammans med potatis och lök och vad det nu var jag hittade i kylen. Kycklingen behövde 1 tim och 15 min för att bli klar. Jag trodde att filéerna skulle bli klara betydligt fortare. Så rotfrukterna var nerkokade till nåt som mest såg ut som soppa. Ingen hit! 2:a gången slängde jag ner ett gäng benfria kotletter. 1 timme så var de klara. Potatisen lagade jag till på spisen. Min lergryta är så stor att jag inte får in en form till samtidigt i ugnen. Kotletterna var helt OK, men hade jag lagt dem i stekpannan i stället, hade de varit klara på 15 min. Jag är alltså långt ifrån övertygad om storheten i den här grytan. En dj-dra plats tar den också Jag ska prova en hel kyckling också. Tyvärr är resten av familjen inte så glada åt ben i maten, så det har inte blivit av ännu.
--------------------
Margith, zon 6
Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst. Citat: min mor =)
|
|
|
|
|
13-01-2011, 11:03
|

Medlem
Antal inlägg: 15
Medlem sedan: 11-01-2011
Medlem nr: 37 699

|
Jag älskar mina lergrytor, har en stor och en liten. Ett av mina absoluta favoritrecept är kyckling med citron och oliver.
4 kycklingfiléer 2 vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1/2 hönsbuljongtärning 1 tsk rosmarin rivet skal och pressad saft av 1/2 citron 1 dl svarta oliver 1/2 dl grovhackad persilja
Rör ihop matlagningsgrädde, hönsbuljong, citronsaft och skal och häll i en blötlagd lergryta. Lägg ner kyckling, vitlök, salt, peppar och rosmarin och sätt in i en kall ugn som ställs på 200 grader. Låt stå i ca en halvtimme (beror lite på ugn och storleken på grytan) och lägg sedan i oliverna och sätt in i ca 5 min till. Ta ut och strö över persilja.
Förutom att den smakar riktigt gott så doftar det citron i hela huset när man öppnar locket.
|
|
|
|
|
13-01-2011, 18:57
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
Måste först få klara ut att kyckling i gemen inte är gemen hos mig. Den är alldeles för gemen. I 99 % av serverade kyckligolyckor är köttet (om det nu är kött?) torrt och trådigt. Tugga, tugga enligt mina upplevelser av kyckling. Den fastnar mer i tänderna än överkokt kalvkött. Föredrar helt klart billig falukorv som bränns i stekpannan för att det är för mycket konsistensgivare, potatismjöl och potatismospulver i den.
MEN! Ibland dyker det upp en stålande kyckling. Saftig kortstrådig och välsmakande. Har hänt med Flygande Jacob någon gång. Med kycklinglår, grillade, ett par gånger. Spettgrillade i skogen likaledes. Men oftast *** i lergryta.
Annars är bröd bäst i terracottakastrullen.
Vi har två R. grytor. Men än är det bara frugan som vågat använda dem from the 70th. Jag älskar stekpannor, järngrytor och traktörpannor. Och såskastrull i koppar.
Skall nog överväga om jag skulle ta mig före att göra en älggryta i lerpannan.
|
|
|
|
|
13-01-2011, 20:16
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
CITAT (Överbölingen @ 13-01-2011, 18:57)  Måste först få klara ut att kyckling i gemen inte är gemen hos mig. Den är alldeles för gemen. I 99 % av serverade kyckligolyckor är köttet (om det nu är kött?) torrt och trådigt. Tugga, tugga enligt mina upplevelser av kyckling. Den fastnar mer i tänderna än överkokt kalvkött. Föredrar helt klart billig falukorv som bränns i stekpannan för att det är för mycket konsistensgivare, potatismjöl och potatismospulver i den.
MEN! Ibland dyker det upp en stålande kyckling. Saftig kortstrådig och välsmakande. Har hänt med Flygande Jacob någon gång. Med kycklinglår, grillade, ett par gånger. Spettgrillade i skogen likaledes. Men oftast *** i lergryta.
Annars är bröd bäst i terracottakastrullen.
Vi har två R. grytor. Men än är det bara frugan som vågat använda dem from the 70th. Jag älskar stekpannor, järngrytor och traktörpannor. Och såskastrull i koppar.
Skall nog överväga om jag skulle ta mig före att göra en älggryta i lerpannan. många "dödar" ju köttet en gång till och då blir det trist att äta. med lite finare älgkött så tror jag du gör världens godaste sjömansbiff i lergrytan. jag använder min lergryta ofta, sist gjorde jag BACALAO i den
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
13-01-2011, 20:43
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (Överbölingen @ 13-01-2011, 18:57)  Måste först få klara ut att kyckling i gemen inte är gemen hos mig. Den är alldeles för gemen. I 99 % av serverade kyckligolyckor är köttet (om det nu är kött?) torrt och trådigt. Tugga, tugga enligt mina upplevelser av kyckling. Den fastnar mer i tänderna än överkokt kalvkött. Föredrar helt klart billig falukorv som bränns i stekpannan för att det är för mycket konsistensgivare, potatismjöl och potatismospulver i den.
MEN! Ibland dyker det upp en stålande kyckling. Saftig kortstrådig och välsmakande. Har hänt med Flygande Jacob någon gång. Med kycklinglår, grillade, ett par gånger. Spettgrillade i skogen likaledes. Men oftast *** i lergryta.
Annars är bröd bäst i terracottakastrullen.
Vi har två R. grytor. Men än är det bara frugan som vågat använda dem from the 70th. Jag älskar stekpannor, järngrytor och traktörpannor. Och såskastrull i koppar.
Skall nog överväga om jag skulle ta mig före att göra en älggryta i lerpannan. Håller inte med, och håller med. Köp en hel krav-märkt (eller Bjäre-kyckling), fyll den och krydda. Hyvla lite smör (eller droppa olivolja) över. Tillred långsamt på rätt låg värme i ugnen. Ös ofta. Öka värmen mot slutet. Det kan bli hur gott som helst. Dilemmat är att filén är färdig före låren. Man får ha fingertoppskänsla. Låren är absolut godast tycker jag.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
04-02-2011, 21:36
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Du kan i stort sett ta vilket grytrecept som helst och lägga i ingredienserna från listan i lergrytan, det som kan skilja är tillagningstiden för du ställer ju in blötlagd lergryta med innehåll i kall ugn. Sen brukar jag bryna i vart fall rött kött i stekpanna före för stekytans skull.
Sen har jag hört sägas att man skall ha olika lergrytor för olika köttvaror, men jag har använt vår inkörda (har en oanvänd också) både till nötkött, fläskkött och fågel utan problem.
--------------------
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|