Medlem
Antal inlägg: 8
Medlem sedan: 11-04-2011
Medlem nr: 41 749
Aldrig hälla bort något spad - där finns mycket smak Tycker att det är bra att avbryta när det finns lite vätska kvar - håller sig bättre i frysen, kan bli torra annars.
Medlem
Antal inlägg: 1 988
Medlem sedan: 17-12-2002
Medlem nr: 497
Instämmer med tidigare inlägg, lite vätska kvar så att man fryser in i själva spadet så blir inte svampen frysbränd om man har den länge i frysen. Sen är det bra att inte ta med smör om man nu skulle få för sig det. Smör härsknar så vätska ev lite salt o inget mer så klarar det sig bra i frysen
--------------------
************************************************************ Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
Håller med föregående två talare om du menar "förkokning" alltså, inte förvällning som i avkokning? Dock om svampen är riktigt blöt så att det blir många deciliter vätska, så kan jag faktiskt hälla av litegrann för att skynda på processen. Jag är inte så tålmodig av mig, särkilt inte om man hittat mängder av svamp och ska steka i många omgångar.
Medlem
Antal inlägg: 4 078
Medlem sedan: 14-03-2008
Medlem nr: 14 624
Tack för svaren då ska jag lämna lite vätska kvar innan dom åker in i frysen,godast är det att smörsteka svampen direkt, men för säkerhets skull är det kanske bäst att förkoka den med tanke på dvärgbandmasken.Ha det gott i svampskogen
Vad gäller dvärgbandmasken spelar det ingen roll om du har en frysperiod, det överlever de. Viktigt däremot att svampen blir riktigt upphettad och inte under för kort tid. Jag steker alltid min svamp ganska länge, för det har jag fått lära mig.
Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707
Vi förväller nästan ingen svamp. Utom stenmurklor ungefär vart tredje år. Dessutom torkar vi det mesta. Blötlägger i lite varmt vatten och använder restvätskan till sås/sky/kryddning. Reducerar kraftigt. Vi torkar tre/fyra sorters svamp. Gula kantareller och trattisar, stensopp/brunsopp samt murklor. Färska champinjoner grillar vi.
Medlem
Antal inlägg: 8
Medlem sedan: 11-04-2011
Medlem nr: 41 749
Det är lurigt med uttrycket "förvälla" i svampsammanhang - då det ofta brukas i betydelsen "koka in", att koka bort vätska ur svampen för att kunna steka med tex smör direkt, eller för att frysa in.
I matlagningssammanhang betyder det ju att snabbt koka något i vatten.
När målet är att koka bort gift (stenmurklor) eller att få bort skarpa smaker (riskor) används ofta uttrycket "koka av" med tillägget att kasta bort vätskan. Då ska man koka i mycket vatten.
Men "förvälla" används i de båda mycket olika betydelserna.