Kom ihåg att en vild trädgård är en lycklig trädgård biologiskt sett. Tänk ur en bevarande synpunkt istället. Att skapa en naturlig trädgård.
Ek är ett jättebra förslag och är hem åt en mängd av olika former av liv! Mycket av Sveriges ekskogar har ju skövlats.
Ofta har många människor en tendens till onödigt mycket gräsmatta, välklippta och med rena rabatter.
Stora öppna ytor och som inte är särskilt inbjudande för tex fåglar. Det fungerar möjligen åt strutsar och emu. Detta är oftast en för öde miljö för att kunna uppmuntra för födosökning, övernattning eller häckning.
Lämna en vedhög med murket trä. Skaffa en damm med sumpzon i en halvskuggig del av tomten. Vatten är ett av naturens viktigaste källor och borde finnas i varje trädgård. Ett fristående fågelbad är bättre än inget. Men var noga när man placerar ut ett fågelbad. Tänk på att alltid placera ut dem i närhet till ett buskage eller under ett träd. Även om alla fåglar gillar att bada behöver alla speciellt insektsätare dricka varje dag. En damm är dock alltid bäst och lockar till sig en mängd olika djur, även vattenlevande sådna.
Stenröse är likt en vedhög.
Undvik fälla stora träd, sätt upp holkar av olika modeller.
Holkar och boplatser är ett perfekt och lätt sätt att försöka locka till sig nya invånare och få gamla att återvända. Holkar för svalor, seglare och sparvar, men även för fladdermöss kan med lätthet byggas eller monteras på och i tex tegelväggen. Även holkar för bin och humlor rekommenderas eftersom många av dessa har bostadsbrist i urbana områden.
Lämna några delar med tät växtlighet och plantera gärna värdväxter för fjärilar i form av mat och för förökning.
Undvik växter som kan sprida sig ut i naturen och försök i så stor mån som möjligt
välja lokalt naturliga arter och inte hybrider.
Vad som bör tänkas på många ggr är just att även hortikultur och trädgårdsmarknader kan leda till en introducering av mer exotiska arter och hybrider vilka kan vara nära släkt med ursprungliga arterna, vilka i vissa fall rymmer eller skapar nya hybrider som vållar mer problem. Så man bör vara noga med vad man får eller köper så man inte kommer hem med felmärkta varor, vilket kan få fler negativa konsekvenser än positiva. Satsa hellre då på att ta sticklingar och frön från vilda arter i närområdet istället, sk ecosource. Samla ekollon är enkelt och billigt. Dessutom är lokala träd mer anpassade till närmiljön än tex odlade i andra delar av landet..
Länge har trädgårdar ignorerats som en del av bevarande av biologisk mångfald och på många plaster är det tyvärr fortfarande så. Speciellt klippträdgårdar och rasbranter har länge åsidosätts, likaså skyddade planteringar med ormbunkar och andra arter från skogens undervegetation. Trädgårdar kan ibland vara det enda skyddet och kan fungera som en surrogator där de annars i vilt tillstånd betas av, skövlas, trängs bort av ogräs, såväl som introducerade arter eller plockas bort. Även i urbana miljöer som mellan väggar och betongförsedda höghus kan bebyggda områden kan mark faktiskt utgöra en betydande del för att odla och bevara. Utrymmen mellan hus kan fungera som skyddande "klippskrevor" där många växter är skyddade mot väder och vind. Tänk dig lite en betongförsedd skog. Även balkonger och takterasser fungerar utmärkt och kan lätt anpassas till växter som är mer anpassade för ett liv i tex trädkronor där de är utsatta för både väder och vind.
Rekommenderas att man har minst 3 av varje art för att säkra en fortsatt förökning. Även fler plantor om man har särskilda han och hon plantor.
Skapa exempel en mångfaldig äng från gräsmatta genom att undvika vattna, göda eller rensa ytan och göra utrymme för vilda ängsväxter genom introducering eller hela ytor av bitar från ursprungsmarken. (fråga självklart markägare om tillstånd).
Eller som tidigare sagt en "stressad" klippträdgård med influenser av rasbranter.
Rasbranter är lättskötta och generellt lättskapade. Dessa rasbranter är dessutom perfekt odlingsubstrat för flera arter med sitt nervittrade bergsmatrial. De är dessutom habitat för reptiler och många goda rovbaggar som fungerar som effektiva insektsbekämpare.
Allt ovanstående är saker som jag tycker absolut måste få finnas i varje trädgård- Hoppas du gör det enda rätta

Vilken del av landet bor du i?
Vill du veta mer om hotade växter i ditt län, Så kolla med din lokala länsstyrelse. De har ofta en bra lista över djur och växter.
Nu stal jag en hel del av texten från min egen blogg, men vill du veta lite mer om att skapa en mer naturlig trädgård så kan du läsa några av mina inlägg.