|
Vad ska man göra med aska från grillen?, Vilket är det bästa sättet att göra sig av med aska |
|
|
|
31-07-2011, 12:07
|
Medlem
Antal inlägg: 4
Medlem sedan: 30-05-2011
Medlem nr: 50 971

|
Jag blir inte riktigt klok på var man ska slänga askan från briketter och grillkol. Det råder delade meningar om och i så fall hur mycket som kan slängas i komposten. Hur ska man annars tänka? Jag skulle gärna slippa att slänga det i soptunnan. Någon klok som vet? //Krebba
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
31-07-2011, 12:16
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
Askan är ganska kväverik, så släng den i komposten, men "rör ner" den.
|
|
|
|
|
31-07-2011, 12:18
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
kanske inte ska lägga all aska i en hög o bara vända ned för då blir det koncentrerat utan strö ut den jämt över ytan och blanda den väl.
--------------------
|
|
|
|
Gunilla T
|
31-07-2011, 13:42
|
Gäster

|
Aska är starkt basiskt och förändrar pH värdet i komposten. Askan innehåller inget kväve men däremot allt som trädet tagit upp under sin livstid såsom fosfor men även tungmetaller som t.ex. kadmuim, bly och kvicksilver. Tungmetallerna bryts inte ner utan anrikas i näringskedjan.
Problemet med grillkolsaska är att man inte vet ett dugg var den kommer ifrån om den inte är certifierad. Kommer den från mellaneuropa med stora utsläpp av tungmetaller i miljön innehåller askan allt detta. Den kan vara tillverkad av vad som helst, även arsenikinpregnerat trä.
Jag själv skulle aldrig använda grillkolsaska i kompost eller trädgård. Grillkolsaska bör hanteras som riskavfall. Däremot skulle jag kunna använda mig av små mängder vedaska om jag t.ex. ville förändra pH värdet i någon rabatt men då skall det vara ett medvetet och av speciella skäl.
|
|
|
|
|
02-08-2011, 00:00
|

Medlem
Antal inlägg: 397
Medlem sedan: 19-09-2007
Medlem nr: 12 562

|
CITAT (Gunilla T @ 31-07-2011, 14:42)  Den kan vara tillverkad av vad som helst, även arsenikinpregnerat trä.
Jag själv skulle aldrig använda grillkolsaska i kompost eller trädgård. Grillkolsaska bör hanteras som riskavfall. Däremot skulle jag kunna använda mig av små mängder vedaska om jag t.ex. ville förändra pH värdet i någon rabatt men då skall det vara ett medvetet och av speciella skäl. Äter ni maten ni har grillat på den där grillkolen med arsenik??? Vet att den här diskussionen var uppe förra året också och jag tycker fortfarande att det är lite komiskt! Ni törs inte strö ut askan i trädgården men äta mat grillad på den det går bra!!! Självklart är det inte bra om den innehåller en massa tungmetaller och gift men jag skulle inte äta det som är grillat på den heller i så fall.
|
|
|
|
Gunilla T
|
02-08-2011, 08:16
|
Gäster

|
CITAT (Jultorpet @ 02-08-2011, 01:00)  Äter ni maten ni har grillat på den där grillkolen med arsenik??? Vet att den här diskussionen var uppe förra året också och jag tycker fortfarande att det är lite komiskt! Ni törs inte strö ut askan i trädgården men äta mat grillad på den det går bra!!! Självklart är det inte bra om den innehåller en massa tungmetaller och gift men jag skulle inte äta det som är grillat på den heller i så fall. Komiskt???....njaa...okunskap snarare. En bra grillkol bör vara Sis märkt - där redovisas ursprunget och garanteras att den inte är tillverkad av byggavfall eller kemiskt behandlat trä. När det gäller tungmetaller är det icke nedbrytbara grundämnen som ackumuleras i näringskedjan eftersom de tas upp av växter och djur och där människan som toppkonsument naturligtvis är utsatt. Metallers giftighet beror på i vilken kemisk form de uppträder. Metallerna förgasas inte som kvävet och kolet utan blir kvar i askan. Olika växter tar upp metallerna, t.ex. tobaksväxten tar gärna upp kadmium och det är bl.a. därför rökning är skadlig. Alla träd tar upp tungmetaller och de blir kvar i askan när man eldar. Utsläppen av tungmetaller har ju reglerats hårt i Sverige men vi får ändå in det med vinddrift från industritäta områden i mellaneuropa. Därför innehåller också träd i södra Sverige mera tungmetaller än träden i Norrland.
|
|
|
|
|
02-08-2011, 08:36
|
Medlem
Antal inlägg: 7
Medlem sedan: 15-02-2011
Medlem nr: 39 193

