Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Förvälla svamp
          Vippan
          Inlägg 24-07-2011, 19:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 078
          Medlem sedan:
          14-03-2008
          Medlem nr: 14 624



          Hur gör ni när ni förväller svamp, brukar ni låta all vätska koka in eller häller ni bort en del?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 7)
          Lyckoper
          Inlägg 24-07-2011, 20:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          11-04-2011
          Medlem nr: 41 749



          Aldrig hälla bort något spad - där finns mycket smak
          Tycker att det är bra att avbryta när det finns lite vätska kvar - håller sig bättre i frysen, kan bli torra annars.
           
          Citera
          Tikka
          Inlägg 24-07-2011, 20:57
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 988
          Medlem sedan:
          17-12-2002
          Medlem nr: 497



          Instämmer med tidigare inlägg, lite vätska kvar så att man fryser in i själva spadet så blir inte svampen frysbränd om man har den länge i frysen. Sen är det bra att inte ta med smör om man nu skulle få för sig det. Smör härsknar så vätska ev lite salt o inget mer så klarar det sig bra i frysen smile.gif


          --------------------
          ************************************************************
          Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
          Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 25-07-2011, 12:27
          Länk hit: #4


          Gäster






          Håller med föregående två talare om du menar "förkokning" alltså, inte förvällning som i avkokning?
          Dock om svampen är riktigt blöt så att det blir många deciliter vätska, så kan jag faktiskt hälla av litegrann för att skynda på processen. Jag är inte så tålmodig av mig, särkilt inte om man hittat mängder av svamp och ska steka i många omgångar.

           
          Citera
          Vippan
          Inlägg 25-07-2011, 12:55
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4 078
          Medlem sedan:
          14-03-2008
          Medlem nr: 14 624



          Tack för svaren då ska jag lämna lite vätska kvar innan dom åker in i frysen,godast är det att smörsteka svampen direkt, men för säkerhets skull är det kanske bäst att förkoka den med tanke på dvärgbandmasken.Ha det gott i svampskogen smile.gif
           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 26-07-2011, 08:36
          Länk hit: #6


          Gäster






          Vad gäller dvärgbandmasken spelar det ingen roll om du har en frysperiod, det överlever de. Viktigt däremot att svampen blir riktigt upphettad och inte under för kort tid. Jag steker alltid min svamp ganska länge, för det har jag fått lära mig.
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 27-07-2011, 13:03
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Vi förväller nästan ingen svamp. Utom stenmurklor ungefär vart tredje år.
          Dessutom torkar vi det mesta. Blötlägger i lite varmt vatten och använder restvätskan till sås/sky/kryddning. Reducerar kraftigt.
          Vi torkar tre/fyra sorters svamp. Gula kantareller och trattisar, stensopp/brunsopp samt murklor. Färska champinjoner grillar vi.
           
          Citera
          Lyckoper
          Inlägg 27-07-2011, 22:04
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8
          Medlem sedan:
          11-04-2011
          Medlem nr: 41 749



          Det är lurigt med uttrycket "förvälla" i svampsammanhang - då det ofta brukas i betydelsen "koka in", att koka bort vätska ur svampen för att kunna steka med tex smör direkt, eller för att frysa in.

          I matlagningssammanhang betyder det ju att snabbt koka något i vatten.

          När målet är att koka bort gift (stenmurklor) eller att få bort skarpa smaker (riskor) används ofta uttrycket "koka av" med tillägget att kasta bort vätskan. Då ska man koka i mycket vatten.

          Men "förvälla" används i de båda mycket olika betydelserna.




           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 10:41
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon