Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vad gör jag med all mangold?
          GudrunS
          Inlägg 23-08-2011, 20:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          05-12-2008
          Medlem nr: 19 984



          Bifogad fil  Mangold.JPG ( 369.89k ) Antal nedladdningar: 75

          Hjälp! Min mangold bara växer och växer och jag behöver förslag på användning. Bara koka blir ju lite tråkigt i längden. Hur funkar det att förvälla, hacka och frysa för framtida pajer t ex? Har ni något favoritrecept som ni vill dela med er?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 9)
          Piccante
          Inlägg 23-08-2011, 20:44
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          jag förvällde aldrig utan bara hackade o frös. Funkar som bladspenat i stuvningar och röror.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 23-08-2011, 20:52
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Man kan ju woka mangold också. Om man gillar den typen av man... smile.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Lady Hamilton
          Inlägg 23-08-2011, 22:09
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 9 435
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 363



          Mangoldlasange är väldigt gott

          Mangoldlasange:

          250 g mangold eller frysta hela spenatblad
          300 g färskostmassa, till exempel Keso
          riven muskotnöt
          salt
          svartpeppar
          lasangeplattor
          2 gula hackade lökar
          3 skivade vitlöksklyftor
          1 burk (400g) hela tomater
          1 tsk torkad basilika eller oregano
          ca 3 dl lagrad riven ost
          ca 2,5 dl vanlig mjölk
          1. Koka spenaten eller mangoldbladen i lättasltat vatten i ca 5 minuter. Låt dem svalna något, krama ur vattnet och skär bladen grovt. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Blanda ner färskosten och ca 2dl av den rivna osten.
          2. Fräs lök och vitlök i lite olja eller margarin. Lägg i tomaterna och krydda med basilika eller oregano. Koka i 10-15 min utan lock. Rör om då och då.
          3. Varva spenatfyllningen med lasangeplattor och tomatsåsen i en smord ungsform. Underst den gröna fyllningen och överst tomatsås.
          4. Slå mjölken runt formens kanter och strö resten av den rivna osten över lasangen.
          5. Gratinera i 225 grader i 30-35 minuter.


          Redigerat av Lady Hamilton: 23-08-2011, 22:10


          --------------------
          Bor och Odlar i zon4-5 ...tips hur man sår penseér finns i mitt album.....
          Penseé album


           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 24-08-2011, 00:04
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Åhh, vilken fin mangold!!! smile.gif

          Man kan koka upp saltat vatten i en stor kittel, sedan bara lägga i/trycka ner mangold, skuren i grova strimlor (ca 2-3 cm) i ca 45-60 sek. Därefter hälla av och spola i kallvatten. Paketera i lämpliga portioner och frysa in luftlöst och utan vatten.

          Används som färsk när du ska ha den.

          Lasagnen smarrar, Hamilton! Måste nog prova den vid tillfälle! yes.gif


           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 24-08-2011, 08:12
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          Jag använder inget speciellt recept utan jag använder den hackad i det mesta.
          Lasagne, potatis/grönsaksgratänger, köttfärssås, pastarätter, tomatsåser mm mm.
          De späda bladen åker med bland de färska grönsakerna, till maten.


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera
          GudrunS
          Inlägg 24-08-2011, 18:13
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          05-12-2008
          Medlem nr: 19 984



          Tack för alla tips! Eftersom sonen är vegetarian så kommer jag definitivt att prova mangoldlasagne. Det blir en hel del mangoldpaket i frysen, det är då säkert.
           
          Citera
          GudrunS
          Inlägg 26-08-2011, 21:32
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          05-12-2008
          Medlem nr: 19 984



          Fick tips om en paj som provades ikväll. Supergod!
          Pajskal med smör, vetemjöl och lite sesamfrön. Fyllning: smörfräst mangold, strimlade soltorkade tomater, pinjenötter, västerbottensost och äggstanning, 30 min i 210 grader. Mums! Rekommenderas!
           
          Citera
          Iren
          Inlägg 30-08-2011, 16:44
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 981
          Medlem sedan:
          08-11-2010
          Medlem nr: 35 230



          Så bra tips!! Tack Gudrun för bra fråga:-D


          --------------------
          Irene zon 3 :-)
           
          Citera
          Taraxacum
          Inlägg 01-09-2011, 18:36
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          30-06-2010
          Medlem nr: 31 662



          Denna årstid går jag ut och skördar ett fång.Man kan repa bladen av stjälkarna och kokr dem för att sedan hälla vinägrett på. Bladen kan man steka försiktigt med hackad vitlök och olivolja. Eller förvälla blad och stjälkar för sig (stjälkarna längre) Hacka stjälkarna ganska fint och bladen bara grovt eller inte alls. Låt dem svettas i en teflonpanna med lite olivolja (låg värme) häll på lite grädde och låt det dunsta av så att det blir lite krämigt. Gott till pasta eller i stället för sås till kött, fisk eller kyckling.

          Testa klorofylldrink som Lena Israelsson skrivit om. Jag gjorde såhär :ta ett äpple (fallfrukt) fem stora mangoldblad och gärna några salladsblad (förvuxen är ok). Mmixa - gärna i en sån hög/smal/snabb mixer, med ca 1 1/2 glas vatten. Späd vid behov. Drick helst genast eller inom ett dygn

          För vinterbruk förväller jag bladen hela (men i övrigt som ovan). Rulla/kramar ihop till "lagom" stora klumpar och fryser.

          Även jag brukar göra lasagnen ovan, mums. Mangold är härligt: lättodlad, mycket gott och användbart och väldigt nyttigt.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 06:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon