Jag kan berätta hur jag gjorde när jag planterade min häck. Jag är inte profs, bara glad amatör, men jag hörde mig för med olika källor innan jag planterade. Här är också lerjord, där häcken skulle stå har ingen grävt på många år. För att komma igenom ytan körde jag flera varv med en jordfräs, så djupt det gick att komma och drygt en meter brett. Sen grävde jag ett dike, ca 30-40cm brett och kanske 40-50cm djupt, svårt att uppskatta, men jag hade en trädgårdsvän (som arbetar med trådgårdsanläggning) med mig som hjälp, hon var nöjd i alla fall. Jorden lade jag längsmed diket. Vi planterade spireaplantor, öste ned ömsom gammal jord och ömsom kogödsel på påse. Jag hade lagt påsarna med gödsel längs diket och det var ca två påsars längd mellan varje säck. Så mycket sten och rötter som möjligt plockade jag ur jorden jag grävt upp. Kommande vinter blev det mycket snö innan kylan kom, så vattensorkarna hade det mysigt och grävde gångar i den porösa nygrävda jorden, åt upp rötterna på några plantor. Det hade väl inte med planteringaen att göra, men så blev det i alla fall. Nu mår häcken bra.
Förra våren planterade jag en annan häck på annan del av tomten som var mycket lerigare, mer lera än lerjord. Där hade jag en säcklängd mellan varje säck gödsel som jag lagt ut längs med diket, men varannan säck var kogödsel och varannan säck barkmull. Alla rötter och stenar jag hittade plockade jag ur jorden, planterade sen häggmispel. Båda häckarna vattnades med droppslang under sommaren och vattnet gick ned fint i jorden. Ogräs fick jag rensa förstås, men jorden är porös så det var inte svårt.
Vad jag vet gillar bok lerjord. Jag skulle inte lägga i annat än kogödsel (eller färdig hästgödsel) och/eller barkmull i den jord du har, köp inte "plantjord" i alla fall! Lycka till, det blir fint sen!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|