|
Vederhäftigt och intressant, Gunilla - ös på! Själv brukar jag sålla askan från överblivet grillkol och återanvända kolet. När jag grillat, vilket jag gör ofta, avslutar jag alltid med att täcka glöden med ett metallock så att glöden kvävs. Då kan den kol som inte blivit aska återanvändas nästa gång. Och askan, den sprider jag på kökslandet. Men jag ska kolla efter SIS-märkningen i fortsättningen.
|
|
|
|
|
02-08-2011, 22:46
|

Medlem
Antal inlägg: 397
Medlem sedan: 19-09-2007
Medlem nr: 12 562

|
CITAT (Gunilla T @ 02-08-2011, 09:16)  Komiskt???....njaa...okunskap snarare.
En bra grillkol bör vara Sis märkt - där redovisas ursprunget och garanteras att den inte är tillverkad av byggavfall eller kemiskt behandlat trä.
När det gäller tungmetaller är det icke nedbrytbara grundämnen som ackumuleras i näringskedjan eftersom de tas upp av växter och djur och där människan som toppkonsument naturligtvis är utsatt. Metallers giftighet beror på i vilken kemisk form de uppträder. Metallerna förgasas inte som kvävet och kolet utan blir kvar i askan. Olika växter tar upp metallerna, t.ex. tobaksväxten tar gärna upp kadmium och det är bl.a. därför rökning är skadlig.
Alla träd tar upp tungmetaller och de blir kvar i askan när man eldar. Utsläppen av tungmetaller har ju reglerats hårt i Sverige men vi får ändå in det med vinddrift från industritäta områden i mellaneuropa. Därför innehåller också träd i södra Sverige mera tungmetaller än träden i Norrland. Ja, jag vill inte påstå att jag är särskilt kunnig på det här området men arsenik tycker jag inte passa ihop med mat alls! Arsenik och tungmetaller överförs inte till maten vid grillning menar du.... eller vad?
Redigerat av Jultorpet: 02-08-2011, 22:49
|
|
|
|
|
03-08-2011, 06:30
|
Medlem
Antal inlägg: 1 371
Medlem sedan: 21-08-2009
Medlem nr: 25 623

|
Jag vet ingenting om det här men är intresserad av att lära mig. Det är inte trevligt med lukten av grillvätska som känns vida omkring. Man kan tappa matlusten för mindre så jag köpte en sådan där mojäng där man tänder med tidningar. Finns det några alternativ man kan elda med t ex ved ? Jag kommer så småningom att bygga en grill.
--------------------
Zon 1
|
|
|
|
|
07-08-2011, 16:16
|
Medlem
Antal inlägg: 7
Medlem sedan: 07-08-2011
Medlem nr: 69 900

|
eltändare för grillen 99:- är kanon
|
|
|
|
|
08-08-2011, 12:45
|

Medlem
Antal inlägg: 609
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 591

|
CITAT (Gunilla T @ 02-08-2011, 09:16)  Komiskt???....njaa...okunskap snarare.
En bra grillkol bör vara Sis märkt - där redovisas ursprunget och garanteras att den inte är tillverkad av byggavfall eller kemiskt behandlat trä.
När det gäller tungmetaller är det icke nedbrytbara grundämnen som ackumuleras i näringskedjan eftersom de tas upp av växter och djur och där människan som toppkonsument naturligtvis är utsatt. Metallers giftighet beror på i vilken kemisk form de uppträder. Metallerna förgasas inte som kvävet och kolet utan blir kvar i askan. Olika växter tar upp metallerna, t.ex. tobaksväxten tar gärna upp kadmium och det är bl.a. därför rökning är skadlig.
Alla träd tar upp tungmetaller och de blir kvar i askan när man eldar. Utsläppen av tungmetaller har ju reglerats hårt i Sverige men vi får ändå in det med vinddrift från industritäta områden i mellaneuropa. Därför innehåller också träd i södra Sverige mera tungmetaller än träden i Norrland. Inte tillvekas grillkol av impregnerat trä. Låter ju jättedumt. De flesta kolpåsar är väl dessutom FSC /SIS-märkta eller liknande numera, och då är det rent trä man använt. Om det var farligt skulle man inte använda den som bränsle för matlagning. Nu låter det som att svensk natur är helt fri från tungmetaller och att allt kommer industri mellaneuropa och blåser hit och regnar ner. Stämmer inte! Helt naturligt i svenska jordar finns en mängd olika metaller. T.ex. har vissa jordar i skåne naturligt mycket höga halter av kadmium, så höga att man inte borde odla potatis där alls. Som Gunilla skriver så sprids de flesta metallerna inte i gasfas (Med undantag av kvicksilver), dock kan de spridas med små partiklar från förbränning. Rökgasrening har dock utvecklats och byggts ut otroligt inom hela EU. Så där skulle jag vilja tona ner riskerna. Konstgödsel innehåller också en hel del metaller. Även gräsklipp, stallgödsel (som korna tillverkar av växter) och liknande ekologiska medel har precis som träden tagit upp metaller ur marken där de växte. Skillnaden är väl att askan är lite mer koncentrerad. Om det är "naturligt" eller "onaturligt" behöver inte betyda så mycket. Jag säger som jag skrivit förr i nån annan liknande tråd: Tänk på vilken dos du egentligen får i dig. Hur mycket grillaska producerar du per år? Av den lilla mängd metall som sprids i trädgårdslandet vid gödsling är bara en del biotillgänglig, en liten del av denna tas upp av växten du odlar, du äter bara en del av växten. Bara en liten del av ditt totala näringsintag kommer från denna växt. Slutdosen per år blir troligen inte mätbar. Kan du äta det du grillat på kolen så kan du absolut gödlsa med askan.
|
|
|
|
|
08-08-2011, 14:09
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Odlingarna påverkas negativt av pH-värdeshöjningen om man har på för mycket aska, så det blir förmodligen inte så mycket att äta om man doserar så tungmetallhalterna blir märkbara. Doseringen ska vara som florsockret på semlan, inte mer. Och inte på surjordsväxter.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
|
08-08-2011, 16:41
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
Om man är orolig för vilket virke som används till grillkol, så kan man göra eget grillkol. göra eget grillkol
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
Gunilla T
|
09-08-2011, 08:53
|
Gäster

|
CITAT (Scout @ 08-08-2011, 13:45)  Kan du äta det du grillat på kolen så kan du absolut gödlsa med askan. Det var nog inte främst grillningen jag tänkte på utan snarare vad det på sikt innebär för jorden att regelbundet tillföra aska. Vilket näringsinnehåll eftersträvar du genom att gödsla med aska och hur vet du att din jord lider brist på detta? Det vanligaste svaret man brukar få på varför man strör ut aska är att; "så gjorde alltid min mamma" Aska är starkt basisk och man förändrar pH värdet i marken när man strör ut askan, precis som Eva skrev. Att slentrianmässigt förändra pH värdet är väl inte så klokt. Idealet för merparten för våra växter ligger mellan pH värde 5,8 - neutralt 7,0. Inom detta intervall är näringämnens tillgänglighet för växterna god. Rhododendron trivs bäst inom 5,0 - 5,5. I en jord med pH värde över 7,0 kan det uppstå mangan- och järnbrist. Även om ämnena finns i marken kan växterna inte tillgodogöra sig näringen längre. Upptagning av näringsämnen försvåras och försämras vid för höga, såväl som för låga pH värden i jorden. Vid pH värden under 3.0 eller över 8.0 är jorden olämplig eller rentav giftig som växtmiljö. Visst kan man använda små mängder aska om man strävar efter att förändra markens pH värde men det bör i så fall vara en medveten handling där man först konstaterat, genom mätning, att just denhär marken har för låht pH värde för att odla de speciella växter som jag tänkt mig.
|
|
|
|
|
09-08-2011, 23:55
|

Medlem
Antal inlägg: 2 481
Medlem sedan: 30-08-2006
Medlem nr: 8 514

|
Inte riktigt en ask-diskussion men passar på att fråga. Om man har stora mängder rabarber i en kompost (med oxalsyra då), förändras pH eller försviner det som rabarbern bryts ned?
--------------------
Temptations come, as a general rule, when they are sought. -Margaret Oliphant -------------------- zon 5
|
|
|
|
|
10-08-2011, 09:55
|

Medlem
Antal inlägg: 1 341
Medlem sedan: 26-08-2003
Medlem nr: 2 208

|
Oxalsyra bryts ner. Den påverkar inte pH i kompost och jord.
--------------------
Hälsningar Eva
|
|
|
|
|
10-08-2011, 12:12
|

Medlem
Antal inlägg: 609
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 591

|
CITAT (Gunilla T @ 09-08-2011, 09:53)  Det var nog inte främst grillningen jag tänkte på utan snarare vad det på sikt innebär för jorden att regelbundet tillföra aska.
Vilket näringsinnehåll eftersträvar du genom att gödsla med aska och hur vet du att din jord lider brist på detta?
Det vanligaste svaret man brukar få på varför man strör ut aska är att; "så gjorde alltid min mamma"
Aska är starkt basisk och man förändrar pH värdet i marken när man strör ut askan, precis som Eva skrev. Att slentrianmässigt förändra pH värdet är väl inte så klokt. Idealet för merparten för våra växter ligger mellan pH värde 5,8 - neutralt 7,0. Inom detta intervall är näringämnens tillgänglighet för växterna god. Rhododendron trivs bäst inom 5,0 - 5,5.
I en jord med pH värde över 7,0 kan det uppstå mangan- och järnbrist. Även om ämnena finns i marken kan växterna inte tillgodogöra sig näringen längre. Upptagning av näringsämnen försvåras och försämras vid för höga, såväl som för låga pH värden i jorden.
Vid pH värden under 3.0 eller över 8.0 är jorden olämplig eller rentav giftig som växtmiljö.
Visst kan man använda små mängder aska om man strävar efter att förändra markens pH värde men det bör i så fall vara en medveten handling där man först konstaterat, genom mätning, att just denhär marken har för låht pH värde för att odla de speciella växter som jag tänkt mig. Allt är en fråga hur mycket man tillför, självklart ska man inte överdosera, men att sprida lagom lite nån gång om året är ju ingen fara med avseende på pH höjningen. Jag antar att Krebba producerar ganska små mängder kolaska på en grillsäsong. Och det var ju trots allt det som frågan gällde. Mitt tidigare svar (på gunillas inlägg) i tråden rörde farligheten med avseende på tungmetallinnehållet i aska, vilket jag menar är starkt överdrivet. Med avseende på näringsämnen så är askan väldigt bra då den innehåller mycket kalium och fosfor men väldigt lite kväve, vilket är bra för bär- och fruktsättning, då mycket kväve istället ger stor bladmassa. Så att sprida den i odlingarna och runt bärbuskar och fruktträd tycker jag låter vettigt. Men att undvika surjordsväxterna, och bara ett tunt lager på varje ställe.
|
|
|
|
Gunilla T
|
10-08-2011, 14:43
|
Gäster

|
Det har länge varit en stor fråga inom skogsnäringen huruvida man skall återföra aska tillbaka till skogen - det verkar rimligt i mina öron iaf eftersom det organiska uttaget från skogen är stort. Så ser det ju inte ut i en trädgård utan risken finns att koncentrationen av tungmetaller ökar om man kontinuerligt tillför aska. Sedan beror det förstås på - såsom jag tidigare nämnde, varifrån askan kommer och vad den innehåller, beroende på var trädet en gång vuxit. Det finns inget kväve kvar i askan, det har brunnit upp Hittade en länk med god information om aska som restprodukt. Ren aska bör inte strös i naturen utan den bör härdas först säger man här.. http://www.novator.se/bioenergy/BE9706/Bio6s35,37.html
|
|
|
|
|
10-08-2011, 14:56
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
CITAT (Gunilla T @ 10-08-2011, 15:43)  Det har länge varit en stor fråga inom skogsnäringen huruvida man skall återföra aska tillbaka till skogen - det verkar rimligt i mina öron iaf eftersom det organiska uttaget från skogen är stort. Så ser det ju inte ut i en trädgård utan risken finns att koncentrationen av tungmetaller ökar om man kontinuerligt tillför aska. Sedan beror det förstås på - såsom jag tidigare nämnde, varifrån askan kommer och vad den innehåller, beroende på var trädet en gång vuxit. Det finns inget kväve kvar i askan, det har brunnit upp Hittade en länk med god information om aska som restprodukt. Ren aska bör inte strös i naturen utan den bör härdas först säger man här.. http://www.novator.se/bioenergy/BE9706/Bio6s35,37.htmlLäste länken, blir förvånad över mängden aska som är lämpligt att ge åter till skogen,Lämplig giva är mellan 14 ton aska per hektar det låter mycket.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|